Εϊναι πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση που προτείνεις!
Πράγματι υπάρχουν σχεδόν δύο διαφορετικές σχολές στους δύο αυτούς ενισχυτές όσον αφορά τον σχεδιασμό των ρυθμίσεων και του ελέγχου του ήχου.
Όμως υπάρχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει έναντι του ENGL που κατά την γνώμη μου κάνουν την σύγκριση πολύ ενδιαφέρουσα:
1. Ο JVM έχει 2 κανάλια, τα οποία έχουν ξεχωριστά eq το κάθε ένα. Σημαντικό κατ' εμέ πλεονέκτημα για την διαμόρφωση της χροιάς μεταξύ clean/crunch και solo.
2. Κάθε ένα από τα 2 κανάλια έχει 3 ήχους, σύνολο 6. Οι ήχοι αυτοί δεν είναι απλά διαφορετικά eq στάδια, αλλά αλλάζουν τα κυκλώματα με τρόπο που προστίθενται εσωτερικά επιπλέον στάδια gain. Είναι δε κατανεμημένα ώστε να υπάρχει σωστή κλιμάκωση στο gain.
3. Ο ενισχυτής έρχεται με ένα προγραμματιζόμενο pedal 4 θέσεων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με την φιλοσοφία πεταλιέρας, δηλαδή μπορεί να ανακαλεί 4 συνδυασμούς από όποιο κανάλι/ήχο θέλουμε, σε συνδυασμό με το master 1/2 volume, το reverb και το effects loop. Δηλαδή, ενώ δεν ανακαλεί τις θέσεις των ρυθμιστικών, ανακαλεί όλη την λοιπή δομή των καναλιών με ένα πάτημα, οπότε έχουμε ουσιαστικά 4 πλήρεις δομές ήχων διαθέσιμες!. Αυτό προσφέρει εξαιρετική ευελιξία, ειδικά σε live περιστάσεις.
4. Έχει περαν των 2 eq, δύο ρυθμιστικά στο τελικό στάδιο (post-pre amp) που ρυθμίζουν reasonance=μπάσα και presence=πρίμα με την μορφή scoop/gain. Δηλαδή μπορούμε να δώσουμε χροιά στον ενισχυτή όπως επιθυμούμε να πλησιάζει προς κυματομορφές ^ με πολλά μεσαία ή v με scooped μεσαία (mesa dual rectifier).
5. Ο JVM 205c έρχεται με δύο διαφορετικά μεγάφωνα Celestion (Vintage & Heritage) τα οποία λειτουργούν πολύ καλά συμπληρωματικά, σε αυτό έχω να πω τα καλύτερα γιατί έχω έναν παλαιό Marshall Β200 Valvestate 160W Bichorus, ο οποίος έχει αυτό τον συνδιασμό και τα μεγάφωνα είναι εξαιρετικά.
Ο JVM είναι πολύ πρόσφατος, η σειρά JVM2 βγήκε μόλις το 2008 και σχεδιαστικά προσφέρει (κατά δήλωσιν πολλών reviewers) όλα τα καλύτερα ηχοχρώματα από προηγούμενους marshall.
Λυπάμαι, διότι ενώ έχω πρώτο χέρι εμπειρία με τον Screamer και μάλιστα με αρκετές διαφορετικές κιθάρες, δεν έχω ακούσει ακόμα από κοντά τον JVM, οπότε δεν μπορώ να προσφέρω άμεση σύγκριση του ηχοχρώματος.
Έχοντας αγαπήσει την χροιά του ENGL, η πρώτη μου αντίδραση θα ήταν +1 Screamer. Όμως τα πλεονεκτήματα του JVM 215c ακόμα καλύτερα του JVM 205c με τα δύο διαφορετικά μεγάφωνα είναι πολύ σημαντικά και έχω υπ'όψιν μου να πάρω την κύρια κιθάρα μου και να πάω να τον ακούσω πρώτο χέρι.
Εάν η χροιά του είναι εξίσου καλή με τον Screamer η επιλογή θα είναι εύκολη!
Αλλιώς, είναι προσωπικό θέμα επιλογής, μεταξύ χροιάς και ευελιξίας..
Τέλος, εγώ προσωπικά αν τον αγόραζα, θα τον έπαιρνα ως κεφαλή JVM205H και ξεχωριστή καμπίνα JVMC212 με τα δύο μεγάφωνα που είπαμε (δεν την έχει φέρει ο Thomann ακόμα..) αλλά ρίξε μία ματιά εδώ..
http://www.guitar.co.uk/packages/60-marshall_jvm205h_and_jvmc212_packageEDIT: Ψάχνοντας το youtube για περισσότερα reviews του JVM, βρήκα αυτόν τον φίλο που συγκρίνει απ'ευθείας τον Screamer και ένα JCM Combo της Marshall. Λέει ότι τα χαμηλά του Screamer έχουν καλύτερο definition και αναλύει την άποψη του:
Marshall JCM:
http://www.youtube.com/watch?v=WTAqLjmorlA&feature=relatedEngl Screamer:
http://www.youtube.com/watch?v=pVKuZiFogCQ&feature=relatedΕνδιαφέρον!..