Ρε Ρουφους εσύ δεν ήσουν που μου έλεγες πως με τη φιλανθρωπία δε γίνεται τίποτα ; Τώρα τα βάζεις με τις εταιρείες που βγάζουν κέρδος από τις επιχειρήσεις και δε το κάνουν για τη ψυχή της μάνας τους. Τι άλλο θα μας πεις ; Ότι δεν υπάρχει άγιος Βασίλης;
Δεν εφαρμόζονται οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας ; Η Κοπεγχάγη αντλεί μεγάλο μέρος της ενέργειας της από την αιολική ενέργεια. Τα υβριδικά αυτοκίνητα τι είναι ; Ναι προφανώς στον πραγματικό κόσμο δεν αρκεί να έχεις μια ιδέα, πρέπει να είναι εφαρμόσιμη. Γι' αυτό πρέπει η εταιρεία να βγάλει κάποιο κέρδος. Γιατί αυτός που θα αγοράσει ένα υβριδικό αμάξι θα πρέπει να νιώθει ότι δε χάνει κάτι σε σχέση με το συμβατικό, αλλιώς γιατί να το αγοράσει.
Αυτό που λες για τις φαρμακοβιομηχανίες είναι άστοχο. Πρώτον λες ότι κράζουν και δεν αλλάζουν τίποτα. Λες δηλαδή ότι σου λεγε ο Freemind αν θυμάμαι καλά για τις πορείες ότι δεν αλλάζουν τίποτα και αντίθετα ταλαιπωρούν το λαό. Εσύ δηλαδή που κράζεις το καπιταλιστικό σύστημα τι αλλάζεις ; Δεύτερον, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πεθάνει για αυτά τα πράγματα (όπως ο Carlo Urbani), υπάρχουν άνθρωποι ππου έχουν οδηγηθεί στις φυλακές για τις κλινικές μελέτες που διηύθυναν και εγώ θυμάμαι εντονότατη κριτική για την εταιρεία που κατασκευάζει τα εμβόλια της γρίππης (και είναι γνωστό ότι η εικόνα μιας επιχείρησης επηρεάζει την απόδοση της στο χρηματιστήριο, οπότε μόνο και μόνο το κράξιμο είναι σημαντικό). Όταν γίνονται λοιπόν όλα αυτά, που σύμφωνοι δεν είναι τίποτα μπροστά στον ογκόλιθο του προβλήματος αλλά είναι μια αρχή, δε μπορεί να βγαίνεις εσύ αεριτζίδικα και να μειώνεις τον κόπο ανθρώπων που έχουν αφήσει καριέρες και βρίσκονται στην Αφρική και στην Ασία για παρόμοιους λόγους, μόνο και μόνο για να κερδίσεις πόντους σε ένα ανούσιο διάλογο σε ένα φόρουμ.
Και παρακάτω διαστρεβλώνεις με οργουελικό τρόπο τα λόγια μου.
Εγώ λέω : "Το ότι οι πολυεθνικές εταιρείες στρέφονται στις υπανάπτυκτες χώρες για φτηνά εργατικά χέρια δεν οφείλεται στο ότι στη δύση υπάρχει καπιταλιστικό σύστημα (το οποίο εν τω μεταξύ σαν όρος είναι τελείως πρωτόγονος και απλοϊκός) αλλά στο ότι οι κυβερνήσεις στη Δύση κατάφεραν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών τους με αποτελεσματικό τρόπο σε αντίθεση με τις φτωχές χώρες."
Εσύ λες : "Δηλαδη τωρα εσυ θες να μου πεις οτι φταινει οι κυβερνησεις των χωρων της Αφρικης που τις εκμεταλευονται οι χωρες τις δυσης? Που οι Αφρικανοι ποτε δεν ειχαν κρατοι οπως τα εχουμε εμεις εδω στην Ευρωπη και πηγαν ολες οι Ευρωπαικες χωρες και οι ΗΠΑ τους προμηθευσαν οπλα και τους βαλανε συνορα και αρχισανε να θεριζουν. Μα φυσικα οι αφρικανοι φταινε... Ποιοι αλλοι? Το ιδιο και τα παιδακια στην Κινα... Το ιδιο και τα παιδακια στην Ινδια... Αυτοι φταινε που δεν εκλεξανε σωστες κυβερνησεις.... ΜΑ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ?"
Όχι δε φταίνε οι αφρικανοί
Όχι δε φταίνε τα παιδάκια στην Κίνα
Όχι δε φταίνε τα παιδάκια στην Ινδία
Όχι δε φταίνε οι λαοί για τις κυβερνήσεις που εκλέγουν
Όχι δε φταίνε καν οι κυβερνήσεις τους.
Εγώ δε μίλησα για ευθύνες. Εγώ είπα απλά ένα γεγονός. Ότι οι ασταθείς πολιτικά κυβερνήσεις των υπανάπτυκτων χωρών δε μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω των συνθηκών στην πίεση των οικονομικών συμφερόντων όπως μπορούν να κάνουν σε ένα βαθμό τουλάχιστον στη Δύση. Δε θα ερμηνεύεις αυτά που λέω για να πας την κουβέντα όπου σε βολεύει.
Και για να μη τρελαθούμε τελείως, οι χώρες αυτές είναι χώρες που γίνεται κλειτοριδεκτομή στις γυναίκες μετά το γάμο για να μην ευχαριστιούνται το σεξ, είναι χώρες που στρατολογούν τα παιδιά 10 έτων στη προσπάθεια του εκάστοτε στρατηγού να επιβληθεί στον εμφύλιο που μαίνεται στις περισσότερες από αυτές τις χώρες (υποκινούμενη από τη Δυτική διπλωματία, και χώρες στις οποίες συχνά επικρατεί ο άκρατος φονταμενταλισμός. Πράγματα τα οποία ενοχλούν τον καθένα μας αλλά τα ανεχόμαστε γιατί οι άνθρωποι εκεί είναι παντελώς αμόρφωτοι.
