Αναγκαια ειναι φαγητο, ρουχα, παιδεια.... και πολλα αλλα που δεν ειναι τοσο απαραιτητα..Ουκ επ αρτω ζησεται ανθρωπος που λεει και το Ευαγγελιο....
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Πάρε εμένα απο τη μια, και έναν σοβαρό κιθαρίστα απο την άλλη. Αυτός μπορεί να θεωρήσει μιασ κιθάρα των 4.000€ αναγκαία, ενω εγώ όχι. Απο τη στιγμή όμως που εγώ θα δώ οτι ο άλλος έχει την υπερκιθάρα, είναι στην ανθρώπινη φύση μου, να θέλω και γω μια. Αρα θα δουλέψω παραπάνω. Δλδ, ενεργοποιείται μια αλυσιδωτή αντίδραση...
Η κοινωνια που περιγραφει ο τασος ειναι κοινωνια για χρηση, οχι για καταναλωση. Παραγει αυτα που της χρειαζονται για να επιβιωσει και να αναπτυχθει, στις ποσοτητες που της χρειαζονται. Δεν παραγει για να πουλησει περισσοτερο, οποτε να παραγει περισσοτερα κτλ κτλ κτλ. Και επισης ο καταναλωτισμος δεν ειναι μια κατασταση που υπαρχει στον ανθρωπο απο φυσικου του, οπως ειναι η πεινα κτλ. Δημιουργειται στην σημερινη δομη της κοινωνιας, με το ισχυον οικονομικο συστημα, οπως και η απληστια, οπως και πολλες αλλες ιδιοτητες που εχει σημερα ο ανθρωπος.
Μα ρε συ, έχει ήδη δημιουργηθεί! Η απληστία και ο καταναλωτισμός είναι ιδιότητες, που έχουν όμως εδραιωθεί στην κοινωνία. Ωραία και ρομαντικά αυτά που λέτε, αλλα ουτοπικά.Δεν μπορείς να αλλάξεις το σημερινό άνθρωπο που έχει αυτές τις συνήθειες, ούτε να του επιβάλλεις να τις αλλάξει. Γεγονός που μας γυρνάει σε αυτό που έλεγε ο Freemind μερικές σελίδες πρίν, οτι είναι ζήτημα Παιδείας. Το να περιμένεις οτι ο κόσμος θα απαλλαχθεί απο τις παραπάνω ιδιότητες, με τρόπους που εφαρμόζει το αναρχικό ή ψεύδοαναρχικό κίνημα είναι βλακώδες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό κάποια στιγμή, οτι μπορεί ο καταναλωτισμός, και οι λοιπές "κακές" ιδιότητες έχουν ώς αίτιο το κράτος, αλλα αυτός που τις διατηρεί είναι ο καθημερινός άνθρωπος.
Γιατι αδυνατο;; Και τωρα η τεραστια πλειοψηφια των μελων της ελληνικης κοινωνιας δεν εχει κοινο τροπο σκεψης πανω στην οργανωση του λαου; Δεν πιστευει στη Βουλη, στις εκλογες, στον θεσμο του πρωθυπουργου, της αστυνομιας, του στρατου;;;
Κοινό τρόπος σκέψης λέγεται όταν 2 κόμματα κονταροχτυπιούνται? Η, ας μην μείνουμε στα κομματικά, κοινό τρόπο σκέψεις έχει ένας με εισόδημα 10800 το χρόνο με έναν με εισόδημα 50000+ το χρόνο? Ή έχουν κοινό τρόπο σκέψης ένας πανεπιστημιακός, με έναν αγρότη που έβγαλε δημοτικό? Υπάρχουν ένα σωρό οπτικές γωνίες, απο όπου μπορεί κανείς να δεί, οτι διαφέρουμε στα πάντα!
Καλή και άγια η κοινωνία που προτείνεται παραπάνω, αλλα η εφαρμογή της είναι αδύνατη, γιατι ,ακριβώς επειδή στηρίζεται στο κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, γίνεται αυτόμάτος εύθραυστη! Δεν ισχυρίζομαι οτι το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι το ιδεατό, αλλα απο τη στιγμή που μιλάμε για πληθυσμούς της τάξης των 10,000,000 ατόμων, απο τη στιγμή που δεν εισάγεται ο παράγοντας του "
κοινού τρόπου σκέψης" είναι πιο ρυθμιζόμενο