Αποστολέας Θέμα: Πώς στηρίζουμε την κιθάρα;  (Αναγνώστηκε 16891 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sourwtiri

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
    • Trobet.gr
Πώς στηρίζουμε την κιθάρα;
« στις: 11/12/02, 11:33 »
meta apo sizitisi me ton apollwn kataliksame pws mas "vasanizei" afti i aporia!pws loipon prepei na afinoume tin kithara?proswpika ti stirizw ston toixo me tis xordes pros ton toixo!genika tin afinw etsi wste na iparxei antitheti dinami pros aftin twn xordwn wste na apofefgw to skevrwma!apodidei omws?kapoioi lene oti prepei na tin afinoume antitheta!px an tin afineis sto patwma prepei oi xordes na koitan pros ta panw!dwste ta fwta sas.... ::)
« Τελευταία τροποποίηση: 28/05/03, 17:59 από Ο Νέος Κιθαρωδός »
Με μια τρατα ολοχρυση, με  sourwtiri  πατο
στο σκοτος πλεει αβυθιστη με πληρωμα φευγατο

Αποσυνδεδεμένος Σωτήρης

• Σαλονικιός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
Re:pws stirizoume tin kithara?
« Απάντηση #1 στις: 11/12/02, 13:49 »
Εγω προσωπικα σουρ. την αφηνω οριζοντια πανω απο μια βιβλιοθηκη με τις χορδες σαφως προ τα πανω...
Για πειτε ομως και αλλες γνωμες!!!! :)

Αποσυνδεδεμένος Ο Νέος Κιθαρωδός

• Administrator
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ... και καλό τραγούδι!
    • Προφίλ
    • Κιθάρα
« Απάντηση #2 στις: 11/12/02, 16:57 »
Αν σκεφτούμε ότι η δύναμη που τεντώνει κάθε χορδή της κιθάρας (ακουστικής) είναι περίπου 10 με 15 κιλά, τότε για τις 6 χορδές έχουμε 60 με 90 κιλά συνολικά. Δεν νομίζω ότι αφήνοντας την κιθάρα "ανάσκελα" ή "μπρούμυτα" κάνει καποια μεγάλη διαφορά στην δύναμη που εξασκείται από τις χορδές.

Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι όταν αφήνουμε την κιθάρα για καιρό χωρίς να παίζουμε, καλό είναι να χαλαρώνουμε τις χορδές. Είναι καλό και για την κιθάρα και για τις χορδές.
Όσο πιο πολύ σου αρέσει η μουσική, τόσο πιο πολλή μουσική σου αρέσει...

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 11/12/02, 20:03 »
Κι εγώ έχω συνηθίσει να στηρίζω την κιθάρα μου με τον τρόπο που περιέγραψε το Σουρωτήρι.  Δηλαδή με τις χορδές προς την επιφάνεια στήριξης.  Δεν λέω "προς τον τοίχο", γιατί σχεδόν πάντα η κιθάρα μου αναπαύεται σε έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα σε οριζόντια ή κεκλιμένη θέση.  Σε αυτή τη θέση φαντάζομαι ότι η δύναμη που ασκείται στο άνω άκρο της ταστιέρας είναι μεγαλύτερη απ' ότι αν είναι ακουμπισμένη κάθετα στον τοίχο.  Εξάλλου, ακόμα κι αν αυτή η δύναμη είναι πολύ μικρότερη από 60-90 κιλά, θα προτιμούσα την εφαρμογή της όχι στην ίδια αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ασκούν οι χορδές, έτσι ώστε να αντιστέκεται στην τάση για σκέβρωμα αντί να την αυξάνει...
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος Ερασιτέχνης

