Αδερφε p.o.f. επειδη βιαζομαι ....να αντιπαραθεσω κι εγω την αποψη μου λιγο περιληπτικα και παντα βεβαια σε φιλικο επιπεδο, χωρις ιχνος ειρωνειας

1. Δεν τον γνωριζω προσωπικα ουτε κι εγω, μιλω λαμβανοντας υποψιν αυτο το "κατι' που μου βγαζει οταν τραγουδαει live και προσθετω σε αυτο , τον δρομο τον οποιο εχει επιλεξει ως καλλιτεχνης
2. Οι οροι "μεση φωνη" και "headvoice" μου ειναι αγνωστοι, δεν τους εχω ξανασυναντησει ουτε στα ωδεια μου, αλλα ουτε και μεσα στους μουσικους κυκλους που κινουμαι.....Ενταξει ειμαι απο Θεσ/νικη και μπορει να χρησιμοποιουμε αλλους ορους (βλεπε σουβλακι, μπουγατσα, κ.λ.π.

)
3. Τωρα αν εννοεις τις 'εγκεφαλικες" νοτες , θα διαφωνησω μαζι σου, ο κ. Νταλαρας μπορει να εχει αρκετα μεγαλη εκταση οσον αφορα τα ελληνικα προτυπα, και μπορει να τραγουδαει καταπληκτικα ανετα μεταξυ της 1ης G και της 3ης A (ναι, συμφωνω οτι 2 οκταβες και μια νοτα καθαρης φωνης ειναι υπεραρκετο για την ελλαδα) ομως οσον αφορα νοτες χαμηλοτερες και ψηλοτερες απο αυτα τα ορια , η φωνη του βγαινει πνιγμενη.
Μπορω να σου φερω σαν παραδειγμα 2 πραγματα: Πρωτον, για τις χαμηλες του, ακου την συναυλια που εχει κανει με τον παπακωνσταντινου στο Αττικον, οταν κανουν απαντητικες διφωνιες και ο νταλαρας προσπαθει να πιασει τις χαμηλες νοτες, η φωνη του "σβηνει" και σχεδον δεν ακουγεται σε σχεση με την φωνη του Βασιλη που στις χαμηλες βγαινει γεματη κι ογκωδες. Δευτερον, για τις ψηλες, δεν ξερω αν εχει καποια ηχογραφηση με τον Φραγκουλη, αλλα οταν τους ειδα στο live, και εκαναν απαντητικες διφωνιες σε καποια τραγουδια , οταν ο Νταλαρας προσπαθουσε να κανεις τις τριτες απο πανω στον Φραγκουλη, η φωνη του εχανε ολο το χρωμα της και πνιγοταν στον λαιμο του με αποτελεσμα να χανει κι ολο τον ογκο και την καθαροτητα της.
4. Οταν λεμε οτι ενας τραγουδιστης εχει ταλεντο, εννοουμε (πανω κατω)οτι μπορει να διαχειριζεται το διαφραγμα του απο φυσικου του, χωρις να εχει την αναγκη ενος δασκαλου ή ενος ωδειου για να του μαθουν πως να το χρησιμοποιει. Βαση αυτης της λογικης, ναι ο Νταλαρας χρησιμοποιει το διαφραγμα του ΑΛΛΑ δεν το αξιοποιει πληρως ....Κι εξηγουμε: Οι καταληξεις των φρασεων του, πολλες φορες "σβηνουν" χωρις ελεγχο, φρασεις που εχουν λαικα γυρισματα σε χρωματικους τονους χανονται και πολλες φορες ψιλοφαλτσαρουν εξαιτιας αυτης της ελειψης πληρους ελεγχου του διαφραγματος, επιπλεον αυτη ειναι και η αιτια που πνιγει τις ψηλες του και τις χαμηλες του.
5. Ξαναλεω, η φωνη του ειναι πολυ καλη σε σχεση με πολλους ελληνες τραγουδιστες (συμπεριμβαλομενου κι εμενα μεσα, που εγω βρισκομαι κατα την γνωμη μου, πολυ μα πολυ πιο κατω) αλλα ειναι αδικια για εναν Φραγκουλη, Παριο, Βισση, Καζαντζιδη, να λεμε οτι ο Νταλαρας εχει φωναρα. Ευτυχως ή δυστυχως ομως για εναν τραγουδιστη δεν μετραει μονο η φωνη του αλλα και η χροια του, η επικοινωνια του με τον κοσμο, κ.λ.π. ......Ετσι μπορω εγω ως μουσικος να λεω οτι μπορει ο Ασιμος να καραφαλτσαρει του κερατα, μπορει ο Σιδηροπουλος να μην ειχε ψηλες, μπορει ο Λακης με τα ψηλα ρεβερ να μην ξερει τι σημαινει διαφραγμα, αλλα εγω γουσταρω να τους ακουω και να μου αρεσουν περισσοτερο απο καποιους αλλους που μπορει τεχνικως να ειναι τελειοι αλλα δεν μου κανουν κλικ σαν καλιτεχνες.
ΥΓ1: "Απαντητικες διφωνιες" (για καποιον που μπορει να μην ξερει, δεν εννοω εσενα p.o.f. ) ειναι οτν 2 τραγουδιστες εχουν χωρισει ενα τραγουδι και τραγουδαει ο πρωτος το πρωτο κουπλε με τον δευτερο να του κανει φωνητικα (ειτε τριτες, ειτε πεμπτες απο κατω, ειτε οκταβα, κ.λ.π.) και στο δευτερο κουπλε να αλλαζουν ρολους
ΥΓ2: Τελικα δεν απαντησα περιληπτικα, σορυ απλα πορωνομαι οταν μιλαω για μουσικη
ΥΓ3: Επειδη εχει τυχει να παρεξηγηθω σε συζητηση σε καποιο φορουμ και ειμαι και καινουργιος γενικοτερα στην ολη κατασταση με το διαδυκτιο, εξηγουμε παλι : Ολα αυτα που γραφω , τα γραφω σε φιλικο πλαισιο χωρις ιχνος ειρωνειας κι αποτελουν ΠΑΝΤΑ την ταπεινη μου γνωμη.