Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος πως τα 5χορδα είναι πιο εύκολα... στο slap για παράδειγμα χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια και συγκέντρωση. Με εξάσκηση βέβαια ξεπερνιέται αυτό- αλίμονο.
Από κει και πέρα, πιθανόν είναι πιο γρήγορα γιατί είναι μικρότερη η απόσταση ανάμεσα στις χορδές, αλλά είναι και λίγο πιο φαρδύς ο λαιμός από την άλλη. Μη σκέφτεσαι όμως πως υπάρχει καμιά σπουδαία διαφορά- εγώ προσωπικά μεγαλύτερες διαφορές βρίσκω στο παίξιμο από μάρκα σε μάρκα παρά από το ίδιο μπάσο σε 4χορδο και 5χορδο.
Το 5 χορδο βολεύει όταν κάνεις transpose στα κομμάτια και χρειάζεσαι μια μπάσα Μι ύφεση κτλ. Και λόγω της προαναφερθείσας μικρότερης απόστασης των χορδών, όσο πλησιάζεις προς το λαιμό κυριώς, μπορείς να παίξεις πιο γρήγορα.
Θα κατέληγα στο ότι είναι θέμα γούστου και παιξίματος κατά κύριο λόγο... Α, είχα γνωρίσει ένα σκληροπυρηνικό Ιάπωνα μπασίστα που είχε πει το αμύθητο "αν έχει πάνω από 4 χορδές δεν είναι μπάσο!".
Τέλος, επειδή η χορδή Σι είναι αρκετά απαιτητική ως προς το να βγάλει σφιχτό ήχο με ατάκα, έχω την εντύπωση πως τα entry level 5χορδα τείνουν να βγάζουν θολό ήχο στη Σι- διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις πως θα τη χρησιμοποιείς σαφώς λιγότερο από τις άλλες χορδές.
Πάντως τα Ibanez έχουν κατακλύσει την αγορά, όπως διαπιστώνω στα live που πηγαίνω (εκτός κι αν είναι σκυλάδικο όπου βλέπεις όλο warwick!).
δεν χρειαζεται να κατεβαινεις-ανεβαινεις σκαλες που λεμε.
Αυτό δεν το κατάλαβα!