Χμμμ.. Αφού μετράει τι θα γράψεις σε σχέση με τους άλλους, όχι ο βαθμός σαν απόλυτο νούμερο.
Άρα και κοντά στη βάση να γράψεις, αν η πλειοψηφία (λέμε τώρα) γράψει κοντά στην βάση, πάλι πιάνεις τις ψηλότερες σχολές.
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν οι βάσεις πέσουν ή ανέβουν. Μετράει μόνο σε τι ποσοστό είσαι σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Εξάλλου είτε μπεις στην Χ σχολή με 18,000 έιτε με 16,000 μόρια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό. Am i wrong?
Οχι, καθόλου λάθος δεν κάνεις

Απλα, εκεί που οι χαμηλοί βαθμοί στα μαθηματικά ήταν κοντά στο 10, τώρα είναι κοντά στο 3

Βεβαίως και μετράει τι θα γράψεις σε σχέση με τους άλλους, και οι βάσεις απ' τις υψηλές σχολές θα πέσουν πολύ. Ο βαθμός όμως της πλεοψηφίας πλέον δεν θα πιάνει τα ΑΕΙ τόσο όσο θα τα έπιανε άλλες χρονιές και θα είναι αναγκασμένοι να δηλώσουν ΤΕΙ.
Εγώ ας πούμε θέλω να μπώ Φυσικό Θεσσαλονίκης που πέρσι είχε πάει 16260. Φέτος εξαιτίας αυτών των θεμάτων θα πάει στα 15000 μόρια(μπορεί και πιό λιγο). Εγώ βγάζω τα μόρια για να μπώ. Ο άλλος που δεν θα τα βγάλει και δεν έχει εναλλακτικές τι θα κάνει? Θα δηλώσει κάποιο χαμηλόβαθμο ΑΕΙ και δεν θα πατήσει το πόδι του και θα ξαναδώσει. Όμως επειδή θα 'χει δηλώσει αυτό το ΑΕΙ, δεσμεύει τη θέση από κάποιον άλλο που πιθανώς να ήθελε να περάσει σ' αυτό το ΑΕΙ. Αυτός ο άλλος με τη σειρά του θα αναγκαστεί να δηλώσει ΤΕΙ...είναι περίπλοκο το θέμα. Δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις για όλους, τις μείωσαν κιόλας...
Φυσικά και θα τη δηλώσω, όμως αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τις βάσεις. Θα τις επηρέαζει μόνο αν περάσω.(Εγώ δηλαδή και όλοι οι άλλοι)
Οι βάσεις θα πέσουν πολύ άσχημα φέτος...1000-1500 μόρια τουλάχιστον θα είναι ο μέσος όρος της "πτώσης"
Συγνωμη τα μηχανογραφικα δεν ειναι αυτα που καθοριζουν τις αυξομειωσεις στις βασεις των σχολων?Δηλαδη εσυ θα περασεις με την περσυνη βαση και μετα θα πεσει/ανεβει η βαση? 
Όχι, άλλο είπα εγώ.
Πχ, μια σχολή δέχεται 100 φοιτητές και την έχουν δηλώσει 400 στο μηχανογραφικό τους. Θα περάσουν οι 100 με τον υψηλότερο βαθμό από αυτούς, και τη βάση της σχολής την καθορίζει ο εκατοστός από αυτούς που πέρασαν. Δηλαδή τα μόρια που έβγαλε ο τελευταίος που πέρασε σ' αυτή τη σχολή θα είναι ακριβώς τόσα, όσο και η βάση της σχολής(η καινούρια βάση, όχι η περσινή).
Οι υπόλοιποι 300 από τους 400 που τη δήλωσαν είναι αυτοί που δέν πέρασαν, και δέν επηρεάζουν καθόλου τη βάση