Χμμμ...
Ναι οκ..Το grunge εφερε μια μεγαλη αλλαγη στη μουσικη κατευθυνση απο το 90 και μετα..
Διαβαζοντας ολο το θεμα λοιπον αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι ναι μεν το grunge συγκεκριμενα εφερε την μεγαλη αλλαγη..Και προφανως μεγαλυτερη απο οσο θα ελπιζαν πολλοι εκεινη την περιοδο που ειχαν προσκοληθει στην μουσικη της προηγουμενης δεκαετιας...
Αλλα αυτο που δεν βλεπω να εχει αναφερθει ειναι οτι η αλλαγη θα ερχοταν οπως ερχεται αναποφευκτα για καθε ειδος μουσικης..Το ξεσπασμα θα υπηρχε και ας μην ηταν ακριβως το grunge το αντικειμενο που πρεπει να "κατηγορησουμε"..
Κανενα ειδος,μοδα,κινημα δεν κραταει για παντα..Και η ιστορια μας εχει δειξει οτι υπαρχει μια ανακυκλωση ολων των ειδων μουσικης που ξαναερχονται στο προσκηνιο καθε X χρονια αφου πρωτα υποστουν τις απαραιτητες αλλαγες της εκαστοτε εποχης..
To punk εκανε ακριβως το ιδιο στο τοτε "rock" οπως και το grunge στο poser..
Δεν νομιζω οτι υπαρχει κανενας λογος να κραταμε μια εχθρικη σταση απεναντι σε ενα ειδος μουσικης..Υπαρχει αρκετη μουσικη εκει εξω για καθε γουστο..Και κανενα ειδος δεν εξαφανιζεται οτι μοδα και να προκυψει..Ισως να γινει αυτο που λεμε underground για καποιο,η ισως και πολυ μεγαλο διαστημα,αλλα και τι με αυτο..Εξακολουθει να υπαρχει..Και ο καθενας παλι κανει τις επιλογες του στο τι ακουει η επιλεγει να ψαχνει...
Δεν υπαρχει κανενας εχθρος της μουσικης.Απλα κυμματα..
Προσωπικα αν ειναι ειμαι μεγαλος οπαδος των 80s-70s κλπ δεν με ενοχλησε ποτε η ολη ιστορια με το grunge..Απλα προφανως δεν πιεσα τον εαυτο μου να "μου αρεσει" κατι το οποιο ηταν μοδα τοτε..Εκανα τις επιλογες μου και ξεχωρισα καποια πραγματα εκεινης της περιοδου..Προσπερασα αρκετα αλλα..Μαλλον οτι θα εκανα ακομα και σημερα..
Καταλαβαινω παντως τον ολο προβληματισμο απο προσωπικη εμπειρια..Ως λατρης της μουσικης και στην αναζητηση μου για μεγαλειωδεις στιγμες που προκαλουν ανατριχηλες,σκεφτηκα πως ο τροπος να να κατανοησω περισσοτερα για την μουσικη ηταν απλα να μαθω περισσοτερα..Για να εμβαθυνω λιγο στο αντικειμενο λοιπον ασχοληθηκα με μουσικη που στην βαση της ηταν αυτο που λεμε πολυπλοκη με "ψαγμενους" μουσικους σε καθε θεση..Και καλως η κακως εμαθα αρκετα πραγματα για την "μουσικη" ετσι..
Βρηκα λοιπον αυτο που εψαχνα? Ναι,εν μερη..Οχι απολυτα ομως..Απο την αλλη εμαθα ομως πως ανατριχηλες και μεγαλειωδεις στιγμες δεν υπαρχουν μονο μεσα απο την τεχνικη και την γνωση της μουσικης..
Αν εχεις ανοιχτο μυαλο καθε τραγουδι εχει διαφορετικη επιδραση πανω σου..Και μονο ο "τσαμπουκας" ενος κομματιου αρκει μερικες φορες..Αρκει να μην υπαρχει προκαταληψη..
Συμπερασμα..Ακομα και το πιο απλο πραγμα στη μουσικη μπορει ειναι μεγαλειωδες..Τωρα το τι ειναι καλο και τι οχι,αυτα ειναι απλα υποκειμενικες αποψεις του καθενος..
