Ακόμη και για τα μαγαζιά που κάνουν μερικές φορές και σε ορισμένες μόνο μάρκες καλύτερες τιμές από τα e-shops του εξωτερικού, συνεχίζει να υπάρχει ένα "μικρό" θέμα. Για να σου τις κάνουν αυτές τις τιμές, πρέπει σχεδόν πάντα να μπεις στη διαδικασία να εξηγήσεις ότι "ο Thomann το έχει τόσο" ή "από Αγγλία το παίρνω τόσο" κλπ. Αν ΔΕΝ μπεις σε αυτή τη διαδικασία, θα σε θεωρήσουν άσχετο και θα σου πουλήσουν στις γνωστές εξωφρενικές ελληνικές τιμές λιανικής. Που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν διαδικτυακή πρόσβαση-πληροφόρηση, ή έστω γνωστούς που θα τους καθοδηγήσουν, θα αγοράσουν σε αυτές τις τιμές.
Φυσικά πρέπει και ο καταναλωτής να είναι ενημερωμένος, αλλά αν ο οποιοσδήποτε "κυρ-Νίκος" έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την τιμή εξαρχής, ας την κάνει. Προς το συμφέρον του είναι- μειωμένη τιμή -> αυξημένη ζήτηση.
Μπαίνω στο site του e-shop και βλέπω μία τιμή συν μεταφορικά, και ξέρω ότι αυτά πληρώνω.
Μπαίνω στο τοπικό κατάστημα, ρωτάω τιμή. Μου λένε την εξωφρενική τιμή. Ρωτάω "αυτή η τιμή είναι μετρητοίς;", με ύφος σου-κλείνω-το-μάτι-εμποράκο-ήρθα-να-αγοράσω. Μου λένε "όχι, μετρητοίς είναι τόσο" (μια τιμή μειωμένη 10%, που παραμένει πανάκριβη). Ε, σόρρυ, εκεί τελειώνει για μένα το συγκεκριμένο μαγαζί (για τη συγκεκριμένη αγορά).
Στις υποχρεώσεις μου ως καταναλωτή δεν είναι το παζάρεμα, όταν από την άνεση του σπιτιού μου, παραγγέλνω ότι θέλω με τη χρεωστική μου και το έχω σε λίγες μέρες.