Ως παιδί του ωδείου, είμαι της άποψης οτι δεν υπάρχει "καλύτερη" τεχνική, αλλα "λιγότερο κακή".
Τί εννοώ: Οι τεχνικές της κιθάρας, δεν μπορούνε να κάνουν τα δάχτυλά μου να πάνε πιο γρήγορα. Η εξάσκηση θα με κάνει να έχω γρήγορα δάχτυλα. Η σωστή τεχνική όμως είναι αυτή που θα με κάνει, με κατάλληλη εξάσκηση, να αποκτήσω το
πλήρες των δυνατοτήτων μου.
Είμαι καθετος όσον αφορα τη νοοτροπία "όπως σε βολεύει", όταν αυτό που το λέει θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω. Και στη τελική αν δεν πονέσεις, δεν θα εκτιμήσεις το κόπο σου στο όργανο. Αν τώρα, κάποιος θέλει να μάθει 2-3 τραγούδια για να ρίξει καμια γκόμενα, ε, τότε, ας "μάθει" όπως θέλει.
Πολλές φορές λέμε "παίξε όπως σε βολεύει" (το έχω πει κι εγώ αυτό) με το επιχείρημα "ο τάδε μεγάλος κιθαρίστας παίζει έτσι γιατί τον βολεύει και παίζει παπάδες". Μήπως όμως αναφερόμαστε σε ιδιαίτερα ταλαντούχους ανθρώπους,στους οποίους μια τεχνική "ατέλεια" δεν επηρεάζει (ή επηρεάζει πολύ λίγο) το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα,πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των υπόλοιπων;
Κατ΄αρχάς, το τί τον βολεύει, μεγάλη ιστορία. Η άποψη μου για τις 100 τεχνικές που χρησιμοποιούνε, είναι οτι η κάθε μια έχει κάποια στοιχεία σωστά, κάποια λάθος. Οι διαφορά όμως δεν κρύβεται σε κάποιο "ταλέντο", ή σε κανα σεντούκι της γιαγιάς, αλλα στο γεγονός, οτι
Εκατσαν
"Έσπασαν" τη τεχνική τους.
Τη μελέτησαν
Είδαν τα όποια προβλήματα είχαν, και βασιζόμενοι στα
στοιχεία τεχνικής που είχαν καλύτερα, διόρθωσαν τα λάθη τους, ή και τα έκρυψαν...
Τέλος, δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τη τεχνική του , επειδή δεν έγινε Πετρούτσι. Τη τεχνική του τη καθόρισε ο ίδιος. Ο ίδιος διάβασε, όπως διάβασε...
http://www.youtube.com/watch?v=UVdyHs_IX1I
Mε κάτι τέτοια συγχίζομαι. Αν αυτός, είχε βάλει την ίδια προσπάθεια, εξασκούμενος σωστα....