Kundera και Anaximandros, ίσως να μην το ξέρατε αλλά πέρα από την Αρχή του Κοπέρνικου, την οποία εκφράζετε στα post σας, υπάρχει και η υπόθεση της Σπάνιας Γης.
Αυτή η υπόθεση αντιτάζεται στο Κοπερνικό τρόπο σκέψης, που διατείνεται οτι αφού η Γη σαν πλανήτης δεν είναι κάτι το σπάνιο στο σύμπαν τότε λογικώς σε ένα άπειρο σύμπαν θα υπάρχουν άπειροι πλανήτες σαν τη Γή και άπειροι πολιτισμοί σαν τον ανθρώπινο.
Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης δεν απαντά την πολλή απλή παρατήρηση του Enrico Fermi που λέει: "Άν όντως το σύμπαν είναι γεμάτο από νοήμων όντα, τότε γιατί δεν έχουμε γνωρίσει κανένα?".
Το ξέρω ότι μπορείτε να μου δώσετε μία σειρά απαντήσεων και αν θέλετε μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη κουβέντα, αλλά πρώτα επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι ισχυρίζεται η Υπόθεση της Σπάνιας Γής.
Το σύμπαν είναι, όπως μάλλον φαίνεται στους αστροφυσικούς και αστρονόμους άπειρο. Δεν είναι όμως και όλο κατοικήσιμο. Για να μπορεί να αναπτυχθεί ζωή σε έναν πλανήτη απαιτούνται διάφορες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν μέ την θέση του ηλιακού συστήματος στον γαλαξία, το μέγεθος του ήλιου στο ηλιακό αυτό σύστημα, την θέση του πλανήτη στο ηλιακό αυτό συστημα, το μέγεθος του πλανήτη και την κλήση που έχει ο άξονας περιστροφής του, την ύπαρξη δορυφόρου, την γεωλογική του κατασκευή και το κλίμα του.
Σε απάντηση προς την Εξίσωση του Drake που υπολόγιζε τον αριθμό των προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών στο γαλαξία μας οι εμπνευστές της Υπόθεσης της Σπάνιας Γης διατύπωσαν την εξής εξίσωση:
Ν = Ν* x ne x fg x fp x fpm x fi x fc x fl x fm x fj x fme
Όπου:
Ν είναι ο αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας που έχουν πολυπλοκες μορφές ζωής
Ν* είναι ο αριθμός των άστρων στο γαλαξία μας (έστω 1011)
ne είναι ο αριθμός των πλανητών μέσα στην "εύκρατη ζώνη" ενός ηλιακού συστήματος.
fg είναι το ποσοστο των άστρων μέσα στην "εύκρατη ζώνη" του γαλαξία.
fp είναι το ποσοστο των άστρων του γαλαξία μας με πλανήτες.
fpm είναι το ποσοστο των πλανητών που δεν έχουν σταθερή επιφάνεια (αντίθετα με τους αέρινους γίγαντες όπως ό Κρόνος πχ.)
fi είναι το ποσοστο των κατοικήσιμων πλανητών όπου εμφανίζεται μικροβιακή ζωή.
fc είναι το ποσοστο των κατοικήσιμων πλανητών όπου εξελίζονται πολύπλοκες μορφές ζωής.
fl είναι το ποσοστο του συνολικου χρόνου ζωής του πλανήτη κατα την οποία εμφανίζονται και ζούν πολύπλοκες μορφές ζωής.
fm είναι το ποσοστο των κατοικήσιμων πλανητών με αρκετά μεγάλο δορυφόρο.
fj είναι το ποσοστο των ηλιακών συστημάτων με πλανήτες τύπου Κρόνου.
fme είναι το ποσοστο των πλανητών με αρκετά χαμηλό αριθμό Συμβάντων Αφανισμού (αυτά μπορεί να είναι ενδογενή ή εξογενή και κυμαίνονται από μεγάλες κλιματικές αλλαγές μέχρι συγκρούση με κομήτη).
Όπως καταλαβαίνετε, αν και δεν μπορούμε να ορίσουμε ακόμα όλους τους παράγοντες της εξίσωσης αυτούς που μπορούμε μας δίνουν μία εικόνα...
Τέλος να σημειώσω ότι ενώ η εξίσωση του Drake κανει λόγο για προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς με τους οποίους θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε ή εξίσωση που παραθέτω λέει μονο για πολυπλοκές μορφές ζωής και τίποτα για εξελιγμένους πολιτισμούς...