Ας πουμε λοιπον οτι ελευθερη αποφαση ειναι αυτη που παιρνει ο καθενας επηρεασμενος μονο απο τον εαυτο του, οχι απο αλλα ατομα και καταστασεις.
Αγαπητέ μου, αυτός ακριβώς είναι και ο ορισμός που έχουμε θέσει εξ' αρχής.
Ο επηρεασμός των αποφάσεών μας δεν είναι δικό σου πρόβλημα μόνο ή δικό μου, είναι μια ανθρώπινη αδυναμία, και η παράβλεψή της οδηγεί σε αυταπάτες.
Τις διάφορες ιδεολογίες και "πιστεύω" που ακολουθούμε, δεν τα "γεννήσαμε" μόνοι μας, τα διδαχτήκαμε από κάποιον άλλον. Και κάποτε τα ακολουθούμε απαρέγκλειτα. Αυτός ο ιδρυτής δηλ της ιδεολογίας μας επηρεάζει, ανεξάρτητα αν ζει ή όχι. Και αυτός ο ίδιος είχε επηρεαστεί από κάποιον άλλον κοκ. Δεν υπαινίσομαι ότι αυτή η πρακτική δεν είναι σωστή, σίγουρα όμως δεν δηλώνει ελευθερία.
Κάποτε συναντάς ανθρώπους που δεν ακολουθούν απλώς την γνώμη του άλλου, γίνονται οπαδοί, φορτισμένοι με μισσαλοδοξία, μπορούν ακόμα και να σκοτώσουν αν αντιπαρατεθεί μια αντίθετη γνώμη. Και σε θέματα εντελώς απλά! Όπως, ας πούμε στον τύπο των μουσικών προτιμήσεων. Ούτε αυτοί, νομίζω, είναι ελεύθεροι.
Ακόμα και η ιεράρχηση των αξιών μας είναι υποβαλιμιαία. Με ποιές προσωπικές σκέψεις και αναλύσεις έχουμε αναγάγει την ελευθερία ως το υπέρτατο αγαθό της ζωής μας? Ας το σκεφτούμε και ας θυμηθούμε ότι δεν έχουμε σκεφτεί καθόλου περί αυτού, ότι δεν έχουμε ψάξει ποτέ τον εαυτό μας για να καταλήξουμε τι προτιμά, απλώς ακολουθούμε ότι μας είπαν, ότι θεωρήσαμε πιο "δυναμικό".
Για να μην επεκταθώ σε "σκέψεις μας" που εναποτίθονται από άλλους εντελώς ασυνείδητα και παρόλα αυτά πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δικές μας.
Καταλήγοντας αναφέρω ότι ένας άνθρωπος που αποφασίζει ελεύθερα είναι ένας άνθρωπος μόνος ανέκαθεν, κι ένας άνθρωπος μόνος είναι αδύνατον να ζήσει.