Αυτή θα μπορούσε να είναι η μία και μόνο οπτική της κατάστασης και μάλλον μοιάζει η πλέον αρνητικά χρωματισμένη. Αναλογικά θα μπορούσε κάποιος να πει πως στις εποχές της μίας εγκυκλοπαίδειας, του ενός εντύπου και των λιγοστών απόψεων, ήσουν έρμαιο της αποκλειστικότητας και της μονομέρειας. Σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό της πληροφορίας, έχεις τη δυνατότητα να διπλοτσεκάρεις μια είδηση, σε αντιδιαστολή με τότε που ό,τι έλεγε ο Χάρη Πάτσης ήταν θέσφατο κι αξίωμα (αν υπήρχε κι όλας ως λήμμα). Κατά αντισοιχία, ό,τι πάσαρε το Ποπ & Ροκ, το Metal Hammer, το Δίφωνο κοκ ως αριστούργημα, που φυσικά δεν μπορούσες ποτέ να ελέγξεις εκ των προτέρων, τρέχαμε ωσάν πρόβατα στο δισκοπωλείο για να μην το βρούμε κι όλας σε ορισμένες περιπτώσεις και να κλαίμε μετά, αν προέκυπτε μάπα το καρπούζι. Χρυσές εποχές!
Αν υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης τη σήμερον ημέρα, φυσικά και να εξετασθούν. Δεν διαφωνώ για νοοτροπίες που περιγράφεις, αλλά δεν θεωρώ πως είναι ικανές από μόνες τους να με εξωθήσουν να αναπολήσω τις άγιες εκείνες μέρες που ένας δίσκος στο σπίτι αποτελούσε είδηση ανάλογη με την απόκτηση IX. Να προτάξουμε τη σύνεση και την εμπέδωση της μουσικής, κανένα πρόβλημα...να απεμπολήσουμε την fast food νοοτροπία, ok...να διαφημίσουμε το σπουδαίο και το διαχρονικό έναντι του ευκαιριακού και του άρπα κόλλα, αλίμονο...αλλά όχι οπισθοδρομώντας, τη στιγμή που και το τότε κουβαλούσε πολλά κουσούρια και μείον, αλλά -ως είθισται- αυτό που μένει είναι μονάχα οι θετικές παραστάσεις.
Μιλώντας, όχι εξ ιδίων, αλλά με γνώμονα το περιβάλλον μου και φίλους/γνωστούς που συναποτελούν το μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας, δεν βλέπω πόσο χειρότερα αντιλαμβάνονται πλέον την έννοια της μουσικής. Αντίθετα, επεκτάθηκαν οι ορίζοντές τους και γνώρισαν πράγματα που στο παρελθόν μόνο να φανταστούν μπορούσαν. Βλέπεις τότε, το τι θα ανακάλυπτες δεν ήταν στο χέρι σου τόσο, όσο σήμερα, αλλά στο χέρι του κυκλώματος της δισκογραφίας. Και περίμενες να ξεφυτρώσει κανένας γκουρού Πετρίδης για να σου δείξει τον δρόμο της μουσικής αρετής. Πλέον όμως εναπόκειται στη δική σου ευχέρεια και διάθεση να χαράξεις αυτόν τον τελευταίο, γράφοντας κανονικά γραφιάδες και εταιρείες. Αυτό συνιστά μεγαλύτερη δύναμη και πλεόνασμα ελευθερίας επιλογής και βούλησης, σε σχέση με το μονόδρομο που βιώναμε.