μπορει να κρατησουν ακομα και δεκαετιες... γενικα οι λαμπες προενισχυσης κρατανε πολλααααα χρονια, και αμα ειναι και σε χαμηλα βολτ οπως στα πιο πολλα πεταλακια, τοτε ακομα περισοτερα.
Τωρα, αναλογα με το κυκλωμα παντα, αλλαζωντας μια λαμπα βλεπεις μεγαλη διαφορα, τωρα αν ειναι προς το καλυτερο ή το χειροτερο ειναι υποκειμενικο.
Παραθετω προσφατο κειμενο που ειχα βαλει αλλου σχετικα με μικρη δοκιμη με λαμπες
"Λοιπον, ειχε ερθει σημερα ενας φιλος απο εδω με εναν Sunn O))) 100S, vintage μηχανημα δηλαδη.
Στη ν1 ειχε μια κινεζικη 12ΑΧ7. Την αλλαζουμε λοιπον με μια NOS Raytheon USA 12AX7... τι να πω, η διαφορα ηταν τεραστια, μερα με την νυχτα ο ενισχυτης.
Ο ηχος απεκτησε ογκο, τα πριμα πιο στρογκυλα και μουσικα, και γενικοτερα πολυ πιο γλυκος και γεματος ηχος.
Ο ενισχυτης παραμενει καθαρος μεχρι πολυ μεγαλες εντασεις στον τελικο. (εχει 2Χ ΚΤ88 στον τελικο, ρωσικες ΕΗ).
Με ενα οβερντραιβ που ειχα προχειρο (μπασου Grin ) και τον δοκιμασαμε, βρωμιζε πολυ πιο ομορφα με αυτη την λαμπα.
ν2 ειχε μια ΕΙ γιουγκοσλαβικη 12AU7. Δοκιμασαμε διαφορες 12AU7, Amperex, RCA (GE branded), η Ολλανικη ηταν στα ιδια επιπεδα καθαρα με την ΕΙ, πιο φαζαριστη στα βρωμικα. Ουτε η τζενεραλ μας πολυαρεσε, στα ιδια επιπεδα και αυτη, λιγο πιο αδυναμη ισως. Ειχα και μια ακομα 12AU7 ευκαιρη, η οποια δεν γραφει πανω κατι και δεν θυμαμαι τι ειναι Grin (θα ψαξω που το εχω σημειωσει), η οποια εχει πολυ μεγαλυτερη αποσταση αναμεσα στα plates απο τις υπολοιπες 12AU7. Αυτη επαιζε στα ιδια επιπεδα με την ΕΙ, ελαφρα πιο γεματο ηχο ισως.
Τελικα βαλαμε και εκει αλλη μια Raytheon 12AX7 και ο ενισχυτης απεκτησε αμεσως περισοτερη ενταση και σωμα.
Ο φιλος παιζει στονερ, οποτε τον αφησαμε ετσι τον ενισχυτη (RCA 12AT7 ή κατι παρεμφερες στη ν3, δεν θυμαμαι, και καποια 6SN7 tube driver αν ειδα σωστα).
Οποτε ναι, απο λαμπα σε λαμπα υπαρχει διαφορα και μαλλιστα μεγαλη.
Τωρα αν επαιζε ντεθ μεταλ πιθανως να του αρεσε η κινεζικη περισοτερο.
Ευελπιστω οτι καποια στιγμη θα ηχογραφησω ολες τις λαμπες που εχω εδω σε παρομοιες συνθηκες σε εναν ενισχυτη, και θα ανεβασω καπου κλιπακια να παρετε μια ιδεα για τις διαφορες τους"
Βεβαια για καποιο αλλο ηχο η κινεζικη ισως να ηταν καλυτερη επιλογη, αλλα για τον φιλο που παιζει στονερ και εχει τον συγκεκριμενο ενισχυτη, δεν εκανε η κινεζικη. Στον μπογκνερ μου παλι μια χαρα παιζουν, οποιαδηποτε αλλη θα ηταν overkill.