Όντως το κάπνισμα είναι μια πολύ κακή συνήθεια, η οποία δεν βλάπτει μόνο τους καπνιστές αλλά και την κοινωνική ευημερία γενικότερα, όταν σπαταλούνται τεράστια ποσά για την ιατρική περίθαλψη των ατόμων που έχουν προσβληθεί από καρκίνο λόγω του καπνίσματος, ενώ θα μπορούσαν οι ίδιοι πόροι να διοχετευθούν στην παιδεία, στον πολιτισμό και σε άλλες πτυχές της κοινωνίας.. Από την άλλη, μερικές στιγμές προσωπικά τις θεωρώ μισές χωρίς τσιγάρο (όσοι καπνίζουν θα καταλάβουν αμέσως τι εννοώ)..
Όμως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και νομίζω ότι τηρείται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, νοσοκομεία, κ.λπ.).. Νομίζω ότι οι "επισκέπτες" των χώρων αυτών το τηρούν, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με εκείνους που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους (καθηγητές, γιατροί, κ.λπ.).. Αυτό που όμως δεν με βρίσκει σύμφωνο είναι η απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ.. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να χωριστούν οι χώροι που επιτρέπεται το κάπνισμα και οι χώροι που απαγορεύεται έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.. Θα μου πείτε, τα περισσότερα μπαρ είναι 30-40 τ.μ. οπότε πως είναι δυνατόν να χωριστούν οι χώροι χωρίς ο καπνός να ενοχλεί τους μη καπνιστές.. Ίσως ένα παραπέτασμα ή πολύ δυνατοί ιωνιστές να έκαναν κάποια δουλειά, αλλά ομολογουμένως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύσκολη..
Πάντως δεν συμφωνώ με την άποψη του Bassman ότι δηλαδή οι καπνιστές είναι εξαρτημένοι σε τέτοιο βαθμό και γενικά αδύναμοι.. Προσωπικά, όταν χρειάστηκε να το κόψω για κάποιους λόγους το έκανα πολύ εύκολα (απλά δεν αγόρασα), απλά τώρα καπνίζω γιατί μου αρέσει.. Επίσης χρειάζεται και το μέτρο.. 2-3 πακέτα την ημέρα είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα σου καταστρέψουν όλο το αναπνευστικό σύστημα, αλλά με μισό πακέτο την ημέρα δεν πέθανε κανείς.. Αν χρειαστεί πάντως να το ξανακόψω θα το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση.. Γενικά όσους ξέρω, καπνίζουν λόγω "γούστου" και όχι επειδή είναι εξαρτημένοι.. Τώρα αν βλέπεις κάτι παππούδες στα καφενεία με φωνή νταλικιέρη και κίτρινα δάχτυλα, ε τι να πεις.. Υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις..
Τα ίδια όμως ισχύουν και για το αλκοόλ.. Επειδή δεν αφήνει ίχνη και μυρωδιές, το αλκόολ δεν θεωρείται "ναρκωτικό" και μάλιστα όσοι αρέσκονται στο να βγαίνουν έξω και να πίνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θεωρούνται και in.. Ενώ με το τσιγάρο είσαι νηφάλιος απόλυτα, υπό την επήρεια του αλκοόλ μπορείς να κάνεις και τρέλες (μέχρι και να πεθανεις -- π.χ. παραπατάς στο δρόμο και σε χτυπάει αυτοκίνητο, χάνεις τον αυτοέλεγχο σου και μπλέκεσαι σε μαχαιρώματα και φυσικά η κακιά συνήθεια "drink & drive".).. Όποιος έχει πάει σε κάποια pub της Αγγλίας θα αηδιάσει με αυτά που κάνουν οι νεαροί (πολιτισμένοι κατά τα άλλα) Βρετανοί, όταν πίνουν αρκετά.. Δεν είναι τυχαίο που όταν οι ιδιοκτήτες καλούν την αστυνομία, έρχονται δύο δύο τα περιπολικά για να συλλάβουν ένα μόλις άτομο.. Επίσης το συκώτι αχρηστεύεται εντελώς λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.. Με λίγα λόγια, θέλω να πω, ότι ενώ βλέπω γύρω μου άτομα να κοιτάνε σαν μιάσματα τους καπνιστές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους αλκοολικούς.. Προσωπικά τους βάζω στην ίδια μοίρα και αν θα έπρεπε να απαγορευτεί το κάπνισμα δια παντός, το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και για το ποτό..