Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Jimi Pap για το χρόνο σου και για τα σχόλια σου
.. Το τελευταίο καιρό προσπαθώ να διορθώσω το vibrato μου με την έννοια ότι αντί να vibratάρω πάνω-κάτω, εξασκούμαι στο να το κάνω αριστερά-δεξιά (μου βγαίνει πιο φυσικά με το πρώτο τρόπο ρε γμτ, αλλά μάλλον είναι λάθος --> τουλάχιστον κλασική κιθάρα που σπούδασα, το πάνω-κάτω απαγορεύεται).. Αν εννοείς όμως ότι δεν έγκειται εκεί το λάθος αλλά σε κάποια άλλη τεχνική θα ήθελα αν βρεις λίγο χρόνο να μου πεις κάποια πραγματάκια περί αυτού.. Και πάλι σε ευχαριστώ
..
Ευχαριστως!!!Και το αριστερα-δεξια χρησιμο ειναι,κυριως σε μπαλαντες και σλοου κομματια που το πολυ "ανοιχτο" βιμπρατο ειναι υπερβολικο,ισως και φαλτσο.Ομως γνωμη μου ειναι πως αν θες να αποκτησεις το "ροκ" βιμπρατο τυπου gary moore,zakk wylde κλπ πρεπει οπωσδηποτε να κανεις το "πανω-κατω".Και οταν λεω πανω-κατω εννοω οτι σηκωνεις ή τραβας τη χορδη,μετα την επαναφερεις στο αρχικο της σημειο,μετα ξανασηκωνεις ή τραβας τη χορδη κοκ.Δηλαδη,ή γινεται μονο προς τα κατω(στις τεσσερις μπασσες χορδες) η μονο προς τα πανω(συνηθως στις δυο καντινια).
Κατι βασικο που πρεπει να προσεξεις ειναι η ταχυτητα του βιμπρατο.Δεν πρεπει να ειναι υπερβολικα γρηγορο για να μην εχεις το φαινομενο "τρεμουλιασμα",και η ταχυτητα του εξαρταται απο το τι παιζει απο πισω.Σε γρηγορα backin tracks σαν το cover που εκανες,θα πρεπει κατ εμε να ειναι σχετικα γρηγορο και "ανοιχτο" και το βιμπρατο,για να δινει ενα "aggressive" ροκ feel.Σε αργα backin tracks θα πρεπει να ειναι σχετικα αργο και κλειστο,γιατι αν το κανεις ανοιχτο και αργο θα ακουγεται σαν σειρηνα.
Επισης,κατα τα δικα μου γουστα,πρεπει οταν παιζεις μια μεγαλη σε διαρκεια νοτα να την αφηνεις λιγο να ακουστει χωρις βιμπρατο και μετα απο λιγο να βιμπραταρεις.Δηλαδη να μην το κανεις απο την αρχη.Το ιδιο και στα bending vibratos.Ακομη,μπορεις να παιζεις με το χρονο του βιμπρατο.Οταν παιζουν απο πισω δεκατα εκτα,μπορεις να κανεις βιμπρατο τριηχα και οταν παιζουν απο πισω τριηχα να κανεις βιμπρατο δεκατα εκτα.
Γενικα παντως το ροκ βιμπρατο εχει μεγαλο παιδεμα,τουλαχιστον εγω κουραστηκα πολυ για να το κανω ακριβως οπως το θελω.Και ακομα το βελτιωνω.Παντως,εγω θα ελεγα να αρχισεις να το δουλευεις χωρις να το αναλυεις ιδιαιτερα,και απο ενα σημειο και μετα θα σου βγει.Θεωρω πως το βιμπρατο του καθε παιχτη ειναι περισσοτερο θεμα της μουσικης του αισθησης,αντιληψης κι αισθητικης,παρα θεμα υπεραναλυσης.Οταν η καθε νοτα θα ακουγεται "γλυκια" και οχι ξερη στα αυτια σου,θα το εχεις καταφερει!