Ασφαλώς και δεν είναι καθόλου ωραίο το ότι το 1/6 (και λιγότερο θα πω εγώ) ζει εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού της γης. Αλλά μόλις 200 χρόνια πριν το κλάσμα αυτό ήταν πολύ μικρότερο και οι άνθρωποι διοικούνταν από ανθρώπους που έλεγαν "ο νόμος είμαι εγώ" ενώ τώρα υπάρχουν κάποια στοιχειώδη δικαιώματα. Πριν 100 χρόνια η θέση της γυναίκας παρέμενε στο σπίτι και όταν κακοποιούνταν δεν είχε κανένα να την υπερασπιστεί ενώ τώρα κοντεύει να εξισωθεί με τον άνδρα και υπάρχουν νόμοι που την προστατεύουν. Πριν 50 χρόνια οι νέγροι στις ΗΠΑ κάθονταν χωριστά από τους λευκούς στα λεωφορεία ενώ τώρα έχουν ίσα δικαιώματα.
Τώρα Κιράτζο δε ξέρω τι να σου απαντήσω ειλικρινά. Μάλλον εσύ χάθηκες, γιατί αν διαβάσεις το θέμα που έθεσε ο ΜΑC, λέει τι διάολο είναι αυτό το σύστημα που επικαλούμαστε όλοι. Ο garvin και ο papous και μόνο αυτοί στην πορεία της συζήτησης προσπάθησαν να φανταστούν ένα ιδανικό σύστημα χωρίς να καταλήξουν πουθενά. Σε όλη την πορεία της συζήτησης εσύ και ο Ρούφους δεν προσθέσατε ούτε ένα επιχείρημα και το μόνο που κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε πυροτεχνήματα και γενικόλογα. Προφανώς ο MAC όταν λέει σύστημα εννοεί τα περί αναξιοκρατίας, ρουσφετιών, έλλειψη κοινωνικής πολιτικής κλπ και δευτερευόντως την εν γένει φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Έστω όμως το έφερε η κουβέντα. Και εσύ και ο Ρούφους χρησιμοποιείτε ως βασικό επιχείρημα το ότι οι χώρες που το πολιτικοοικονομικό συστημα που λειτουργεί καλά, αποτελούν ένα μικρό τμήμα και ότι ο καπιταλισμός δεν δίνει λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (μάλιστα υπονοείς ότι η άποψη μου είναι να κοιτάξουμε την πάρτη μας και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ**ηθούνε) Το αστείο της υπόθεσης είναι πως όχι μόνο δεν προτείνετε τίποτα και αρκείστε στο να τοποθετείτε την ευθύνη σε κάτι αφηρημένο και απρόσωπο, αλλά και τα πολιτικά συστήματα που προβλέπουν οι ιδεολογίες σας έχουν κατεξοχήν τοπικιστικό- απομονωτικό χαρακτήρα και δεν εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο ποτέ χωρίς να προάγουν την ξενοφοβία, τη βία και την ανισότητα. Και εμένα μπορεί να μου αρέσει η κοινωνία των μορμόνων ή των Παπούα, τώρα αν δε προτείνω συγκεκριμένο τρόπο πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί τι κουβέντα μπορεί να γίνει ;
Το επιχείρημα σου "Ζουμε στην εποχης της μισθωτης εργασιας.Ζουμε στην εποχη οπου το κριτηριο κοινωνικης αξιωσης ειναι το κερδος.Ζουμε στην εποχη που μπορεις να κατεχεις κεφαλαιο και ιδιοκτησια.Ε αυτο ειναι ο καπιταλισμος." είναι προφανέστατα μια αερολογία. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος μπήκε σε μια σπηλιά για να βρει κρυσφήγετο δημιουργήθηκε η έννοια της ιδιοκτησίας. Η εργασία από τη γεωργική επανάσταση και μετά ήταν μισθωτή. Ο καπιταλισμός είναι κάτι διαφορετικό και γεννήθηκε ως έννοια το 18ο αιώνα. Αν είσαι πραγματικά σοσιαλιστής σε συμβουλεύω να κάνεις μια επανάληψη στην ιστορία της ιδεολογίας σου.
Όταν κάποιος προσπαθεί να πει τη γνώμη του την οποία υποστηρίζει υποτυπωδώς με στοιχεία είναι αγένεια να έρχεστε και να γ**άτε την κουβέντα με εύκολους αφορισμούς και παραφράζοντας τα λόγια του για να κερδίσετε πόντους στη διαφωνία. Οι ιδεολογίες που ακολουθείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αν έχετε πράγματι ασχοληθεί καλό είναι να τις αξιοποιείτε στην οικονομία της συζήτησης με τρόπο επικοδομητικό για να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι που δεν έχουμε ασχοληθεί στον ίδιο βαθμό. Μην αναμασάτε όμως τις έννοιες κεφάλαιο, υπεραξία και καπιταλισμός σαν συνώνυμες, δε σας τιμά.
Εγώ δεν πρόκειτα να ξαναπαρέμβω στην κουβέντα και ζητώ συγγνώμη αν πέρασα τα όρια αλλά δε μου αρέσει να πάνε να με βγάλουν φασίστα. Ακόμα και με τον Ρούφους και τον Κιράτζο δεν έχω προσωπικό πρόβλημα, θα μπορούσαμε να καθόμαστε δίπλα σε μια συναυλία ή να παίζουμε τάβλι υπό άλλες προυποθέσεις αλλά μέσα σε ένα φόρουμ αυτά συμβαίνουν