Η νεα ταινια του Τιμ Μπαρτον.
Λογικα θα εφτασε μεχρι τα αυτια σας ο ντορος... Διθυραμβικες κριτικες απο τους παντες (3 στις 3 κριτικες που κοιταξα πριν παω, εδιναν 5 αστερια - οι 2 απ τους 3 δεν εχουν ξαναδωσει ισως ποτε στη ζωη τους ξανα 5 αστερια).Καλυτερη ταινια στις Καννες, πιθανοτατα θα το παρει και το οσκαρ (οχι οτι το φιλμ αυτο βρισκεται οπουδηποτε κοντα στα αμερικανικα δεδομενα, ποιοτικα).
Τι εχω να πω εγω:
Η ταινια φωναζει Τιμ Μπαρτον.
Το ποσο λατρευω την δουλεια αυτου του σκηνοθετη δεν περιγραφεται, ολες του οι ταινιες ειναι all-time favourites.
Αυτο που τον κανει να ξεχωριζει, ειναι το διχως αλλο, η ικανοτητα του να πραγματευεται φοβερα μακαβρια θεματα, και παρολα αυτα, περισσοτερο να σε αγγιζει και να σε συγκινει, συχνα να σε κανει να γελας, παρα να σε απωθει η να σε αηδιαζει.
Σ αυτην την ταινια εγω θεωρω οτι αντιμετωπισε μια προκληση.
Ενα κειμενο εξαιρετικο, με μοναδικους τραγικους χαρακτηρες, πραγματικο δραμα...Πολυ αιματηρο επισης.
Η ταινια ειναι αψογη απο καθε αποψη. Σκηνοθεσια υπερανω κριτικης, σκηνικα, κοστουμια, μακιγιαζ, ερμηνειες, μουσικη, ολα στην εντελεια.
Αλλα παρολη την τεχνικη και ισως εικαστικη τελειοτητα, εγω δεν εφυγα απ την αιθουσα με αυτην την αισθηση ηρεμιας και ικανοποιησης που σου αφηνει ενα καλο εργο. Εφυγα καπως στενοχωρημενος, οχι για την μοιρα των χαρακτηρων, αλλα μαλλον καταβεβλημμενος απο τα λιτρα αιματος που ειδα να ρεουν αυτες τις 2 ωρες στην αιθουσα. Νομιζα οτι η αισθητικη του Μπαρτον ειχε βρει την χρυση τομη μεταξυ νοσηροτητας και ρομαντισμου, για τα δικα μου γουστα. Μαλλον εκανα λαθος γιατι αυτη τη φορα, η υπερβολικη νοσηροτητα δε μ αφησε να απολαυσω μια υπεροχη τραγικη ιστορια.

Συνοπτικα, ισως θα αρεσει σ αυτους που γουσταρουν Μπαρτον, ισως οχι. Σε καμια περιπτωση δεν απευθυνεται στο ευρυ κοινο, δεν ειναι καθολου ευπεπτη ταινια. θα σας ελεγα μαλλον να την αποφυγετε. Ειναι μια δοκιμασια για την αισθητικη καποιου, αυτο το εργο.
Φανταζομαι οτι με αυστηρα κινηματογραφικα κριτηρια, ειναι ηδη ενα κλασσικο αριστουργημα, αλλα ειναι κριμα, που για να το γευτεις, πρεπει να συμβιβαστεις με εντονη βαρβαροτητα και μπολικο splatter.