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 11/12/02, 21:16 »
Έγω χρησιμοποιώ σκληρή θήκη(βαλίτσα) η οποία εφάπτεται στις χορδές και  απο το πάνω μέρος,αλλα και απο το κάτω άρα(έτσι νομίζω τουλάχιστον)αποκλείεται να σκευρώσει.Βέβαια είναι λιγο κουραστικό το βάλε-βγάλε αλλα τι να κάνουμε!
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
Κ.Καβάφης

Αποσυνδεδεμένος sourwtiri

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
    • Trobet.gr
« Απάντηση #5 στις: 11/12/02, 21:28 »

Εγω προσωπικα σουρ. την αφηνω οριζοντια πανω απο μια βιβλιοθηκη με τις χορδες σαφως προ τα πανω...
Για πειτε ομως και αλλες γνωμες!!!! :)

giati "safws" pros ta panw? ???
gia rikse mia aitiologisi sto trapezi...

ap oti fainetai omws akri de tha vgaloume...
Με μια τρατα ολοχρυση, με  sourwtiri  πατο
στο σκοτος πλεει αβυθιστη με πληρωμα φευγατο

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΟΣ - EOSFORUM - SOTRIANI -

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • To Φαινόμενο Γνωστό έως τα Πέρατα του Κόσμου...
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 12/12/02, 02:59 »

Αν σκεφτούμε ότι η δύναμη που τεντώνει κάθε χορδή της κιθάρας (ακουστικής) είναι περίπου 10 με 15 κιλά, τότε για τις 6 χορδές έχουμε 60 με 90 κιλά συνολικά. Δεν νομίζω ότι αφήνοντας την κιθάρα "ανάσκελα" ή "μπρούμυτα" κάνει καποια μεγάλη διαφορά στην δύναμη που εξασκείται από τις χορδές.

Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι όταν αφήνουμε την κιθάρα για καιρό χωρίς να παίζουμε, καλό είναι να χαλαρώνουμε τις χορδές. Είναι καλό και για την κιθάρα και για τις χορδές.

Mεγα λαθος Κιθαρωδε, γιατι αυτα τα κιλα τα "εξουδετερωνει" η εσωτερικη βεργα του "μπρατσου" Οποτε αμα χαλαρωσεις την ταση των χορδων η κιθαρα σκευρωνει και μαλιστα προς τα πισω που ειναι οτι χειροτερο, γιατι ανοιγει το ξυλο της ταστιερας!
  Καλο ειναι να εχουμε μια βαση η να την κρεμασουμε στον τοιχο απο το headstock με ειδεικο βεβαια στηριγμα!
 Καλη βεβαια ειναι και η λυση της θηκης που προσφερει και προστασια απο την οξειδωση των χορδων απο τον αερα!

Αυτα!

sotriani
Ο.Ξ.Ο.Κ.Δ.Τ.Ξ.Ο.Κ.Ο. 
θα τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα
να γεμίσει ο κόσμος εξυπνάδα

• Administrator
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ... και καλό τραγούδι!
    • Προφίλ
    • Κιθάρα
« Απάντηση #7 στις: 12/12/02, 21:33 »

Mεγα λαθος Κιθαρωδε, γιατι αυτα τα κιλα τα "εξουδετερωνει" η εσωτερικη βεργα του "μπρατσου" Οποτε αμα χαλαρωσεις την ταση των χορδων η κιθαρα σκευρωνει και μαλιστα προς τα πισω που ειναι οτι χειροτερο, γιατι ανοιγει το ξυλο της ταστιερας!

Αγαπητέ S., επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με την διαφωνία σου. :)

Κατ' αρχήν, δεν έχουν όλες οι κιθάρες σίδερο στο μπράτσο τους. (Π.χ. οι κλασικές δεν έχουν ποτέ.)

Δεύτερον, αν το μπράτσο μιας κιθάρας πρόκειται να σκεβρώσει, είναι πολύ πιθανότερο να σκεβρώσει με 90 κιλά τάση από τις χορδές, παρά όταν η τάση αυτή δεν υπάρχει. (Μην μπερδεύεις την φυσική ελαστικότητα του μπράτσου με το σκέβρωμα.)

