Όντως το transfer rate της USB 2.0 είναι γρηγορότερο από τη firewire.. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με USB 2.0 και θελήσεις να μεταφέρεις ένα αρχείο από το εξωτερικό σκληρό στο PC σου (one-off procedure), η διαδικασία θα σου πάρει λιγότερο χρόνο απ'ότι με ένα firewire.. Όμως σε περιπτώσεις όπου η μεταφορά δεδομένων είναι continuous (συνεχής) τότε το bandwidth λέει περισσότερα πράγματα για την ταχύτητα απ' ότι το transfer rate.. Εκεί το firewire υπερτερεί.. Ο λόγος είναι απλός.. Η αρχιτεκτονική του firewire είναι κατά κάποιον τρόπο p2p, ενώ του USB master-slave.. Αυτό σημαίνει ότι το firewire μπορεί και αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των συσκευών που συνδέονται και επιτρέπει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους σε ισότιμα επίπεδα, ενώ με το USB η μία συσκευή παίζει το ρόλο του master και η άλλη το ρόλο του slave.. Στη μουσική όπου το transfer rate είναι continuous θέλεις υψηλότερο bandwidth.. Άλλο ένα προτέρημα της firewire είναι ότι αν η τελευταία είναι 6-pin τότε η συσκευή παίρνει ρεύμα από τη θύρα και δεν χρειάζεται εξωτερική τροφοδοσία όπως στα USB (εξωτερικές τροφοδοσίες, πολύμπριζα, extra καλώδια --> αύξηση του θορύβου κατά την ηχογράφηση).. Αν η θύρα του laptop σου δεν είναι 6-pin αλλά 4-pin (το πιο πιθανό, αν είναι κάποιο φθηνό μοντέλο) τότε υπάρχουν πάμφθηνα adapters "4-pin to 6-pin" (η Mackie είχε ένα στη συσκευασία)..
Τώρα όσον αφορά τα adapters, δεν μπόρεσα να βρω κάποιο καλυτερο
link.. Μην σε μπλέκει η ονομασία "USB to IEEE 1394".. Κάνουν και την ανάποδη δουλειά..
Για τις κάρτες που σου αρέσουν μόνο για τις 2 μεσαίες έχω άποψη (την πρώτη την έχω και τη δεύτερη ένας φίλος μου).. H Mackie έχει περισσότερες επιλογές διασύνδεσης, κάποια extra features αρκετά χρήσιμα (όπως talkback, επιλογή να στέλνεις το monitor σε άλλη συσκευή ήχου, 4 όργανα παράλληλα) και φυσικά πολύ καλύτερες προενισχύσεις μικροφώνων (η Mackie φημίζεται για αυτές).. Αν ηχογραφείς με μικρόφωνο (πράγμα το οποίο θα σου πρότεινα) η Mackie είναι σκάλες ανώτερη.. Σε επίπεδο ποιότητας είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.. Με την MM ηχογραφούσα ήχο Petrucci στις ρυθμικές και δεν έχω Mark IV

..
Για την ΙΕΕΕ 1394 δεν θυμάμαι ακριβώς το κόστος της.. Ήταν μια PCI κάρτα της σειράς, η οποία πιστεύω ότι δεν ξεπέρασε τα €30.. Μπορεί βέβαια η firewire του PC σου να αναγνωρίσει αμέσως τη κάρτα σου, οπότε να το γλιτώσεις αυτό το έξοδο..