Στα ξύλα ηλεκτρικών οργάνων προσωπικά, χωρίς βέβαια να μπορώ να το αποδείξω, πρέπει να αποδίδουμε την ικανότητα τους να παρατείνουν το sustain της κιθάρας και όχι την ικανότητα τους να διαμορφώνουν τον ήχο..
Edit: Είχα διαβάσει κάπου ότι είχε κατασκευαστεί μια ηλεκτρική κιθάρα από ανθρακονήματα η οποία απ'ότι λέγεται έπαιζε πολύ καλά.. Αυτό συνηγορεί στο γεγονός ότι τα ξύλα δεν διαμορφώνουν τον ήχο ηλεκτρικών οργάνων.. Αν ποτέ κατασκευαστεί και μια κλασική κιθάρα από...ατσάλι, ας πούμε, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα ακούγεται καλά ή όχι..
+1000
Εκτός από το sustain (που είναι και πιο γενική έννοια), θα ήταν σκόπιμο να προτείνουμε τις έννοιες του attack και του decay της νότας, στα οποία παίζει ρόλο η πυκνότητα και το βάρος του ξύλου. Και τα τρία αυτά μαζί μας δίνουν αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως "resonance", και μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος παίζοντας μια ηλεκ. κιθάρα ακουστικά (χωρίς ενισχυτή).
Ωστόσο, τον ίδιο και μεγαλύτερο ίσως ρόλο παίζουν η γέφυρα (τύπος και υλικό), το nut (για τις ανοιχτές χορδές), τα τάστα (μέγεθος και υλικό), το αν πρόκειται για bolt on ή set neck όργανο,
οι χορδές (αλήθεια, όσοι αλλάζουν κάθε... 6 μήνες, πως στο διάτανο έχουν γνώμη για τα "ξύλα" και πως ακούγονται...

) ακόμα και
η πένα που χρησιμοποιούμε.
Όσο για τα σύνθετα υλικά, έχουν φτιαχτεί κιθάρες... από τα πάντα, μέχρι και από χρησιμοποιημένα μπιτόνια λαδιού μηχανής

Όλες σαν ηλεκτρικές κιθάρες ακούγονται

Για μια ακόμα φορά θα πω ότι, όσο κάποιοι τσακωνόμαστε για τα "ξύλα" και άλλες παπαρολογίες κάποιοι άλλοι αδιαφορούν και εκμεταλεύονται το χρόνο τους για να παίξουν
μουσική.

Τέλος, όλες αυτές οι ανοησίες περί ξύλων, είναι ιδεοληψίες που πέρασαν στο ευρύ κοινό από φαφλατάδες ξενέρωτους μαρκετίστες, τα τελευταία 15-20 χρόνια το πολύ. Αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να είναι θύμα τους, μεγειά του και χαρά του. Αυτός και η τσέπη του θα το μετανοιώσουν.

Ορίστε, είχατε δεν είχατε με παρασύρατε πάλι...