Τρίτον, αν πράγματι αφήνοντας την κιθάρα με τις χορδές ξεκούρντιστες (ή χωρίς καθόλου χορδές) είναι επιζήμιο για την κιθάρα, τότε όλες οι κιθάρες θα έπρεπε πάντα να φεύγουν από το εργοστάσιο με χορδές περασμένες και κουρντισμένες, πράγμα που τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει. (Οι χορδές περνιούνται στο μαγαζί).

:)

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 12/12/02, 22:00 »
   Για τις κλασσικες κιθαρες κατι τετοιο πανω κατω ισχυει! Ομως δε μου δωσατε να καταλαβω περι τηνος προκειται!
  Διαφωνω με το οτι οι κιθαρες ερχονται χωρις χορδες γιατι δουλευα σε καταστημα με μουσικα οργανα και ολες οι κιθαρες τα μπασα τα μαντολινα κτλ κτλ ερχονταν με χορδες και μαλιστα κουρδισμενα!!!! Επισης αναγραφοταν και στο Δ Α τι χορδες φορανε!!!
Ο.Ξ.Ο.Κ.Δ.Τ.Ξ.Ο.Κ.Ο. 

• Administrator
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ... και καλό τραγούδι!
    • Προφίλ
    • Κιθάρα
« Απάντηση #9 στις: 13/12/02, 10:29 »

Διαφωνω με το οτι οι κιθαρες ερχονται χωρις χορδες γιατι δουλευα σε καταστημα με μουσικα οργανα και ολες οι κιθαρες τα μπασα τα μαντολινα κτλ κτλ ερχονταν με χορδες και μαλιστα κουρδισμενα!!!! Επισης αναγραφοταν και στο Δ Α τι χορδες φορανε!!!

ΟΚ, αφού δούλευες σε μαγαζί, μάλλον θα ξέρεις κάτι παραπάνω, εγώ μιλάω από τα λίγα παραδείγματα που είχα δει προσωπικά. (Αγορά νέας κιθάρας, "Δώσε μου ένα κομμάτι από την αποθήκη", "Πάνε πάρτο", και η κιθάρα ήταν βίδες και ελατήρια...)

Τέλος πάντων, και για να επανέλθουμε στο θέμα, πιστεύω ότι ο MiChArOs έδωσε σε άλλη συζήτηση την καλύτερη και συντομότερη συμβουλή για το πώς πρέπει να έχουμε την κιθάρα όταν δεν παίζουμε:

Παράθεση
Η γενική οδηγία για την φύλαξη οποιασδήποτε κιθάρας είναι: Κλειστή σε θήκη κατά προτίμιση σκληρή (που προσφέρει κατάλληλη μόνωση) με ειδικό "σακουλάκι" που απορροφά την υγρασία, και μακριά από καλοριφέρ, θερμάστρες, παράθυρα που κτυπά ο ήλιος, κλιματιστικά, φούρνους, ντζάκια, καμινάδες, κλίβανους, καμίνια κλπ.

Συμφωνώ, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της κιθάρας είναι οι αλλαγές θερμοκρασίας και η υγρασία. Και η φύλαξη στην σκληρή θήκη προφυλάσσει από τυχόν άλλα "ατυχήματα"...

Lord-George

• Επισκέπτης
« Απάντηση #10 στις: 13/12/02, 22:27 »
Εγώ την ξαπλώνω σε ένα κενό κραβάτι που έχουμε, και βάσω το κεφάλι της στο μαξιλάρι.

Σοβαρά τώρα.

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 13/12/02, 23:27 »

Εγώ την ξαπλώνω σε ένα κενό κραβάτι που έχουμε, και βάσω το κεφάλι της στο μαξιλάρι.

Σοβαρά τώρα.

