@bairn of mosul
Να επαναλάβω. Η ιστορική συνέχεια ενός έθνους δεν ακυρώνεται από τις προσμείξεις με άλλα...εμπλουτίζεται...δεν χάνεται, δεν εξαφανίζεται και δεν διαγράφεται η προϊστορία κι η συνέχειά του στο χρόνο. Οι εβραίοι πχ διασκορπίστηκαν σε 5 σημεία του ορίζοντα, αλλά δεν έπαψαν να είναι και να αισθάνονται εβραίοι, ακόμα κι όταν παντρεύτηκαν όποιον άλλο. Μιλάμε για εθνική συνείδηση που εμπεριέχει πολλά στοιχεία μέσα.
Κανένα φύλο δεν έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει, μείνει ανόθευτο στο πέρασμα των αιώνων κι ευτυχώς κι όλας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως δε μιλάμε πλέον για φύλα και φυλές; Πως ό,τι υφίσταται σε έναν γεωγραφικό χώρο, δικαιούται να το οικιοποιείται ο κάθε ένας μόνο και μόνο επειδή διαμένει πλέον εκεί; Με την ίδια λογική, οι ναοί στα παράλια της Μικράς Ασίας δεν είναι ελληνικής προελεύσεως, αλλά οθωμανικής...εκτός κι αν είναι ντροπή κι εθνικιστικό ντελίριο να προβάλλουμε τα αυτονόητα σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορική πραγματικότητα.
Ξεκρέμαστος θα πει μετέωρος στην παρούσα φάση, ως κάποιος που ξεπήδησες από το πουθενά και διαθέτεις ιστορία μικρότερη κι από αυτή των Αμερικανών, που ως χοάνη πολιτισμών κι εθνοτήτων κατόρθωσαν να διαθέτουν ενιαία εθνική συνείδηση μέσα σε 400 χρόνια. Αντιθέτως εμείς που έχουμε διατηρήσει ουκ ολίγα πολιτισμικά στοιχεία, οφείλουμε να ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να αποδεχθούμε πως με την ίδια ευκολία που αυτοαποκαλούμαστε αυθαίρετα προφανώς Έλληνες, θα μπορούσαμε να λεγόμαστε Βούλγαροι, Αλβανοί, Κορεάτες ή Αργεντίνοι. Λες κι η ελληνική ταυτότητα ακυρώνει με τη σειρά της τη βαλκανική, μεσογειακή κοκ. Λες κι οι Βούλγαροι ήρωες Ντέλτσεφ και Σαντάνσκυ πρέπει με τη σειρά τους να θεωρούνται Έλληνες, γιατί αποτελούν πολίτες των Βαλκανίων κι άρα κανείς δεν ξέρει από που κρατάει η σκούφια του και πότε η μάνα τους ενός το έκανε με τον πατέρα του άλλου.
Προσωπικά δεν αποτολμώ να ισχυριστώ πως είμαι Βούλγαρος, όχι φυσικά γιατί ντρέπομαι να το υποστηρίξω, αλλά γιατί ανεξάρτητα ακόμα και την καταγωγή μου (θα μπορούσε πχ να αποδειχθεί πως ο παππούς μου ήταν ο Ζεράβσκυ από τη Βάρνα) δεν υπάρχει κάτι που να με δένει με την συνείδηση ενός Βούλγαρου πολίτη, έχοντας μεγαλώσε με τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό ενός άλλου έθνους. Αν κι όταν το πράξω, ευχαρίστως να αυτοπροσδιοριστώ ως τέτοιος. Αν όμως αναλόγως πράξει κι ο μέσος πολίτης των Σκοπίων, τότε θα πρέπει να αλλάξει άρδην τη γλώσσα και την ιστορία του, για να μπορεί να έχει οποιαδήποτε συγγένεια με αυτό που επιθυμεί να είναι.
Όσον αφορά τους Ιταλούς, θα σου ήταν εύκολο να μου δώσεις μερικές πηγές που να αποδεικνύουν πως δεν έχουν σχέση με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ποιοι θεωρούνται οι πρόγονοί τους; Όπως επίσης ποια ακριβώς στοιχεία συνηγορούν υπέρ του δικαιώματος των Σκοπίων να χρησιμοποιήσουν ένα όνομα που δεν αφορά μονάχα τη γεωγραφική τους περιοχή, αλλά εκτείνεται και σε άλλες χώρες;