Βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την ανακύκλωση και είπα να το μοιραστώ μαζί σας:
{Βαρέθηκα πια να ακούω από διάφορους φιλόσοφους της καθημερινότητας ότι "εγώ θα σώσω το κλίμα;", "εγώ θα σώσω τον πλανήτη;", "το Κράτος πρέπει να λάβει μέτρα" και άλλα περισπούδαστα. Εντάξει, το κράτος πρέπει να κάνει κάτι, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να κάνουν κάτι, οι βιομηχανίες πρέπει να κάνουν κάτι . . . Σύμφωνοι, όμως μπορώ κι εγώ ως πολίτης να κάνω κάτι για να βοηθήσω. Ας μην τα περιμένουμε πια όλα από τους άλλους.
Γιατί εγώ μπορώ να . . .
- Αντικαταστήσω όλες τις λάμπες στο σπίτι μου και στο γραφείο, με οικονομικούς λαμπτήρες, που εκτός από οικονομία ενέργειας κάνουν και οικονομία στην τσέπη μου
- Πλένω τα ρούχα στο πλυντήριο στους 40 βαθμούς και όχι στους 60 βαθμούς και μόνο όταν το πλυντήριο είναι γεμάτο. Και οικονομία στο ρεύμα και στο νερό, και καλό στα ρούχα μου κάνω.
- Απλώνω τα ρούχα κοντά στα καλοριφέρ και περιορίζω τη χρήση του στεγνωτηρίου που είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές των νοικοκυριών.
- Όταν φεύγω από κάθε δωμάτιο κλείνω το φως και τις συσκευές από το κουμπί τους κι όχι από το τηλεκοντρόλ (stand by). Και μαθαίνω και τους άλλους στο σπίτι μου να κάνουν το ίδιο.
- Αγοράζω συσκευές με σήμανση ενεργειακής απόδοσης, όταν αγοράζω καινούργιο εξοπλισμό για το σπίτι ή το γραφείο μου. Κάνω και στο περιβάλλον καλό αλλά και στην τσέπη μου.
- Ξεχωρίζω τα απορρίμματα του σπιτιού και του γραφείου μου σε απλά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά (τενεκεδάκια αναψυκτικών, γυαλί, χαρτί, συσκευασίες από πλαστικό ή μέταλλο). Δοκιμάστε το, είναι πραγματικά απίστευτο το πόσα από τα σκουπίδια που παράγει ένα νοικοκυριό μπορούν να ανακυκλωθούν. Κι αν ο μπλε κάδος της ανακύκλωσης είναι 2 τετράγωνα από το σπίτι μου, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Μπορώ να περπατήσω μέχρι εκεί ή να περάσω από εκεί σκόπιμα καθώς πηγαίνω το πρωί στη δουλειά ή το απόγευμα για ψώνια.
- Όταν φτάνω στον κάδο απορριμμάτων (μπλε ή κανονικό) βάζω τα σκουπίδια μου μέσα στον κάδο και όχι δίπλα ή επάνω. Έλεος! Δεν είναι κόπος να ανοίξω τον κάδο, ούτε θα μου επιτεθούν ορδές από μικρόβια αν ανοίξω το καπάκι για να βάλω μέσα τη σακούλα μου.
- Επιστρέφω τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μου στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης. Υπάρχουν μέσα σε πάρα πολλά καταστήματα και σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα, επειδή ποτέ δεν θυμάμαι που υπάρχουν ειδικά δοχεία ανακύκλωσης, κουβαλάω τις τελειωμένες μπαταρίες στην τσάντα μου (σιγά το βάρος) και όταν βρω το ειδικό δοχείο, τις πετάω εκεί.
- Προτιμώ τις χάρτινες αντί για τις πλαστικές σακούλες κι όταν δεν μπορώ να βρω χάρτινες, προσπαθώ να βρω ανακυκλωμένο πλαστικό. Τι με νοιάζει η ποιότητα; Για τα σκουπίδια μου τις θέλω.
- Περιορίζω όσο μπορώ τη χρήση ειδών μίας χρήσης όπως πλαστικά κυπελάκια και προτιμώ να αγοράζω χάρτινα.
- Προτιμώ να αγοράζω απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή, καθώς αυτά απαιτούν μικρότερες συσκευασίες. Αν μπορώ μάλιστα να αγοράσω προϊόντα σε χάρτινη συσκευασία, το προτιμώ ακόμα περισσότερο.
- Στα δε συμπυκνωμένα προϊόντα, χρησιμοποιώ ακριβώς τις δοσολογίες που προτείνει η συσκευασία. Άλλωστε διπλάσια ποσότητα σαπουνιού δεν σημαίνει και μεγαλύτερη καθαριότητα...}
Oλόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=601