Εχω πει κατα καιρους οτι δεν θα ξανασυμετασχω σε θεμα που δεν δεν αφορα την μουσικη γιατι στο τελος παντα γινομαστε μπαχαλο (οχι οτι στα μουσικα θεματα δεν συμβαινει αλλα τουλαχιστον εκει δεν συμβαινει παντα κι οι συμετεχοντες σε μουσικα θεματα επι το πλειστον εχουν και μια σχεση με το αντικειμενο)...παρολα αυτα ,καπου καπου, με πιανει κι εμενα να πω τη γνωμη μου κι ας φαω το βρισιμο παλι απο ειδικους κι ειδημονες των κοινωνικων δρωμενων...
...Δεν θα ασχοληθω με τις πολιτικες τοποθετησεις του καθενος απλα θα θελα να παραθεσω την δικια μου εμπειρια απο το ασφαλιστικο.
Δουλευω κοντα 17 χρονια τωρα (ισως και λιγο περισσοτερο), εχω μαζεψει μολις 1000 ενσημα (και να ναι καλα οι αλλοδαποι μεταναστες για αυτο , που αναγκασαν τις κυβερνησεις να εντεινουν τους ελεγχους για ασφαλισμενους εργατες,πρασινες καρτες, κλπ).
...Το λοιπον απο τοτε που αρχισα να κολαω ενσημα κι επαιρνα το χαρτι μισθοδοσιας του μηνα,μου εκανε παντα εντυπωση εκεινη η ρημαδα η φραση : " κρατησεις 20 χιλιαρικα/30/40" αναλογα με τα χρονια και βεβαια αργοτερα :"κρατησεις 150 ευρω" .
...Απο την αλλη ειχα την τυχη να με εχουν ασφαλισει οι γονεις σε μια ιδωτικη ασφαλεια απο τα 18 μου χρονια(μιλαω για μεγαλη ασφαλιστικη επωνυμη).
....καπου εδω να σας πω οτι μεχρι τωρα εχω κανει 7 εγχειρησεις και 3 επεμβασεις που χρειαστηκαν νοσηλεια (για αυτο αλλωστε μου ειχαν και την ιδωτικη ασφαλεια)...εχω κανει εξετασεις και χειρουργια και μεσω του ΙΚΑ και μεσω του ΤΕΒΕ (αλλη ρουφηχτρα κι αυτη) και μεσω της ιδωτικης ασφαλειας.
Και τωρα απλα μαθηματικα:
ΙΚΑ = 150 ευρω επι 12 μηνες = 1800 ευρω το χρονο-----Παροχες : εξετασεις σε γιατρους που βαριουνται τη ζωη τους , αραχτους σε μια καρεκλα, πολλες φορες λαθος διαγνωση , ραντεβου μετα απο κανα μηνα, υποδομες νοσοκομειων απαραδεκτες,φακελακια, 3 και 4 φορες απο επιτροπη για μια απλη μαγνητικη και 15ευρω την ημερα για καθε μερα που καθομαι σπιτι μου μετα απο εργατικο ατυχημα,συμετοχη στην νοσηλεια 75%,συνταξη στα 65 αμφιβολου ποσου.
ΤΕΒΕ= 300 ευρω το διμηνο=1800 ευρω το χρονο-----Παροχες: Ενα ζευγαρι γυαλια αξιας 150 ευρω καθε 2 χρονια με συνταγη γιατρου, νοσοκομεια οπως και στο ΙΚΑ, γιατροι λιγο καλυτεροι αφου μπορεις να τους επιλεξεις απο μια λιστα, σε περιπτωση εργατικου ατυχηματος φραγκο μηδεν,συμετοχη στην νοσηλεια 25%, συνταξη στα 65 κοντα στα 1000 ευρω.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ= 600 ευρω το χρονο, ανα δεκαετια προσαυξηση 10% -----Παροχες: Οποιον γιατρο γουσταρω, οποτε γουσταρω, σε οποια κλινικη ή νοσοκομειο γουσταρω, καθε μερα που καθομαι στο νοσοκομειο μετα απο εγχειριση 60 ευρω, καθε μερα που καθομαι σπιτι μου μετα απο εργατικο ατυχημα 40 ευρω,φυσιοθραπειες ολες πληρωμενες, συμετοχη στην νοσηλεια 75% ,συνταξη οποτε θελω , αμφιβολου ποσου αφου εξαρταται απο τα επιτοκια (παντως σιγουρα λιγοτερη κι απο αυτη του ΙΚΑ).
....Και συνεχιζω 1800 ευρω επι 35 χρονια = 63000 ευρω ....τοσα θα μου παρει συνολικα το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ
....(προσεγγιστικα)6000+7000+8000+5000=26000 ευρω ....τοσα θα μου παρει μια ιδιωτικη ασφαλεια για τα ιδια χρονια.
...Ας το παω λιγο παρακατω και να πω οτι θα βαζω στην ακρη μονο τα 900 απο τα 1800 που μου κραταει το ΙΚΑ :
900 ευρω επι 35 χρονια= 31500 ευρω θα ειχα στην ακρη ,οταν θα ηταν να βγω στην συνταξη αν ειχα ιδωτικη ασφαλεια...χωρις σε αυτα να υπολογιζω τα λεφτα που θα επαιρνα σαν συνταξη απο την ιδιωτικη.
Λεω και παλι οτι αυτα που γραφω τα εχω ζησει , δεν ειναι υποθεσεις, ουτε θεωριες , τοσα πληρωνα στην Ιδωτικη, τοσα πληρωνα στο ΤΕΒΕ, τοσα πληρωνα (και πληρωνω) στο ΙΚΑ.
....Για την ιστορια, αναγκαστηκα να κοψω την ιδιωτικη καθοτι τα λεφτα δεν εφταναν για να πληρωνω 2 ασφαλειες το χρονο ( εννοω οτι με τις αναγκαστικες κρατησεις του ΙΚΑ δεν μου εφταναν για να πληρωνω και την εξτρα ασφαλεια)...οταν λοιπον διεκοψα την ιδιωτικη ασφαλεια, πηρα "συνταξη" 1800 ευρω για δεκα χρονια εισφορων.
...Και παλι εγω δεν λεω να κοπει η ασφαλεια του ΙΚΑ....αλλα τουλαχιστον να μην ειναι υποχρεωτικη....ας γινει οπως τις ασφαλειες για τα οχηματα....να εισαι δηλαδη υποχρεωμενος να ασφαλιστεις καπου, αλλα να επιλεγεις μονος σου το που.