Είχε μπει και παλιότερα κάποιο αντίστοιχο θέμα.Να πω λοιπόν ότι γενικά το να μην καπνίζει κάποιος είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για την υγεία του.Από εκεί και πέρα και καθαρά εκ πείρας,μπορώ να πω ότι οι καπνιστές χωρίζονται σε κάποιες υπο-ομάδες των οποίων τη συμπεριφορά δεν είμαι και ο καταλληλότερος να ερμηνεύσω.
Πρώτα υπάρχουν εκείνοι που καπνίζουν καθαρά για "πλάκα" από 0 έως 5 τσιγάρα την ημέρα.Αυτοί είναι και εκείνοι που αφ'ενός μπορούνε ανα πάσα στιγμή να το κόψουν,αλλά και εάν δεν το κάνουν, εφ'όσον είναι μια συνήθεια που τους χαλαρώνει και τους ευχαριστεί μπορώ να πω ότι η ζημιά μάλλον είναι λιγότερη μπροστά στο όφελος.Όμως είναι πάρα πολύ λίγοι και πολύ σπάνιοι,οπότε με τίποτα δεν λέω σε κάποιον να ξεκινήσει το κάπνισμα με σκοπό να μην ξεπεράσει αυτά τα τσιγάρα, γιατί τα 5 πανεύκολα γίνονται 25 και αυτό το ξέρουμε όλοι οι καπνιστές.
Μετά είναι εκείνη η κατηγορία καπνιστών που καπνίζει ένα σημαντικό αριθμό τσιγάρων την ημέρα,αλλά επίσης για κάποιο ανεξήγητο λόγο,μπορεί να το κόψει ανα πάσα στιγμή.Μάλιστα έχω γνωρίσει ανθρώπους που σταματάνε π.χ για 6 μήνες το κάπνισμα εντελώς και το ξαναρχίζουν χωρίς να έχουν πρόβλημα.Και αυτοί όμως δεν πιστεύω ότι είναι πάνω απο 10% του συνόλου.
Τέλος είμαστε εμείς, τα "πρεζόνια".Απόλυτα εξαρτώμενοι από τη νικοτίνη αλλά και από ένα σωρό ψυχολογικές παραμέτρους, που καθιστούν για εμάς την διακοπή του καπνίσματος σχεδόν αδύνατη.Οι περισσότεροι από εμάς στατιστικά "κόβουμε" το κάπνισμα μετά από τουλάχιστον 10 αποτυχημένες προσπάθειες.Είμαστε άρρωστοι και κάποια στιγμή θα πρέπει το κράτος να μας αντιμετωπίσει κανονικά σαν εξαρτημένα άτομα και να μας προσφέρει υπηρεσίες σε όλα του τα νοσοκομεία, μόνο με το βιβλιάριό μας, αν πραγματικά θέλει να σταματήσει αυτή η "μάστιγα".Μπορεί αυτά να ακούγονται υπερβολές από κάποιους "συναδέλφους" μου καπνιστές,αλλά πραγματικά εννοώ ότι λέω γιατί δεν έχω πλέον την άρνηση μέσα μου,αλλά έχω συνειδητοποιήσει πόσο "δέσμιος" είμαι σε αυτή τη κατάσταση και πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγω.Όσες φωτογραφίες με μαύρους πνεύμονες και να δω, όση ενημέρωση και να έχω,αυτά δεν μου κάνουνε τίποτα.Βοήθεια θέλω.Αυτή τη στιγμή πληκτρολογώ και στο στόμα μου υπάρχει τσιγάρο, στο οποίο μάλιστα έχω εξασκήσει τόσο πολύ την "τεχνική" μου που εισπνέω και εκπνέω χωρίς να το βάζω καν στο χέρι.
Συμπερασματικά θέλω να πω σε όλους ότι το τσιγάρο ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΙΣ. Μετά κλάφτα Χαράλαμπε.Πιστεύω τώρα να έχετε περισσότερη κατανόηση στο τι συμβαίνει με εμάς τους καπνιστές εσείς οι φίλοι μη-καπνιστές.
Υ.Γ Όσο απίθανο και εάν φαίνετε εγώ πανηγυρίζω για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους από τις 1/1/2010.Αρκεί να εφαρμοστεί βέβαια...