Κι εγώ αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι η δική μου κιθάρα αναπαύεται στον καναπέ.  Το μαξιλάρι ή κάτι παρόμοιο ασκεί πίεση στο πάνω μέρος του μπράτσου αντίθετη με αυτή των χορδών.  Μόνο που εσύ δεν διευκρίνισες αν την ξαπλώνεις με τις χορδές προς τα πάνω ή προς τα κάτω...

Lord-George

• Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: 14/12/02, 09:18 »
Oι χορδές πάντα κοιτάζουν το ταβάνι.

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 14/12/02, 13:17 »

Oι χορδές πάντα κοιτάζουν το ταβάνι.

Mάλιστα.  Γιατί όμως;  Θα φανταζόμουν ότι σε αυτή τη θέση ένα μαξιλάρι κάτω από το μπράτσο της κιθάρας αυξάνει την τάση των χορδών.  Τι γνώμη έχεις...;

Lord-George

• Επισκέπτης
« Απάντηση #14 στις: 14/12/02, 18:28 »
Δε ξέρω τι να πώ?
Γιατί να αλλάξει η τάση?
Και γιατί να είναι μπρούμυτα η κιθάρα?

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: 14/12/02, 18:36 »
Γιατί αν η δύναμη ασκείται στο πίσω μέρος του μπράτσου αυξάνει την τάση για σκέβρωμα που προκαλούν οι χορδές ενώ αν εφαρμόζεται στο μπροστινό μέρος του μπράτσου θα πρέπει λογικά να τη μειώνει.  Μπορεί αυτή η διαφορά να είναι μικρή, αλλά είναι μια διαφορά...

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 15/12/02, 05:07 »

ΟΚ, αφού δούλευες σε μαγαζί, μάλλον θα ξέρεις κάτι παραπάνω, εγώ μιλάω από τα λίγα παραδείγματα που είχα δει προσωπικά. (Αγορά νέας κιθάρας, "Δώσε μου ένα κομμάτι από την αποθήκη", "Πάνε πάρτο", και η κιθάρα ήταν βίδες και ελατήρια...)

Τέλος πάντων, και για να επανέλθουμε στο θέμα, πιστεύω ότι ο MiChArOs έδωσε σε άλλη συζήτηση την καλύτερη και συντομότερη συμβουλή για το πώς πρέπει να έχουμε την κιθάρα όταν δεν παίζουμε:

Παράθεση
Η γενική οδηγία για την φύλαξη οποιασδήποτε κιθάρας είναι: Κλειστή σε θήκη κατά προτίμιση σκληρή (που προσφέρει κατάλληλη μόνωση) με ειδικό "σακουλάκι" που απορροφά την υγρασία, και μακριά από καλοριφέρ, θερμάστρες, παράθυρα που κτυπά ο ήλιος, κλιματιστικά, φούρνους, ντζάκια, καμινάδες, κλίβανους, καμίνια κλπ.

Συμφωνώ, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της κιθάρας είναι οι αλλαγές θερμοκρασίας και η υγρασία. Και η φύλαξη στην σκληρή θήκη προφυλάσσει από τυχόν άλλα "ατυχήματα"...

Οι "μονωμενες" θηκες εχουν καταργηθει γιατι αποδειχθηκε οτι περισσοτερο κακο εκαναν παρα καλο! Μια απλη flight-case ειναι το καλυτερο, αλλα και οι "μαλακες" θηκες, που τωρα πια "ερχονται" μαζι με τις καινουργιες κιθαρες (τουλαχιστον τα "καλα" μοντελα διαθετουν) κανον καλη "δουλεια"!
Ο.Ξ.Ο.Κ.Δ.Τ.Ξ.Ο.Κ.Ο. 

