Νομίζω ότι κατάλαβα.
Για παράδειγμα αν βασιστούμε στην Λα η οποία εκπέμπει στα 440Hz και της Λα# η οποία εκπέμπει στα 466Hz υπάρχουν 26 "κρυμμένες" νότες. Χμμ...Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, αν και το 440Hz από το 441Hz έχει ελάχιστη διαφορά οπότε μάλλον περιοριζόμαστε σε πολύ λιγότερες από 26 διακριτές νότες. Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να άκουγα κάτι το οποίο θα περιήχε τέτοιες "ενδιάμεσες" νότες.
Μη ξεχνάμε όμως οτι η διακριτική ικανότητα του ανθρώπου είνα στα 6 με 7 HZ. Αφετέρου, έχει γίνει η παρανόηση οτι η εξέλιξη της μουσικής περιστρέφεται γύρω απο τη κιθάρα.
Αν το καλοσκεφτείτε, η μουσική για την οποία μιλάτε, δεν έχει να κάνει τόσο με το κούρδισμα, όσο με τη κατασκευή, και τοποθέτηση των τάστων της κιθάρας. Αυτά είναι που κάνουν τη κιθάρα να διατηρεί το 12φθογγο σύστημα που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.
Η εξέλιξη της μουσικής, σε ένα διαφορετικό σύστημα, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Η δημιουργία και αποδοχή του 12φθογγου συστήματος, ήταν κάτι το οποίο ξεκίνησε απο το 0, στις πρώτες παρατηρήσεις του Πυθαγόρα, και με το καιρό εξελίχθηκε, πέρασε απο το συγκερασμό, και είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Χτίστηκε σε κάποιες βάσεις της φυσικής αρμονίας, και εξελίχθηκε βάση του συγκερασμού. Μια αδυναμία του είναι , οτι κάποια στιγμή, κατα την εξέλιξή του, κάποιος είπε: "Δεν γινεται πότε το ένα πότε το άλλο, θα το κρατήσουμε έτσι." Τί θέλω να πώ? Οτι μέρος της λογικής του βασίζεται σε κάποια στάνταρ, το οποία αποδέχονται όλοι πλέον. Είναι σαν να λέμε, οτι μετά το 9, οι αριθμοί επαναλαμβάνονται, με ένα "1" απο μπροστά.Μετά με ένα "2". Αυτό είναι κάτι που εξηγείται πιθανότατα απο το γεγονός οτι ο άνθρωπος έχει 10 δάχτυλα. Σημασία στο παράδειγμα αυτό, έχει το γεγονός οτι τέθηκε ένα στάνταρ, το οποίο διατηρήθηκε. Αντίστοιχα στην οκτάβα έχουμε το 12, όπου το 12 είναι το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο των 3 και 4, αριθμοί, πολύ σημαντικοί, στη διαίρεση της χορδής.
Λιακόπουλος κατάντησα!
Η μουσική λοιπόν, εξελίχθηκε βάση του 12φθογγου συστήματος. Για αυτό το λόγο η απάντηση στο ερώτημα "Πως θα ήταν η μουσική σε άλλο σύστημα" έχει ώς απάντηση "Όπως θα ήταν τα μαθηματικά, αν αντί για 10 ψηφία είχαμε 7".