Σκεφτομαι για λαμπατο γιατι δεν ξερω αν η ποιοτητα ηχου των αντιστοιχων τρανζιστορατων της Randall ειναι αναλογη του λαμπατου, αν κ εχω ακουσει πολυ καλα λογια για τους RG75 κ RG100, ειδικα σε μεταλοκαταστασεις...
Απλα αν εχω το λαμπατο, δεν θα μπορω αλλαζοντας λαμπες να διαφοροποιησω κ το ηχοχρωμα του ενισχυτη σε περιπτωση που δεν θελω να περιοριστω στο metal, αλλα να εχω εναν πιο ισορροπημενο ενισχυτη? Για παραδειγμα, με ενδιαφερει κ να εχω εναν αξιοπρεπη ηχο στα blues, με καταλληλες ρυθμισεις θα αποδιδει εκει ο Randall με τις συγκεκριμενες λαμπες ή θα χρειαστει αλλαγη αργοτερα??
Υποτίθεται ότι ανάλογα με την εταιρία που κατασκευάζει τις λάμπες μπορείς να πάρεις και διαφορετικούς ήχους αλλά απ' ότι έχω διαβάσει η διαφορά είναι σχεδόν μηδαμινή (ειδικά για εμάς τους ερασιτέχνες μουσικούς που δεν ακούμε ενισχυτές τις μισές ώρες της ημέρας).. Γενικά διαφορά στις λάμπες μπορείς να βρεις αν αγοράσεις κάποιον τελικό όπου να μπορεί να οδηγήσει και EL34 και 6L6.. Δες εδώ ένα ενδιαφέρον video για τις ηχητικές διαφορές μεταξύ των 2 αυτών λυχνιών..
Τώρα αν θέλεις να παίξεις bluez δεν θα συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από ένα λαμπάτο.. Όπως και να το κάνουμε, μπορεί τους λαμπάτους να τους αγαπάμε για το διαυγές gain τους, αλλά η πραγματική δύναμη τους είναι το "σκάσιμο" τους στα καθαρά.. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το κάνεις bend σε ένα λαμπάτο με λίγο overdrive (είτε φυσικό --> master volume στο 10, είτε τεχνητό --> κάποιο tubescreamer) και μετά λίγο muting σε μια νότα πριν αρχίσει το γρήγορο κατέβασμα μιας πεντατονικής!! Πραγματικά ηδονικό.. Αν το ρεπερτόριο σου αποτελείται κατά 20% καθαρό και 80% βρώμικο παίξιμο, σαφώς και δεν αξίζει η αγορά λαμπάτου (δυστυχώς είναι πανάκριβοι).. Αν όμως σου αρέσει το καθαρό κανάλι, μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα θα σε πείσει για το τι μπορεί να κάνει ένας full tube ενισχυτής.. Προσωπικά όταν άκουσα για πρώτη φορά λαμπάτο σε ένα φιλικό σπίτι, άκουσα πρώτο το βρώμικο κανάλι.. Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.. Όταν έβαλα όμως το καθαρό έπαθα πολιτισμικό σοκ!!!! Μου φαινότανε σαν να άκουγα κάποιον να αναπνέει μέσα στη καμπίνα.. Τόση ζωντάνια ο ήχος..
Ευχαριστω για την κατατοπιστικη απαντηση σου φιλε faser, ειδικα για το βιντεακι που παρεθεσες, συγκεκριμενα οι 6L6 μου εκαναν ιδιαιτερη εντυπωση καθως ειχαν αρκετο ογκο αλλα για μενα και "καθαροτερο" distortion (αν μπορει κανεις να το πει αυτο)...γενικα μου φανηκε ιδιαιτερα πολυμορφικος κ με μεγαλυτερη ποικιλια ο ηχος τους σε σχεση με τις EL34, χωρις να εννοω οτι αυτες δεν μου αρεσαν...

Οσον αφορα στις προτιμησεις μου μεταξυ καθαρου κ βρωμικου καναλιου, θα ελεγα οτι αυτη τη στιγμη βρισκομαι στο 60/40 υπερ του βρωμικου

αλλα απο samples κ reviews του εν λογω ενισχυτη μου δινει την εντυπωση οτι το distortion του ειναι αυτο που ψαχνω, δλδ μπορει να βγαλει εναν ηχο παραπλησιο των Metallica ή των Slayer (δεν αναφερομαι σε ταυτοσημο ηχο, αλλα σε στυλ κ ειδος παραμορφωσης) αλλα απο την αλλη οσο βελτιωνομαι τεχνικα κ μαθαινω κλιμακες κλπ, τοσο κατι με σπρωχνει να ασχοληθω περισσοτερο με bluesιστικο παιξιμο κ γενικα πιο "solo" κομματια...
Πιστευω οτι δεν αξιζει να ξαναπαω σε transistor (ασχετα που εχω ενα πολυ μετριο ακομα κ για αρχαριο Μarshall MG15

), γιατι θελω να εχω μεγαλυτερη ευελιξια στον ηχο μου κ νομιζω οτι αυτο μπορει να το προσφερει ενας λαμπατος ενισχυτης, που λογικα και θα μου δωσει το distortion που ψαχνω και θα εχει τον ιδιαιτερο χαρακτηρα ενος λαμπατου, οπως προανεφερες...
Θα ηθελα να ακουσω και καποιες αλλες προτασεις μεχρι 500 ευρω, αν πιστευετε οτι υπαρχει κατι που θα με καλυψει καλυτερα ή που ειναι ποιοτικα καλυτερο σε αυτα τα χρηματα... κ sorry αν κουραζω με τις ερωτησεις...

//Να αναφερω οτι η κι8αρα μου ειναι μια Epiphone Les Paul Standard με EMG 81/85, αν εχει καποια σχεση με το πως πι8ανον να ανταποκριθει σε λαμπατο ή μη ενισχυτη...