Αποσυνδεδεμένος D@ve Murray

• Χορδοβασανιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Once a wolf.... always a wolf...
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 15/12/02, 10:24 »
Paidia ayto to thema stiriksis einai mistirio... exw akousei tose polles apopseis apo eidikous kai mh... pantws h gibson leei oti kalitera gia tis kithares( ilektrikes)tis, einai na einai mesa stin skliri thiki pou sou dinoun me tis xordes na koitane katw.. episis leei oti an einai na min paikseis kairo na xalarwneis tis xordes ligo...ksereis kaneis an me ton kairo pou afhnounme tis xordes panw stin kithara ayksanetai h meiwnetai h tash pou askoun sto mpratso?????
Φάτε οτι προλάβετε...Ο Χονδροc γaρ Τaχυc...

Αποσυνδεδεμένος Δαμιανός

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Quality Never Goes Out Of Style...
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 20/12/02, 15:20 »
egw pantws tin vazw panw se mia orthia basi to vrady kai ti mera epeidi paizw ana takta diasthmata einai panw sto krevati me tis xordes pros ta panw...ta mpasakia exoun pio enisxymeno mpratso?

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 24/12/02, 21:19 »

egw pantws tin vazw panw se mia orthia basi to vrady kai ti mera epeidi paizw ana takta diasthmata einai panw sto krevati me tis xordes pros ta panw...ta mpasakia exoun pio enisxymeno mpratso?

Με τις χορδες προς τα πανω θα σου ξρκουρδιζει ομως!
Τα μπασα εχουν αλλα ξυλα γιατ διαφερουν και στις συχνοτητες!

sotriani
Ο.Ξ.Ο.Κ.Δ.Τ.Ξ.Ο.Κ.Ο. 

Αποσυνδεδεμένος pa...

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ...παίζει να είμαι εγώ το μαύρο πρόβατο εδω μέσα..
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 16/02/03, 02:51 »
παιδιά εγω την αφήνω πάνω στο κρεβατι με τις χπρδες προς το κατω για να αποφυγω όσο γινεται το σκεβρωμα!αν και για το σκεβρωμα παιζουν πολυ παραγοντες ρολο,είναι ένας καλός τρόπος να το καθυστερίσεις τουλαχιστον,πιστεύω...
Recordings!! Make your demo..

Αποσυνδεδεμένος D@ve Murray

• Χορδοβασανιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Once a wolf.... always a wolf...
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 18/02/03, 10:39 »
Το καλυτερο νομιζω ειναι στην θηκη της...και με τις χορδες κατω....και μακρια απο καλοριφερ, ηλιους, φουρνους, βροχες, καταιγιδες, και λοιπα ακραια καιρικα φαινομενα...
Φάτε οτι προλάβετε...Ο Χονδροc γaρ Τaχυc...

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 20/02/03, 00:13 »
mias k den exoume kataliksi kapou ,nomizo, tha doso tin lisi tou provlimatos. na pezete oli tin imera, astamatita, sinexeia, oste na min xriazete na tin stirizete kapou. lithike.

ego pados se mia apli vasi ti stirizo. k otan den exo skopo na pesko gia kapio diastima (diakopes) tin ksekourdizo gia na min kourazo k to bratso.
mallon to kalitero einai kremasti, opos sta magazia.

Αποσυνδεδεμένος Ikaros

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • When i found her,i lost my mind...
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: 28/03/03, 19:54 »

ego pali tin stirizo ston toixo me tis xordes pros ta ekso, sigoura den einai kalo auto...
egw tha sou elega pros ta mesa!Analoga pou peftei to kentro barous.
…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…

Αποσυνδεδεμένος kostis88

• Ο γραντζουνιστής
  • Παλιός
  • τι αλλο να πω πια??
    • Προφίλ
    • rigorous_rifle
« Απάντηση #24 στις: 02/04/03, 15:45 »
ego tin exo sti thiki tis...afou paikso ti mazeyeuo kai opote thelo na paikso ti bgazo...kai mesa sth ntoylapa
Ειμαι ενας φασιστοκουμουνοσοσιαλιστικοκαπιταλιστης οικολογος