Ας καταθέσω κι εγώ την άποψή μου:

Οι περισσότεροι νομίζω συμφωνήσατε οτι δεν τίθεται θέμα για το αν όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να εκφέρουν άποψη. Όλοι είμαστε ελεύθεροι να απορρίψουμε οποιαδήποτε λανθασμένη κατα τη γνώμη μας άποψη.
Άποψη είναι η εξωτερίκευση μέσω του λόγου της εικόνας που έχουμε σχηματίσει στο νου μας για ενα μέρος της πραγματικότητας. Κάποιος θα μπορούσε να πει οτι η άποψη υπάρχει και πριν εκφραστεί λεκτικά, αλλά ας πάρουμε τη συνηθισμένη περίπτωση.
Ένα σύνηθες κατά τη γνώμη μου λάθος στις συζητήσεις είναι η απόλυτη διάκριση σωστού/λάθους (ή η χρήση οποιουδήποτε άλλου τέτοιου διπόλου). Νομίζω ότι δεν υπάρχουν μόνο απολύτως σωστές και απολύτως λανθασμένες απόψεις. Εφ' όσον δεχτούμε λοιπόν οτι τίθεται θέμα
βαθμού ποιότητας μιας άποψης, μπορούμε να δούμε απο τι εξαρτάται αυτός.
Κατ' αρχάς πιστεύω εξαρτάται απο το πόσο "ακριβής" είναι η αρχική νοητική εικόνα. Όσο ασχολούμαστε με κάποιο αντικείμενο τόσο καλύτερη και λεπτομερέστερη εικόνα σχηματίζουμε. Για παράδειγμα για ένα παιδί που ξεκινά να ακούει μουσική αυτή είναι απλά ένα ευχάριστο συνονθύλευμα ήχων. Μεγαλώνοντας μπορεί να μάθει να
διακρίνει π.χ. τα διάφορα μουσικά όργανα, κάνοντας έτσι αναλυτικότερη την εικόνα που έχει για ένα μουσικό κομμάτι. Νομίζω η διάκριση είναι λέξη κλειδί, κάθε αντικείμενο στο νού μας είναι αρχικά μια "θολή σφαίρα" (αυτή είναι η δική μου νοητική εικόνα για το θέμα) και καθώς εκτιθέμεθα περισσότερο σε αυτό αρχίζει να αποκτά σχήμα, συστατικά μέρη, χαρακτηριστικά. (εδώ νομίζω υπάρχει ένα σοβαρό κενό στο σκεπτικό μου

, όποιος το βρει κερδίζει μια ωραία τσατσάρα

)
Κατά δεύτερο λόγο η ποιότητα μιας άποψης εξαρτάται από την ικανότητά μας να περιγράψουμε λεκτικά τη νοητική μας εικόνα. Εξ' ίσου σημαντικό με το να περιγράψουμε τι γνωρίζουμε για ένα αντικείμενο είναι η επίγνωση του τι
δεν γνωρίζουμε γι' αυτό. Ένας απλός άνθρωπος μπορεί να έχει άποψη για ένα σύνθετο και βαρύ ζήτημα, αρκεί να το αντιμετωπίζει στη βάση του επιπέδου της γνώσης που έχει γι αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε αυτή τη θέση θεωρώ οτι βρίσκομαι τώρα κι εγώ αλλά και όσοι καταθέσατε την άποψη σας προηγουμένως. Το ζήτημα είναι βαθιά φιλοσοφικό αλλά μπορούμε να εκφέρουμε μια άποψη στο βαθμό που το κατανοούμε. Νομίζω μάλιστα οτι
επιβάλλεται να συνεισφέρουμε τις απόψεις μας, γιατι μέσω της σύνθεσης τους αυξάνεται η συνολική μας κατανόηση μας για τα πράγματα.
Τελειώνοντας, πιστεύω οτι η ποιότητα μιας άποψης εξαρτάται και από το κατά πόσο μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς (τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας). Συναισθηματικοί λόγοι και συμπλέγματα μπορούν να στρεβλώσουν αυτά που τελικά θα πούμε στους άλλους και που ίσως θα πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι.
Ελπίζω να μη σας κούρασα...