Οι απόκρυφες επιστήμες στην Αίγυπτο | Εκτύπωση |
Η μαγεία θεωρείται ως η συνιστάμενη των επιστημών και η πηγή από την οποία γεννήθηκαν αργότερα όλες οι θετικές επιστήμες. Εκτός από τα μαθηματικά και την αστρολογία από τους κόλπους της μαγείας γεννήθηκε και η χημεία, η νεότερη και πρακτικότερη των φυσικών επιστημών. Στους αιγυπτιακούς παπύρους βρίσκουμε τις πρώτες πηγές της χημείας που περιβαλλόταν από μυστικισμό και θρησκευτική αλληγορία. Μεταξύ των παπύρων αυτών εξαιρετικού ενδιαφέροντος υπήρξε ο πάπυρος του Λέυδεν, που βρέθηκε στις Θήβες το 1828, ο οποίος αποτελεί σημειωματάριο συνταγών παλαιών χρυσοχόων για την σύνθεση χρυσοφανών κραμάτων. Σε αυτό τον πάπυρο και άλλους παρόμοιους περιγράφονται πολλές χημικές μέθοδοι που εφαρμόζονταν τότε στην χημεία και απεικονίζονται διάφορα χημικα όργανα μέσα από τα οποία κατορθώνεται η τήξη, απόσταξη, η εξάχνωση και άλλες χημικές διεργασίες. Αυτές οι τέχνες είχαν σαν σκοπό την μετατροπή, μετάλλαξη, των μετάλλων σε ευγενέστερα είδη και μάλιστα το χρυσό. Οι γνώσεις αυτές πέρασαν μέσω των Προσωκρατικών φιλοσόφων και αργότερα των Αράβων στη Δύση και γέννησαν την Αλχημεία στην εποχή του Μεσαίωνα.
Στις απόκρυφες επιστήμες της Αιγύπτου μπορούμε να εντάξουμε την Αστρολογία και τα Ταρώ. Στην αρχαία Αίγυπτο, λέει η εσωτερική παράδοση, τα σύμβολα Ταρώ ήταν ζωγραφισμένα στους τοίχους, στα άδυτα των πελώριων ναών τους. Εκεί, οι υποψήφιοι στη Μύηση έπρεπε για νύχτες ολόκληρες να διαλογιστούν και να καταλάβουν από την κάθε εικόνα τη σημασία και το μυστικό της. Χωρίς λόγια, οι εικόνες των συμβόλων εξηγούσαν στο μαθητή , τα μυστήρια του Σύμπαντος και του Ανθρώπου. Η λεγόμενη από την αιγυπτιακή παράδοση "Αίθουσα των 99 Ονομάτων του Θεού" στο Ναό του Όσιρη στην Άβυδο, παρίστανε "καρτούς" με παραλλαγές των εικόνων των Ταρώ, η κάθε μία από τις οποίες αποτελούσε ένα "Όνομα του Θεού" ή μία φάση της δημιουργίας του.
Τα Ταρώ είναι η εικονογραφημένη αναπαράσταση των Δυνάμεων της Φύσης, όπως τις αντιλαμβάνονταν οι Αρχαίοι Σοφοί. Ας κάνουμε όμως μία περίληψη της νοοτροπίας των αρχαίων κατασκευαστών της Ταρώ.
Σχετικά με την αστρονομία, για τους Αιγύπτιους ο Ήλιος είναι ένα άστρο. Γύρω του περιφέρονται διάφορα ουράνια σώματα που ονομάζονται πλανήτες, θεωρώντας και τη Σελήνη έτσι, αν και είναι δορυφόρος της Γης. Τα σώματα αυτά ακολουθούν μία μόνο φορά. Το Ηλιακό σύστημα λειτουργικά δεν παρουσιάζεται σαν μία σφαίρα, αλλά σαν ένας τροχός. Οι πλανήτες δεν παραμένουν σε ακριβείς ευθυγραμμίσεις, αλλά ταλαντεύονται μέχρι κάποιου σημείου από την μία ως την άλλη άκρη του αληθινού επιπέδου τροχιάς το οποίο είναι ελλειπτικό.
Οι αρχαίοι φαντάστηκαν τον Τροχό αυτό πολύ πιο καθαρά από όσο συνήθως τον φαντάζονται οι σύγχρονες αντιλήψεις και έδωσαν ειδική σημασία στη φανταστική αυτή περιφέρεια. Μέσα στα όρια της περιφέρειας αυτής θεώρησαν ότι τα σταθερά αστέρια που είναι πιο πέρα, συσχετίζονται με ειδικό τρόπο με τη φαινομενική κίνηση του Ήλιου. Αυτή την περιφέρεια ή Ζώνη ονόμασαν Ζωδιακό Κύκλο. Κατάλαβαν τότε ότι οι αστερισμοί που βρίσκονται έξω από τη Ζώνη αυτή δεν επηρεάζουν τόσο την ανθρωπότητα, γιατί δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη μεγάλη περιστροφική δύναμη του Τροχού.
Το σύνολο λοιπόν του Τροχού αυτού του περιορισμένου Σύμπαντός μας, μας δίνει 12 Αστερισμούς ή Ζώδια, που τοποθετούνται στην περιφέρεια, 7 Πλανήτες ή Κέντρα Αστρικής Ενέργειας στο εμβαδόν του Τροχού και 3 μορφές κυβέρνησης του κόσμου που συνοψίζονται στο Κέντρο-Ήλιο ή Άξονα. Εκεί ριζώνει η Τρισυπόστατη Θεότητα που "στερεώνει" τον Τροχό, εφόσον η ύπαρξη του κέντρου είναι αυτή που ορίζει την ύπαρξη του κύκλου και περιφέρειας σύμφωνα με την Εσωτερική Διδασκαλία.
Η δομή λοιπόν του Ταρώ είναι υπερκόσμια, αγκαλιάζει το Σύμπαν που "ορίζεται" για μας τους ανθρώπους μέσα στον πλανήτη Γη. Το Ταρώ απεικονίζει με βαθιά σύμβολα το λεγόμενο Δένδρο της Γνωσης, δηλ. το ίδιο το Σύμπαν στην εσωτερική του δομή. Αλλά στη μακρινή του μορφική εξέλιξη υπέστη αρκετές μεταλλαγές ερμηνείας. Δεν πρόκειται όμως για ουσιαστικές αλλαγές, αλλά για προσαρμογές καθαρά εποχιακές, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αποφύγουν οι άνθρωποι. Οι ερμηνείες αυτές είναι απατηλές εφόσον εντάσσονται σε συγκεκριμένα χοροχρονικά πλαίσια και διαφεύγουν από την υπερβατική μεταφυσική ερμηνεία των συμβόλων. Έτσι, τα Ταρώ προσφέρουν μαντική ερμηνεία και χρησιμοποιήθηκαν ανέκαθεν αποτελεσματικά στη χαρτομαντεία. Όμως δυστυχώς στις μέρες μας η τράπουλα Ταρώ εκτιμάται περισσότερο από την άποψη αυτή παρά από τη μεταφυσική της όψη.