Λοιπόν, η αυτοψία έδειξε τα εξής:
Α. ΛΑΙΜΟΙ1. Λεπτότερος λαιμός σε εργοστασιακή είναι αυτός της
Ibanez RG 565 (είναι
μονοκόματος maple, αν είχε ξεχωριστή ταστιέρα θα ήταν άβολος). Δεν ήταν βέβαια με flat radius το μανίκι, αλλά επειδή δεν υπήρχε ξεχωριστό fretboard ήταν ό,τι πιο λεπτό. Ανησυχητικά λεπτό

όμως (μην ξεχνάμε ότι θέλω να κρατήσει καιρό η επιλογή, μην αρχίσω επισκέψεις ανά διετία).
2. Αμέσως μετά ακολουθούν οι
Wizard (όχι οι ΙΙ, οι απλοί). Τόσο στο Ξίφος όσο και σε άλλα μοντέλα δεν μου άρεσε τόσο ο wizard ΙΙ, όσο οι wizard. Λεπτοί, άνετοι, πάλι βέβαια δεν ήταν flat, άνετοι όμως. Πράγματι, είναι σχεδόν αυτό που ήθελα, λέω σχεδόν λόγω αυτού που ακολουθεί...
3. Οι
ESP καθώς επίσης και οι
LTD δεν βόλευαν, κλασικές ήταν βέβαια, ωστόσο (ανοίγει αυλαία) ειδικά το μοντέλο του
Lynch με
skull & snake ήταν ό,τι καλύτερο κράτησα από μανίκι

σε ηλεκτρική κιθάρα, ever. Διότι ήταν κατά πολύ λίγο πιο πλατύς από τους wizard αλλά λόγω μικρότερης κλίσης ερχόταν πολύ άνετος. Ασύγκριτα ό,τι καλύτερο, αλλά η διαφορά της τιμής ήταν απαγορευτική, πραγματικά σκέφτηκα το ενδεχόμενο (ξανά) της custom επιλογής με τα χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου. Ένιωσα σαν να είχε κατασκευαστεί κατά παραγγελία δικιά μου κι όχι του Lynch. Οι wizard μόνο από αυτό το μοντέλο χάνουν. Από κει και πέρα:
4. Jackson όχι, ήταν στο στυλ της Charvel που έχω (δεν υπάρχει λόγος για μια από τα ίδια), ίσως και πιο άβολοι από Charvel.
5. B.C. Rich ήταν

απογοήτευση, άβολα μανίκια, μιλάμε ότι κατέρρευσαν τα παιδικά μου όνειρα...
6. Από τις Dean, με εξαίρεση αυτήν την MAB, οι κλασικές της, οι ML και Razor δεν βόλεψαν. Θα δοκιμάσω την MAB, το ζήτημα είναι ότι ξεφεύγει η τιμή της, δηλ. και να μου κάνει θα σκεφτώ όπως και σε αυτήν του Lynch, custom λύση.
B. ΣΩΜΑΤΑΤελικά, τα X-type μοντέλα δεν μου κάθονται ούτε για αστείο, διότι ρίχνουν βάρος στο αριστερό για να ζυγίζονται καλά, πράγμα που δεν το ήξερα (είπαμε, στην κλασική είμαι μεγαλωμένος). Δεν ξέρω αν είναι θέμα συνήθειας, αλλά αν κάποιος κρατάει σχετικά ψηλά την κιθάρα (όπως συνηθίζω), έχει μεγάλο πρόβλημα με τις X. Απορριπτέο σχήμα, για ιατρικούς λόγους, σε όλες του τις εκδοχές, δηλ. Ironbird, Xiphos, Warrior, Gus G. κλπ. Δεν ξέρω αν η Mockingbird σαν σώμα μου κάτσει καλά. Τέλος πάντων, στο σώμα δεν έχω καταλήξει σε πιθανή λύση.
Και τίθεται πάλι το ερώτημα: αγαπητοί συμφορουμίτες, αν τελικά τα καλύτερα μανίκια είναι όντως αυτά των signature μοντέλων (Lynch και Batio), ενώ στο σώμα ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά είναι όμοια με custom, π.χ. οι μαγνήτες, το κλείδωμα, κλπ., τι προτείνετε, να αποφύγω παρ' όλ' αυτά τις custom? Ή απλώς μου προτείνετε η custom να μην είναι από Ελλάδα;
[
Αν κάποιος προτείνει εν τέλει custom, ας στείλει με πρ. μην. παρακαλώ πολύ πρόταση για Ελλάδα, διότι ούτε ο Γύπας ούτε ο Ευθυμιάδης κάνουν shredder-ιές...]