Καλησπερα.. Βλεπω να αναφερεται το Βασικο οργανο ως συνοδευτικο συνεχως εδω μεσα, και κυριως του συναδελφους να ενοχλουνται.. Γνωμη μου ειναι οτι ειναι συνοδευτικο οργανο, αρκει να καταννοει κανεις αυτο που οι πιο πολλοι θεωρουν ως συνοδεια.. Δηλαδη εαν χωρισουμε τη μουσικη σε συνοδεια και σε σολο, τοτε εντασεται στη νπρωτη κατηγορια οντως.. (ηδη πρεπει να εχω κανει απειρα ορθογραφικα αλλα χεστηκα κιολας LoL) . Σκοπος του μπασο, της Βασης δηλαδη, στη μουσικη ειναι να δωσει το ρυθμο σε αυτην.. Αν και παρεξηγημενο σαν εκφραση, να δωσει το groove (και λεω παρεξηγημενο γιατι εχω δει να το χρησιμοποιουν για τα παντα).. Ποσο πολλα η ποσο λιγα θα παιξει, δεν το γνωριζω , και κυριως δεν βλεπω καποιο κριτηριο σε κατι τετοιο. Ποσες νοτες σε ενα μετρο ειναι πολλες και ποσες λιγες? Συμφωνω με το ρητο : "Δεν θελω πολλες νοτες (φλυαρια), μοναχα μια.. Θελω μια B αλλα να ειναι μια ωραια Β.. Μια ζυγισμενη με πολυ συναισθημα..". Αυτο που παρατηρω σε ενα live οσον αφορα το παιξιμο μου ειναι το εξης : Το κοινο κουνηθηκε οταν Funk-αραμε και οταν παιξαμε swing, χτυπησαν καποιοι τα δαχτυλα τους. Στα slow, καταφεραμε να κοιτανε ολοι την τραγουδηστρια, και να εχουμε φτιαξει το καταλληλο υποβαθρο ωστε να φαινεται πανω απο ολα.. (λεω καταφεραμε γιατι οτι πετυχαινω το κανω εγω και ο ντραμερ κι οχι ο καθενας μονος του..Δωσμου εναν κουλο ντραμερ χωρις δυναμικες και δεν παει να ειμαι ο Jaco, θα παρω τα @@ ου!). Ηρθε ενας απο τους μουσικους που βρισκονταν απο κατω, να μου πει "με εκανες να παρατηρησω , θετικα, το μπασο αποψε" κατι που οφειλει να μου φτανει σαν σχολιο, δεδομενο το επιπεδο της ελλαδας στο ακουσμα του συγκεκριμενου οργανου. Εαν τα πετυχα αυτα, εκανα σωστα τη δουλεια μου..
Ξερεται το να πει κανεις οτι ο μπασιστας παιζει παπαδες, δεν ξερω εαν ειναι υπερ του. Μπορει και να κιθαριζεται! LOL (αδοκιμος ορος).. Εχω παρακολουθησει σε βιντεο απειρα live του Jaco, του Miller, τουClark και αλλων μεγαλων, και τελικα αυτο που συμπερανα, ειναι οτι μπορει ο καθενας τους να επαιζε πραγματα που πρεπει να εισαι ζογκλερ για να τα παιξεις, μα εμενα καμποσα απο αυτα δεν μου αρεσαν καθολου.. Καμποσα ηταν φλυαρια ακατασχετη χωρις λογο υπαρξης.. Αντιθετως στο G3 των Bassplayers στη Παλλας που εγινε.. ο Wooten μπορω να πω οτι με κατεπληξε. Δεν επαιζε συνεχως παπαδες. Εβγαζε feeling, groovare μονιμα, και ελενχε απολυτα τον ηχο του.
Τεσπα, και μακρυγορησα και δεν εχω και αλλο χρονο να γραψω για να το μαζεψω.. Αυτα και θα επανερθω!
Nice Topic btw!