Ας κάνω και εγώ την ανάλυσή μου σαν Έλλην ψηφοφόρος....

1. Κατά την άποψή μου δεν έχει νόημα να κοιτάμε τα ποσοστά και τις έδρες που βγάζει το κάθε κόμμα από την στιγμή που βλέπουμε ότι 7 στους 10 Έλληνες συνεχίζει να ψηφίζει το ένα απο τα 2 "μεγάλα" κόμματα. Και το ότι υπάρχει πιθανότητα η επόμενη Βουλή να είναι εξακομματική δεν λέει ούτε αυτό τίποτα. Πάλι τα 2 "μεγάλα" κόμματα θα βγάζουν συνολικό ποσοστό πάνω από 60%. Γιατί;
Κατά την προσωπική μου άποψη γιατί υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ψηφίζουν με βάση διάφορα άσχετα κριτήρια. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που πάνε και ψηφίζουν με βάση ποιον αυτοί καταλαβαίνουν ότι υποστηρίζει η αγαπημένη τους πρωινή εκπομπή. Υπάρχουν Έλληνες που πάνε και ψηφίζουν με βάση τι ψήφιζαν οι γονείς τους. Υπάρχουν Έλληνες που πάνε και ψηφίζουν συγκεκριμένο κόμμα περιμένοντας ένα ρουσφετάκι: μία "επαγγελματική τακτοποίηση" κάποιου παιδιού ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτό πιστεύω εγώ ότι είναι το πρόβλημα: Τα κίνητρα τα οποία υπάρχουν και διαμορφώνουν τις επιλογές των Ελλήνων στην ψήφο τους. Δυστυχώς δεν είναι το καλό της χώρας. Ή τουλάχιστον δεν είναι αυτό σαν κριτήριο στις πρώτες 2-3 θέσεις. Πέφτει πολύ πιο κάτω.
2. Κάποιος είπε νωρίτερα (νομίζω ο bassman, αλλά δεν θυμάμαι σίγουρα) ότι με την αποχή θα καταλήξουμε σαν τον μέσο αποχαυνωμένο αμερικανό που δεν ξέρει τι του γίνεται. Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, είμαστε ήδη έτσι. Και αυτο είναι επιτυχία του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν πρωτοβγήκε έδωσε τόσο χρήμα στον κόσμο που δεν το φανταζόταν ποτέ ο (τότε) μέσος Έλληνας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να "κερδίσει" την αδιαφορία του κόσμου. Οι περισσότεροι έλεγαν: Έλα μωρέ, εμείς να είμαστε καλά και βλέπουμε....Και τι είδαμε; Τίποτα...χάος...
3. Μετά, αυτό το Κ.Κ.Ε. δεν έχει βαρεθεί να βλέπει αυτό το ρημάδι το 7; Τόσα χρόνια ένα μόνιμο 7 παίρνει...Τόσα χρόνια "Τρίτη πολιτική δύναμη στην χώρα". Και; Τι έγινε; Παρωπίδες, γραμμή του κόμματος και πάει λέγκολας (που λέει και ο Murray).
4. ΣΥΡΙΖΑ = Φούσκα....φούσκωνε και ξαναφούσκωνε με τα διψήφια ποσοστά στα γκάλοπ όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Τσίπρας και τώρα έσκασε...φαίνεται δεν έχουνε πολιτική μνήμη εκεί στον Συνασπισμό. Γιατί αν είχαν θα θυμόντουσαν ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που κέρδισε ο Σημίτης, όλα τα γκάλοπ έδειχναν νίκη της Ν.Δ. Και αν θυμάστε μετά την καταμέτρηση περίπου του 10% (ίσως και λιγότερο) είχαν αρχίσει ήδη τα πανηγύρια. Και μάλιστα είχαν αρχίσει και οι εμφανίσεις στα μπαλκόνια. Και μετά; Όπως θα έλεγε και ο Λαζόπουλος, τελευταία γέλασε η κοντή μαϊμού. Και έτρεχαν και δεν έφταναν οι της Ν.Δ.

5. Οικολόγοι - Πράσινοι: κατά την άποψή μου μία φούσκα είναι και αυτοί. Μία μόδα, μία τάση...και θα περάσει...
6. Δεν είναι ανησυχητικό το ανέβασμα του ΛΑ.ΟΣ. κατά την άποψή μου. Δεν φοβάμαι την πιθανότητα να γίνει το ΛΑ.ΟΣ. κόμμα εξουσίας. Πλάτες στην Ν.Δ. κάνει για τους εκάστοτε Β' γύρους βουλευτικών εκλογών. Τίποτα παραπάνω.
Όπως και να έχει, και ανεξάρτητα ποσοστών, μία από τα ίδια ο μπαξές. Και θα καθόμαστε τώρα όλοι μαζί (δεν εννοώ συμφορουμίτες αλλά γενικότερα ψηφοφόρους) και θα αναρωτιόμαστε: μα ποιοι είναι αυτοί οι 7 στους 10 που ξαναψήφισαν τους ίδιους; Και μόλις ανακοινωθούν οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα ξαναμπούμε στην διαδικασία να την "φέρουμε" στον δικομματισμό, να τους αλλάξουμε τα φώτα και άλλα τέτοια ευχάριστα. Και ξανά μία από τα ίδια. Φαύλος κύκλος. Τι μας μένει; Να ψηφίζει ο καθένας μας αυτό που πραγματικά πιστεύει για να έχει αρχικά το κεφάλι του ήσυχο. Να ελπίζει και να προσεύχεται, όπου πιστεύει ο καθένας, ότι θα το κάνουν κι άλλοι αυτό. Και βλέπουμε...τι άλλο;