Παιδια αυτα που λετε (οπως ολα γενικα) ειναι σχετικα...
Τι παει να πει τι τιμη εχει ο Thomann και καθε αλλο μαγαζι...
Ειδικα οσον αφορα μουσικα οργανα αυτο δεν παιζει μεγαλη σημασια για πολλους λογους...
Για παραδειγμα, εγω πουλαω μια Jackson Soloist custom '88 1400€
Καινουρια μια "αντιστοιχη" εχει γυρω στα 2000€
Αυτο ομως δεν λεει πολλα, μιας και πχ η δικια μου ειναι απο την καλη εποχη της Jackson και οχι απο τα μετεπειτα μοντελα η και τα σημερινα που ειναι μετα fender εποχης... (για μενα τουλαχιστον οι παλιοτερες jackson ειναι καλυτερες).
Για να μην πω τι εξτρα πραγματα μπορει ο καθενας να εχει επενδυσει πανω σε κατι που πουλαει (πχ αλλοι μαγνητες,τρεμολο, λαμπες σε ενισχυτες κτλ).
Επισης μια κιθαρα που μπορει καποιος να την αγορασει μεταχειρισμενη απο δω, μπορει να παει να την δει, να την δοκιμασει και να την ελεγξει οσο θελει πριν να αποφασισει να την αγορασει η οχι (το ιδιο ισχυει και για ενισχυτες,πεταλια και γενικα).
Απο το internet δεν μπορει... Στην καλυτερη περιπτωση να μπορεσει μετα να τρεχει για να κανει αλλαγες, αν το καταστημα τις δεχεται και με ποιες προϋποθεσεις κτλ...
Οποτε, ολα ειναι σχετικα.
Βλεπετε εσεις πχ τιμη κιθαρας καινουριας απο thomann 600€ και ο αλλος την δινει μεταχειρισμενη 550€...
Ωραια... μαζι με τα μεταφορικα πχ σας ερχεται μολις 80-100€ ακριβοτερα η καινουρια...
Ομορφα μεχρι εδω...
Τι σας αποκλειει ομως η μεταχειρισμενη κιθαρα να ειναι επισης σε αψογη κατασταση, να μπορειτε να πατε να την δειτε απο κοντα και να την δοκιμασετε (ακομα και πανω στα δικα σας μηχανηματα) και με καποιες πιθανοτητες να πετυχετε εστω και ελαχιστα καλυτερα τιμη αν την παζαρεψετε με τον πωλητη; Χωρια τα πιθανα εξτρα που μπορει να δινει καποιος μαζι με την κιθαρα κτλ... Για να μην μιλησω πως γενικα μια κιθαρα που ειναι μεν μεταχειρισμενη αλλα σε αψογη κατασταση, εμενα προσωπικα μου αρεσει πιο πολυ απο μια καινουρια "αστρωτη" εντελως κιθαρα... Μια καλομεταχειρισμενη κιθαρα αφενος εχει στρωσει λιγο (ταστα, τρεμολο κτλ) και αφετερου εχουν βγει ηδη στην "φορα" καποιες αδυναμιες της (πχ χαλαρα κλειδια, προβληματικοι διακοπτες και pots κτλ) τις οποιες λογικα ειτε τις εχει φτιαξει ο προηγουμενος ιδιοκτητης, η δεν τις εχει φτιαξει και μπορειτε να παζαρεψετε με βαση αυτες τις αδυναμιες, την τιμη της κιθαρας...
Ενω αν την παραγγειλετε απο εξω και εχει καποιο προβλημα η κιθαρα πρεπει να μπειτε οσο να ναι σε μια διαδικασια αλλαγης, χασιμο χρονου και πιθανος ακομα και εξτρα χρηματος για μεταφορικα, αναλογα με την πολιτικη καθε καταστηματος κτλ...
Και στην τελικη ρε παιδια, τα μουσικα οργανα δεν ειναι πραγματα με ημερομηνια ληξης σαν τα... φαρμακα... δεν ειναι απαραιτητο κατι παλιο να ειναι λιγοτερο καλο σε οποιονδηποτε τομεα απο το αντιστοιχο καινουριο, συνηθως μαλλον το αντιθετο συμβαινει...
Τεσπα, για να μην πολυλογω, το θεμα ειναι απλουστατο οσον αφορα τιμες μεταχειρισμενων.
Κανενας δεν νομιζω οτι προσπαθει να κοροϊδεψει κανεναν.
Καθε ενας εχει μια αξια στο μυαλο του για καθε τι που αποφασιζει να πουλησει και την εχει σχηματισει με βαση πολλους παραγοντες.
Απο το ποσο το πηρε αυτος, ποτε το πηρε, ποσο εχει τωρα (και Ελλαδα και Ευρωπη), τι ζητηση εχει τωρα, αν εχει συλλεκτικη αξια, ακομα και ποσο "δεμενος" ειναι με αυτο...
Απο κει και περα το ιδιο κατασταλαγμενος πρεπει να ειναι και καθε υποψηφιος αγοραστης.
Δηλαδη να ξερει τι θελει, ποσο κανει καινουριο αυτο που θελει, τι διαφορες εχει το καινουριο απο το αντιστοιχο μεταχειρισμενο, αν αυτο που θελει πιστευει οτι με τον καιρο θα χασει η θα ανεβασει την αξια του, και κυριως ποσο αποφασισμενος ειναι να το αγορασει και ποσα περιπου χρηματα δυναται να δαπανησει για αυτο. Ετσι φτιαχνει και αυτος μια τιμη αγορας που πιστευει οτι αξιζει για αυτο που ψαχνει.
Οταν λοιπον και ο αγοραστης και ο πωλητης ειναι "κοντα" σε αυτα που προσφερουν, τοτε μπορουν να αρχισουν τα παζαρια (και ποτέ δημοσιως)
και εκει και περα, ειτε τα βρισκουν ειτε δεν τα βρισκουν...
Απλα πραγματα.
Τωρα το να καθονται ολοι και να σχολιαζουν τιμες μεταχειρισμενων, ειναι ΑΣΚΟΠΟ... Καταρχην αν οποιοσδηποτε που σχολιαζει μια τιμη, οντως ενδιαφερεται για κατι που πουλιεται, μπορει να απευθυνθει στον πωλητη με pm και να του πει οτι εχει να του πει, να του κανει αντιπροσφορα, να του πει με επιχειρηματα , γιατι πιστευει οτι ειναι πολλα αυτα που ζηταει (και δεν ειναι επιχειρημα το "εγω τοσα εχω και τοσο θελω να την παρω").
Ουτε δικηγορος πρεπει/χρειαζεται να γινει/να το παιξει του καθε υποψηφιου αγοραστη ουτε του πωλητη... Και φυσικα οσοι ουτε καν ενδιαφερονται για να αγορασουν κατι που καποιος πουλαει, καλο θα ειναι να μην ασχολουνται καν με την συγκεκριμενη αγγελια...
Αυτα πιστευω εγω.