"το ξερω οτι ειναι μεγεθη αλλα ποια η διαφορα δεν καταλαβαινω, αναλογα με τα δαχτυλα?"
όχι ακριβώς, με την ηλικία πηγαίνει δλδ εάν δυσκολεύεσαι να παίξεις ή όχι με το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος
βασικά όπως είπε κι ο parlats τα μεγέθη είναι από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο 1/4, 2/4, 3/4, 4/4
1/4 θεωρείται το μαθητικό, το δίνουν σε αρκετά μικρής ηλικίας παιδιά που σταδιακά αλλάζουν και περνούν σε άλλο
για πολλούς οι σπουδές κλασσικής μουσικής ξεκινούν από μικρή έως πολύ μικρή ηλικία και διαρκούν πολλά χρόνια, πράγμα που απαιτεί διαφορετικές διαστάσεις βιολιού ανάλογα με την ηλικία/ανάπτυξη του σπουδαστή
λογικό είναι έτσι, δε θα βάλεις μικρά παιδάκια να κουβαλούν βιολιά που είναι ψηλότερα από τα ίδια
το τελικό στάδιο είναι το 4/4 το οποίο είναι για αναπτυγμένους ανθρώπους
φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν παίζουν με 4/4 από συνήθεια όπως και πεντάχρονα παιδάκια με βιολιά μεγαλύτερα από 1/4
δλδ αν δεν είσαι ακόμη σε σχετικά μικρή ηλικία ώστε να χρειάζεσαι κάτι άλλο από 4/4, τότε παίρνεις 4/4 κατ' εμένα
αλλά έχω στο μυαλό μου βιολιά, ίσως για το τσέλο που είναι μεγάλο γενικότερα, πρακτικοί λόγοι να υπεισέρχονται, δεν ξέρω
(edit: διόρθωσα - ελπίζω σωστά - το "εισέρχονται" με το "υπεισέρχονται"

)