Oλες οι θρησκειες/φιλοσοφιες εχουν κατι να προσφερουν... Προσωπικα, απο οσα μπορω και βλεπω/ακουω/διαβαζω, απο ολες τις φιλοσοφιες και θρησκειες μου αρεσουν αρκετα πραγματα και απο ολες απορριπτω παρα πολλα αλλα... Προσωπικα προτιμω να εχω τα δικα μου πιστευω και ιδεες και οχι ετοιμες/προκατ (ασχετο αν αυτα που πιστευω εγω τυχαινει να πιστευουν κι αλλοι) και να εχω την δικια μου φιλοσοφια πανω σε καθετι που με ενδιαφερει, χωρις να απορριπτω ομως (τουλαχιστον οχι προτου ακουσω) αλλες φιλοσοφιες και αποψεις... Αντιθετα, καθετι που με εκφραζει το δεχομαι και το κανω κομματι δικο μου, ενω καθετι που δεν με εκφραζει το απορριπτω...
Ολα αυτα δεν με κανουν ουτε χριστιανο ουτε αθεο, ετσι δεν ειναι;
Απλα εχω την δικια μου αποψη περι πιστης, θειου κτλ.
Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι τελικα δεν υπαρχουν "απατες" οσον αφορα τις θρησκειες... Σιγουρα ολες εχουν καποιες κοινες γενικες αρχες και επισης εχουν αλλα σημεια που διαφοροποιουνται, ενω πολλες αλλες φορες απλα εχουν διαφορετικες ορολογιες για διαφορα πραγματα σε σχεση με αλλες θρησκειες/φιλοσοφιες παρολο που στην πραγματικοτητα μιλανε για τα ιδια πραγματα...
Επομενως, το οτι πολλα απο τον Χριστιανισμο εχουν βαση σε παλαιοτερες θρησκειες - που ειναι κατι γνωστο (τουλαχιστον σε μενα) - δεν ειναι απατη... Ειναι αποτελεσμα προσπαθειας "εκσυχρονισμου" των παλαιοτερων θρησκειων με την (τοτε) καινουρια, προσπαθεια προσυλητισμου πιστων των παλαιοτερων θρησκειων, με το να τους δειχνεις οτι η νεα θρησκεια δεν διαφερει και τοσο σε σχεση με τα οσα πιστευε τοσα χρονια κτλ.
Ετσι εξαλλου εχουν δημιουργηθει πολλες θρησκειες και φιλοσοφιες.
Ο χριστιανισμος ειναι ενα κλασσικο παραδειγμα του πως η (τοτε) νεα θρησκεια ανακατευτηκε με την παλαιοτερη παγανιστικη (και οχι μονο) προκειμενου να γινει πιο κατανοητη και "ευπροσδεκτη", πιο "ευπεπτη" αν θελετε, ωστε να γινει αποδεκτη και να εξαπλωθει...