Ο λογος που χανεται λιγο η μπαλα σε ολα αυτα τα θεματα μουσικου γουστου ειναι γιατι μερικοι νομιζουν πως μπορουν να επιβαλουν την αποψη τους για κατι που θεωρουν σωστο/λαθος η καλο/κακο μουσικα σε αλλους..Sorry παιδες αλλα ειναι χαμενο ηδη το παιχνιδι..Τσαμπα παλευετε..
Αν δεν καταλαβετε οτι η μουσικη κουβεντα ειναι υποκειμενικο θεμα και οτι ολα ειναι αποψεις,απλα μαλλον χανετε/χανουμε τον χρονο μας εδω..
Anyway..
Συγκεκριμενα σχετικα με τα 90s.. Προσωπικη αποψη για καποια σχηματα..
Δεν ειμαι ακριβως σιγουρος τι ειναι grunge και τι ισως καποιο αλλο παρακλαδι οπως alternative κλπ..
Οι Nirvana καλως η κακως ποτε δεν μου εκαναν εντυπωση..Αναγνωριζω την επιδραση τους σε διαφορους τομεις της μουσικης..Αλλα απλα μαλλον βαριεμαι να τους ακουω..
Pearl Jam..Λιγο καλυτερα τα πραγματα αλλα παλι βαρεμαρα μετα απο λιγη ωρα..Καποιος ανεφερε πως κατι πηγαν να πουν αλλα τελικα απετυχε? Δεν ειναι οτι συμφωνω οτι ειναι σωστο..Απλα καπως ετσι νιωθω για αυτους..
Μπαντες οι οποιες μου αρεσουν απο εκεινη κυριως την περιοδο? (Ξανα μην μου πειτε τπτ για κατηγοριες..Απλα εποχικα μιλαω)..Alice in chains,Faith No More,Rage against the machine,Red hot chilli peppers και ερκετες αλλες που δεν συγκαταλεγονται μαλλον στο hard rock η στο metal..
Κατι τελευταιο..Στην αρχη ελεγα κατι για ανακυκλωση,οτι κανενα ειδος δεν εξαφανιζεται κλπ..
Κατι που ενισχυει αυτη την αποψη και απλα για να καταλαβαινουμε οτι μια μοδα δεν ισοπεδωνει τα παντα,στις αρχες των 90s και ενω υπηρχε ο ολος πανικος με το grunge,κυκλοφορησαν οι Dream Theater το Images and words που αναζωπυρωσε το ενδιαφερον για το progressive,ενα ειδος το οποιο ειχε εξαφανιστει ουσιαστικα με τις αρχες των 80s..Μεγαλη επιδραση στον ηχο μπαντων του metal σημερα..(Δεν νομιζω πως υπαρχει κανενας λογος να συζητησουμε την πορεια τους σημερα η τι ακριβως ειναι το progressive εδω).
Ακομα και σε μικροτερη κλιμακα επιδραστικοτητας ενας κιθαριστας σαν τον Gary Moore εκανε μια μεγαλη στροφη και εφερε τα Blues ξανα στο προσκηνιο για καποιο διαστημα..
Ολα αυτα απλα τα αναφερω διοτι αν σε ενδιαφερει ενα ειδος μουσικης παντα υπαρχουν πραγματα να ανακαλυψεις η τα οποια θα σε ανακαλυψουν αυτα..
Το οτι πχ η σημερινη μουσικη κατακλυζεται απο το RNB/Hip Hop κλπ (τα οποια εχουν τα καλα στοιχεια τους οπως καθε ειδος μουσικης),δεν σημαινει οτι το αγαπημενο σου ειδος μουσικης δεν υπαρχει πλεον η δεν προκειται να κανει καποια μεταλλαγμενη ανακαμψη στο μελλον..Λιγο ψαξιμο,ορεξη και καθαρο μυαλο να υπαρχουν..
Προκαταληψη φτου κακα να λεμε,μουσικη γενικα απλα να υπαρχει και ολα θα παρουν το δρομο τους..

Ξημερωσε..Αρκετα εγραψα..Καλημερα σε ολους!

Alex