Παιδιά έχω δεί αρκετές συζητήσεις για αυτό το θέμα και έχω καταλήξει στα εξής:
Καταρχάς, τί είναι αυτό που κάνει μια κιθάρα δεξιόχειρη;Το να είναι το μπράτσο απο τα αριστερά;Αριστερόχειρη, ή δεξιόχειρη είναι λέξεις που έχουμε δώσει εμείς στις κιθάρες. Σημασία έχει να επιλέξει αυτό που τη βολεύει και όχι αυτό που θεωρητικά θα τη βολέψει, ή θεωρητικά θα τη κάνει τον επόμενο Iommi, Hendrix και πάει λέγοντας. Ο λόγος για τον οποίο ένας δεξιόχειρος θα επιλέξει μια δεξιόχειρη κιθάρα, είναι κατα τη γνώμη μου ο εξής: Ο δεξιόχειρας, έχει αυτό που λέμε "ατσούμπαλο" αριστερο. Ατσούμπαλο, δηλαδή δεν ελέγχεται εύκολα.Στα πρώτα του βήματα , κάθε κιθαρίστας πρέπει να μαθαίνει α)να πατάει τάστα β) να χτυπάει χορδές με ρυθμό, σωστή δύναμη κλπ. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχα α) Σωστή τοποθέτηση β) Σωστη τοποθέτηση, ρυθμός ,δυναμική. Άρα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το χέρι που τυπάει τις χορδές είναι αρχικά πιο απαιτητικό, και για αυτό το λόγο ασυνείδητα ο δεξιόχειρας επιλέγει την αντίστοιχη κιθάρα.
Επίσης, παρατηρώ ότι τέτοιες συζητήσεις καταλήγουν σε συζητήσεις για διάσημούς κιθαρίστες που παίζουν με τη σωστή ή τη λάθος κιθάρα.
1ον Δεν είμαστε πάντα σε θέση να πούμε για ποιό λόγο ο κάθε κιθαρίστας επέλεξε τη κιθάρα του.
2ον Το άν ένας αριστερόχειράς θα ανταποκριθεί καλύτερα σε μια αριστερόχειρη ή μια δεξιόχειρη πιστεύω οτι είναι υποκειμενικό έως ένα βαθμό.
Η δική μου συμβούλη είναι να πάρει στα χέρια της μια κλασική (συμμετρικό σώμα) και να την αφήσεις να τη φέρει ασυναίσθητα στη θέση που τη βολεύει.
Τέλος, είδα κάπου το επιχείρημα να πάρει δεξιόχειρη, σε περίπτωση που βρεθεί σε μια παρέα. Αν υπάρχει αυτός ο "φόβος" ας μάθει να παίζει τα ακκόρντα και ανάποδα!! Το έκανε ένας φίλος μου αυτό, και κακό δεν του έκανε!