Ως κάτοχος και των 2 τύπων ipod (8άρι touch και 4άρι nano το οποίο το θεωρώ ένα μικρό classic) έχω να πω ότι προσωπικά με έχει βολέψει περισσότερο το δεύτερο, και εξηγούμαι.. Στην αρχή αγόρασα ένα μικρό classic έτσι ώστε να παίζω εύκολα τα backing tracks όταν κάνω practice.. Η "ροδέλα" του classic, είναι ίσως το πιο lovely control που έχω χρησιμοποιήσει.. Σχεδόν μαγική.. Η εναλλαγή των τραγουδιών γίνεται πολύ εύκολα ακόμα και αν το classic είναι μέσα στην τσέπη.. Πολύ βολικό..
Μετά από ένα χρόνο, αγόρασα το touch.. Θα μου πείτε τι να το κάνω αφού είχα ήδη ένα ipod.. Ακόμα δεν έχω βρει την απάντηση.. Anyway.. τις πρώτες μέρες πραγματικά χάθηκα.. Δεν είναι μόνο το internet browsing που μπορείς να κάνεις, αλλά κυρίως το jailbreaking.. Κοινώς δηλαδή το ξεκλειδώνεις και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια εφαρμογή υπάρχει διαθέσιμη.. Από το να τρέχεις μια εφαρμογή που να σου βρίσκει αυτομάτως τους στίχους του τραγουδιού που ακούς μέχρι σημειωματάρια, χάρτες, προγνώσεις καιρού (αυτά είναι τα απλά) και λεξικά, βιβλία σε pdfs, λοιπες τρελές εφαρμογές τις οποίες δεν θυμάμαι γιατί εχω πολύ καιρό να το ψάξω αλλά είναι εκατοντάδες, αλλά και παιχνίδια σε αυτούς που αρέσκονται (με αναλογικά πολύ καλά γραφικά).. Πραγματικά αν κάνει κάποιος μια "βόλτα" στο τι είναι είναι διαθέσιμο σαν εφαρμογή θα βρει πολλές που θα του ταιριάζουν (εμένα ας πούμε με βολεύει μια εφαρμογή που μου λέει κάθε μέρα πόσων ημερών είναι η Σελήνη και πότε εμφανίζεται στον ουρανό)..
Μετά βέβαια από λίγο καιρό (και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα) όλα αυτά τα βαριέσαι, εκτός αν είσαι κανένας 12χρονος που το έχει περάσει για psp

.. Χρησιμοποιείς το touch για τραγούδια, αλλά δυστυχώς το touch control έχει τα αρνητικά του.. Το πρωϊ που οδηγώ για τη δουλειά δεν μπορώ εύκολα να πατάω στην οθόνη για να επιλέξω τι θα ακούσω γιατί πρέπει να προσέχω και το δρόμο

.. Με το classic απλά γυρνάς τη ροδέλα και πατάς τα 2 standard κουμπιά για το προηγούμενο και το επόμενο.. Με το touch, πρέπει να ξεκλειδώσεις την οθόνη, να πατήσεις μερικές φορές στα ανάλογα σημεία της οθόνης για να διαλέξεις music, το δίσκο που θες να ακούσεις, το κομμάτι και να πατήσεις το play.. Γενικά είναι μπελάς αν προσπαθείς στα τυφλά.. Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά πλέον χρησιμοποιώ κατά 80% το classic, ενώ η μόνη χρησιμότητα του touch είναι όταν θέλω να βρω κάτι γρήγορο στο internet (και δεν θέλω να ανοίξω τον υπολογιστή) αλλά κυρίως για να με βοηθάει στη αναπαράσταση παρτίδων όταν διαβάζω σκακιστικά βιβλία (έχει μια ωραία εφαρμογή για edit position στο σκάκι).. Μπορεί να είμαι περίπτωση, αλλά βάζω στοίχημα, ότι 7 στους 10, θα τους βολεύει περισσότερο η ροδέλα παρά το touch..
Εν κατακλείδει.. Αν σου αρέσουν τα gadgets και τα χρησιμοποιείς αρκετά, το touch θα σου ταιριάξει.. Αν θέλεις όμως να ακούς μουσική στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο περπάτημα τότε το classic είναι η καλύτερη επιλογή.. Το γεγονός ότι το ένα είναι 8gb και το άλλο 120gb εμένα δεν μου λέει τίποτα μιας και τα 8 είναι υπεραρκετά.. Αν βαρεθείς τους δίσκους που έχεις μέσα (και χωράει αρκετούς δίσκους το 8άρι) απλά τους αλλάζεις μέσω itunes.. Οπότε νομίζω ότι αυτός δεν είναι καθοριστικός παράγοντας..