Πάντως φίλε
Papazach..
Αν δεν λυπάσαι τα χρήματα (εγώ δεν τα λυπήθηκα τότε πάντως, τώρα ίσως αναθεωρώ λόγω έλλειψης χρόνου για να ασχοληθώ με την εν λόγω κιθάρα), είναι πραγματικά κιθάρα με τα όλα της.. Σε σύγκριση με μια JS1000, Fender Strat που έχω, της Ibanez JP που είχα και μια Jem 777 (ενός φίλου μου που όμως έχω ασχοληθεί αρκετά με αυτήν), είναι ανώτερη (Satch σε παρακαλώ συγχώρεσε με για αυτό που είπα

)..
Πλεονεκτήματα:
1) Πολύ καλό και άνετο μανίκι (όσοι γνωστοί μου την έχουν δοκιμάσει - και με διαφορετικό στυλ παιξίματος - έχουν συμφωνήσει)..
2) Ευκολίες (δεν έχει locking tuners και το truss rod είναι σε τρομερά προσβάσιμο σημείο)
3) Τουλάχιστον σε εμένα (που στηρίζω το δεξί χέρι στη γέφυρα) με έχει βολέψει τρομερά το layout του σώματος (θέση των knobs, switch,κ.λπ.)
4) Απίστευτο shielding (δεν ακούς φασαρία από τους μαγνήτες ούτε για δείγμα)..
5) Γούστα είναι αυτά αλλά τις θεωρώ αρκετά όμορφες εμφανισιακά..
Τώρα για τις διάφορες versions ισχύουν αυτά που σου είπαν τα παιδιά.. Οι Family Ball Reserve, είναι πλέον με alder σώμα και επίσης βγαίνουν σε χρωματισμό με νερά.. Όλες οι κιθάρες μετά το 2003 (αν δεν κάνω λάθος) βγαίνουν με DiMarzio μαγνήτες ειδικά σχεδιασμένους για τον JP και όχι με τους D-Sonic.. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνδέσεις αυτή την κιθάρα σε οποιοδήποτε ενισχυτή και να μην έχεις ήχο JP στα σόλο.. Προσωπικά την έχω δοκιμάσει σε 3 ενισχυτές εκ των οποίων ο ένας με αντικειμενικά άθλιο ήχο, αλλά παρόλα αυτά ο ήχος του JP ήταν υπαρκτός και διακριτός!!
Επιλογές:
Matching headstock: Αν θες το headstock σου να έχει το ίδιο χρώμα με το σώμα..
JP Inlays: Αν θες η ταστιέρα σου να έχει στο πρώτο τάστο ένα γραφικό JP και στα επόμενα τάστα ένα σχηματάκι αντί για dots..
Piezo μαγνήτη: Εδώ είναι όλα τα λεφτά!! Ο συγκεκριμένος μαγνήτης (ή πιο σωστά κρύσταλλοι) ευθύνεται για τον χαρακτηριστικό ήχο των ακουστικών.. Έχεις 3 modes διαθέσιμα.. Μόνο DiMarzio (και στις 3 θέσεις εννοείται, neck, neck&bridge, bridge), μόνο Piezo (ακούγεται σαν ακουστική) και συνδυασμός (ποτέ δεν τον χρησιμοποιώ γιατί δεν μου αρέσει προσωπικά)..
Εν κατακλείδει, πιστεύω ότι αν αποφασίσεις να αγοράσεις αυτή τη κιθάρα, αξίζει να επενδύσεις στον Piezo μαγνήτη (στην ουσία θα έχεις 2 κιθάρες σε μία, ηλεκτρική & ακουστική) και να κάνεις σκόντο στα JP inlays (αν δεν σε πολυκαίνε).. Τώρα για τις FBR και το alder σώμα, δεν νομίζω ότι αξίζει τόσο δεδομένου ότι η διαφορά στη τιμή είναι μεγάλη.. Φημολογείται, ότι είναι καλύτερα κατασκευασμένες από τις απλές, αλλά προσωπικά εγώ με
αυτήν δεν έχω δει κανένα ελάττωμα (ούτε κατασκευαστικό, ούτε στον ήχο)..
Έστω και αν δεν φαίνεται, δεν είμαι πολύ φίλος των signatures, αλλά αυτή η κιθάρα σε απογειώνει παιχτικά.. Έβαλες τρίποντο Petrucci..