Λοιπόν, διαφορετικούς distortion ήχους μπορείς να βγάλεις και με διαφορετικά distortion πετάλια, αλλά μετά από ένα distortion πετάλι θα θες και EQ, Compressor, μόνο και μόνο για την παραμόρφωση ουσιαστικά. Υποθέτω πως μιλάς για modelling ενισχυτών, το οποίο γίνεται με μια πεταλιέρα. Τώρα οι πιο γνωστές/διαδεδομένες πεταλιέρες είναι οι εξής:
- Pod XT Live: Δεν το έχω δουλέψει καθόλου, μόνο έχω παίξει λίγο μ'αυτό. Καλό μου φάνηκε αλλά στην τελική δεν μου είπε και τίποτα ιδιαίτερο. Επίσης, κάπως δύσχρηστο.
- Korg Toneworks AX3000: Επίσης καλό, αλλά υπερβολικά απλό, και αν και με καλά εφφέ, δεν μου φάνηκε "αρκετό".
- Tonelab SE/LE: ΠΟΛΥ καλές πεταλιέρες, αλλά δυστυχώς με περιορισμένες λειτουργίες κατά τη γνώμη μου. Το γεγονός ότι δεν έχει assignable FX chain, και μόνο ένα μενού πεταλιών περιορίζει αρκετά τα πράγματα, και κατά τη γνώμη μου είχε πολύ hissing στους high gain ήχους του, και δεν με βόλεψε ιδιαίτερα. Επίσης, στα συν του είναι το πολύ καλό wah και τα δύο expression pedals (στην SE).
- Boss GT8: Μάλλον η πιο δύσχρηστη απ'όλες, κυρίως λόγω των άπειρων επιλογών που σου παρέχει. Πολύ καλά εφφέ, πολύ καλές παραμορφώσεις αλλά και καθαρά, και τρελό tweakability σε όλους τους ήχους. Θέλει ΠΟΛΥ ψάξιμο μέχρι να το μάθεις, αλλά αν το μάθεις έχεις πάρα πολλές επιλογές στα πόδια σου. Στην τελική κατέληξα με τη GT8 κι εγώ.
- Digitech GNX3, GNX3000, GNX4: Όλες πάνω-κάτω στην ίδια τιμή είναι, αλλά ποτέ δεν εμπιστεύτηκα τη digitech και ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να δοκιμάσω κάποια από αυτές.
- Zoom 9.2tt: Μην την ψάξεις καν, είναι zoom, είναι ολίγον τι για πέταμα. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την ύπαρξη αυτής της εταιρίας. Ότι έχω ακούσει από τη zoom μου ακουγόταν σαν 3ης ερασιτεχνικής εφφέ κι εξομοιώσεις.
Οι πεταλιέρες που αναφέρω παραπάνω βέβαια είναι από την "αφρόκρεμα", τα καλύτερα αυτή τη στιγμή αν θες. Υπάρχουν φυσικά και μοντέλα κάπως κατώτερα, όπως η GT6 που ανέφερες κλπ.
Τώρα όσον αφορά το από που να την πάρεις. Μια πεταλιέρα, αν δεν έχει κακομεταχειριστεί υπερβολικά από τον προηγούμενο χρήστη δεν θα έχει κανένα πρόβλημα (εκτός από μικροπροβληματάκια όπως χαλαρωμένα κουμπιά και expression pedals, μικρά πλαστικά On/Off switches φευγάτα και λοιπά ψιλά που είναι αμελητέα) οπότε αν βρείς κάποια μεταχειρισμένη σε καλή τιμή τσίμπα την. Πληροφοριακά, μεταχειρισμένες GT8, Tonelab SE και Pod XT Live βγαίνουν στο 300άρι, οπότε περίμενε λίγο, έχε την στημένη στις αγγελίες κι όπου δεις το χτυπάς.
Εν κατακλείδι, τη δουλειά σου όπως κι εσύ καταλαβαίνεις, μάλλον θα την κάνεις με μια πεταλιέρα, εκτός αν θέλεις να περιμένεις να μαζέυεις πετάλια σιγά-σιγά, το οποίο ποιοτικά ίσως είναι καλύτερο, αλλά μέχρι τότε εσύ θα έχεις μείνει ακόμα με την κ..λα, οπότε αυτό το βλέπεις αργότερα, μια που τα πετάλια για μένα τα παίρνεις αφού έχεις/παίζεις με έναν ενισχυτή που γνωρίζεις καλά, και απλά τον συμπληρώνεις με τα πεταλάκια. Τα rack που αναφέρθηκαν είναι όντως πολύ καλή περίπτωση, αλλά αν αναλογιστούμε ότι μόνο ένα 19', οτιδήποτε, κοστίζει από 1000 και πάνω, τότε κλάφτα... Αυτά!