Προσωπικά δεν έχω ακούσει καμιά περίπτωση που η ΑΕΠΙ ζήτησε λεφτά από πλανόδιους μουσικούς.
Θα μπορούσε όμως.... Έχει κάθε δικαίωμα.
Θυμάμαι μια περίπτωση με πολύ πλάκα! Είχα οργανώσει μια γιορτή σπίτι μου και ήταν καλεσμένοι και υπάλληλοι της ΑΕΠΙ. Με πιάσαν εντελώς εμπιστευτικά και μου είπαν ότι κανονικά έπρεπε να είχα πληρώσει για τα δικαιώματα αλλά μου την χαρίζουν για "πρώτη φορά" επειδή ήμουν καλό παιδί (είδατε? διαπλεκόμενος...), αλλά θα έπρεπε να ήξερα ότι όταν ακούγεται κάποιο προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας σε κοινό, ανεξάρτητα εάν προσδοκώ το κέρδος από αυτήν την δραστηριότητα ή όχι, πρέπει να πληρώνω την ΑΕΠΙ.
Μου είπαν δε ότι μπορώ να βάζω ελεύθερα μόνο δισκάκια 30ετίας. Κάθε ζωντανή ή νέα εκτέλεση απογορεύεται χωρίς χαράτσι. Δηλ μπορώ να ακούω δημόσια το Δημοτικό "Γιάννη μου το μαντήλι σου" σε δίσκο γραμμοφώνου του 1930 αλλά δεν μπορώ να ακούσω μια έκδοση του 2000. Κάτι έχω ακούσει όμως ότι αυτή η απαγόρευση έχει επεκταθεί στα 99 χρόνια.
Από τότε αποφάσισα κάθε ζωντανό πρόγραμμα να το βγάζω με πλέυ-μπακ δίσκων 30ετίας!

Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι εάν πρεπει να πληρώνουμε για τα δικαιώματα και σε κοινή χρήση. Δηλ όταν τραγουδάμε Πινκ Φλόυντ στα γήπεδα, πρέπει να πληρώνουμε την ΑΕΠΙ?