Αν το 1821 συνέφερε τις Μεγάλες Δυνάμεις να υπάρχει μία ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν πρόκειται να είχαμε απελευθερωθεί με τίποτα.
Ο λόγος που υποδουλωθήκαμε για 400 χρόνια ήταν πάλι για συμφέροντα. Χιλιάδες μουσουλμάνοι καθοδηγούμενοι απο τον θρησκευτικό φανατισμό έσφαζαν λαούς δεξιά και αριστερά για να ικανοποιήσουν τις ματαιοδοξίες του εκάστοτε Σουλτάνου.
Προσωπικά το μόνο που άλλαξε για μένα το '21 είναι ότι η εξουσία πέρασε σε άλλα χέρια. Αντί να πληρώνουμε το 'χαράτσι' στον τούρκο, το πληρώνουμε σήμερα στον Έλληνα.
Οι έννοιες κράτος, πατρίδα, θρησκεία, έθνος είναι έννοιες που εφευρέθηκαν για να καθοδηγούν τους ανθρώπους σύμφωνα με τα εκάστοτε οικονομικά συμφέροντα. Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με οποινδήποτε κάτοικο άλλης χώρας.
Ευτυχώς σήμερα όλοι μορφώνονται και έχουν ξυπνήσει.
Μπα, μπα, μπα...
Βρε καλώς τον!
Φίλε μου, τώρα αρχίζεις να πλατσουρίζεις στα βαθιά και δεν φοράς, ούτε καν, τα μπρατσάκια σου!
Το 1821 αγαπητέ μου ήταν η εποχή των ευρωπαϊκών ισορροπιών και της Ιερής Συμμαχίας. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν εχθρικές προς την ελληνική επανάσταση, τουλάχιστον μέχρι το 1825.
Η πατρίδα μας, παρεμπιπτόντως, είχε ήδη υποδουλωθεί πολύ πριν την άλωση, από τον 2ο μ.Χ αιώνα.
Οι μουσουλμάνοι δεν ήταν, κατά την εποχή της άλωσης, περισσότερο, αλλά μάλλον λιγότερο, φανατικοί από τους χριστιανούς.
Εκείνο που άλλαξε για σένα, και για όλους μας, το 1821 είναι πως αποκτήσαμε (με κάποιες...πασιφανείς εξαιρέσεις) εθνική συνείδηση και μια ανεξάρτητη πατρίδα. Το γεγονός ότι αποδίδεις στην ελληνική επανάσταση αποκλειστικά και μόνον ταξικό περιεχόμενο (το οποίο αποτελεί, σαφώς, μια παράμετρο της επανάστασης αυτής) φανερώνει, απλώς, τον μονολιθικό και επιδερμικό τρόπο που επιλέγεις να "βλέπεις" κάποια πράγματα.
Πάντως, καλό θα ήταν να βάζεις κι ένα "νομίζω" πριν εκφέρεις αυτές τις απόλυτες κι αφοριστικές ιστορικές σου κρίσεις, αν μη τι άλλο για να μην μπορεί κάποιος να σε χαρακτηρίσει εύκολα σαν αλαζόνα.
Αν είχες μπει στην διαδικασία να μελετήσεις, ελάχιστα, τα θέματα στα οποία συνεισφέρεις τις πολύτιμες απόψεις σου, θα διαπίστωνες πως τόσο τα έθνη, όσο και τα κράτη κι οι πατρίδες δεν "εφευρέθηκαν", αλλά προέκυψαν μέσα στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας ως αναπόφευκτα κι αναπόδραστα εξελικτικά στάδια. Όσο για τις θρησκείες, οι ρίζες τους χάνονται κάπου στην αυγή του ανθρώπινου είδους.
Είναι άλλο πράγμα, φίλε μου, να κάνεις κριτική και να εκφράζεις άποψη κι άλλο να γράφεις όποια μπούρδα σου κατέβει και μάλιστα με ύφος χιλίων καρδιναλίων.
Κοίτα, τώρα, έναν "μπούσουλα" που παραθέτει η Λίλη Ζωγράφου στο βιβλίο της
Αντιγνώση, μέσα απ' τα λόγια ενός ανωνύμου Γάλλου:
"Με πυξίδα την ορθοφροσύνη προσπαθεί αυτή η "νέα σκέψη" να οργανωθεί και να στερεωθεί με θεμέλια τις εθνικές ρίζες, την κατάκτηση της αυτονομίας, την υποταγή σε μια ηθική αρχή και την επιστροφή στο συγκεκριμένο"Αυτά τα έγραφαν οι άνθρωποι, όταν η "περιπέτεια της σκέψης" είχε ουσία κι ανταποκρινόταν σε πραγματικές πνευματικές και υπαρξιακές ανησυχίες.
Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι είναι εκπαιδευμένοι μεν, αμόρφωτοι κι ακαλλιέργητοι δε, παρτάκηδες και ατομικιστές και γι' αυτό είναι δυνατόν να παρουσιάζεται κάποιος τόσο αλαζόνας, κυνικός και κοινωνικά αδιάφορος, όπως παρουσιάζεσαι εσύ εδώ και 15 σελίδες σ' αυτό το νήμα.