Γεια χαρά σε όλους, χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχετε όλοι.. Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα που ακολουθεί, αλλά δεν ήθελα να τα γράφω ένα ένα και σε διαφορετικά σημεία στο forum.
Έχω μια κιθάρα epiphone les paul. Ασετάριστη όσο δεν πάει.. Θέλω να την ζωντανέψω..
είναι γύρω στα 4 χρόνια ασετάριστη χωρίς χορδές μέσα σε μια θήκη σκληρή. Είναι ηλικίας 15 χρονών περίπου.
Ηλεκτρικά Σκέφτομαι να ξεκινήσω από τα ηλεκτρικά της. Έψαχνα για μαγνήτες και διάβασα πολύ καλά λόγια για το set της Seymour Duncan hot rodded (jb+jazz) και έχω καταλήξει σε αυτό. Σκέφτομαι να αλλάξω την καλωδίωση γιατί όσο να ναι θα έχουν φθαρεί τα καλώδια. Θέλω να ρωτήσω το εξής.
Υπάρχει κάποιος ειδικός τύπος καλωδίου που προτείνεται - γνωρίζεται, που να προσφέρει καλή μόνωση σαν καλώδιο ή να πάω σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά και απλά να πάρω τα αντίστοιχα που έχει είδη η κιθάρα μέσα? Επίσης οι μαγνήτες οι εργοστασιακοί που έχει πάνω η epiphone έχουν ένα καπάκι nickel το οποίο μ’ αρέσει. Οι μαγνήτες όμως που προτίθεμαι να παραγγείλω είναι σε μαύρο χρώμα και θα ήθελα να ρωτήσω αν
υπάρχει πρόβλημα να ξεκολλήσω το καπάκι από τους εργοστασιακούς μαγνήτες και να το βάλω στους καινούριους? Όταν λέω πρόβλημα παράδειγμα, να αλλοιωθεί ο ήχος, να υπάρχει θόρυβος κλπ κλπ. Επίσης τα καπάκια αυτά είναι κολλημένα στους υπάρχοντες μαγνήτες.. Θα πρέπει να κολληθεί αντίστοιχα το καπάκι στους νέους μαγνήτες? (ρωτάω επειδή θα στέκεται με τον μαγνητισμό και με την υπάρχουσα κόλα που θα έχει στα τοιχώματα)
PartsΟι βίδες έχουν σκουριάσει.. Ψάχνω λοιπόν για βίδες, γνωρίζεται που μπορώ να βρω τέτοιες? Είναι για το pickguard (2 που έχει, η μια με ένα παξιμάδι), βίδες για τους μαγνήτες με το ελατήριο(και το ελατήριο), για το καπάκι στους μαγνήτες κλπ κλπ. Πήγα σε ένα κλασικό μαγαζί που πουλάει βίδες και είχε αντίστοιχες αλλά μεγαλύτερες ή μικρότερες. Από ότι κατάλαβα δεν είναι σε εκατοστά αλλά σε inches η μονάδα μέτρησης όλων των βιδών της κιθάρας, οπότε βγαίνει σε 2,3 -2,4 χιλιοστά κάτι που δεν υπήρχε εκεί που πήγα και στα περισσότερα μαγαζιά απ’ ότι μου είπε και ο καταστηματάρχης εκεί. Δεν είμαι και σίγουρος γι’ αυτό με τις inches απλά το λέω μήπως γνωρίζεται κάποιο μαγαζί και με βοηθήσετε..
Επίσης θέλω να αλλάξω κάποια πλαστικά πάνω στην κιθάρα όπως αυτό που βρίσκεται στο μαγνήτη ή το pickguard (
http://www.guitarheads.net/products/hardware/plates/rtring.html). Γνωρίζεται κάποιο μαγαζί που να έχει τέτοια? (Πέρα από ebay κλπ… )
ΚαθάρισμαΓια να καθαρίσω την ταστιέρα αγόρασα τα καθαριστικά της Dunlop (cleaner and prep και το λεμονέλαιο). Πριν να τα χρησιμοποιήσω κάλυψα την ταστιέρα με χαρτοταινία και άφησα τα τάστα (σιδεράκια) ελεύθερα ώστε να τα ξύσω να φύγει η σκουριά και η βρώμα. Αγόρασα ένα γυαλόχαρτο 1000αρι το πιο λεπτό που βρήκα και έκανε δουλειά αλλά
φοβάμαι μήπως έκανα βλακεία και ήθελε σύρμα. Πάντως έκανε δουλειά το γυαλόχαρτο. Εσείς τι προτείνεται γυαλόχαρτο ή σύρμα? Φοβάμαι το γυαλόχαρτο μήπως εκτός από το γυάλισμα έφαγε και λίγο τα τάστα. Γι αυτό έψαχνα και το πιο λεπτό που υπήρχε. (Steel wheel δεν βρήκα στην αγορά από σύρμα)
Και τώρα να ρωτήσω τα δύσκολα.
SetupO λαιμός είναι αρκετά στραβός. Έβαλα μια χορδή πάνω και ακουμπάει στα μισά τάστα. Βέβαια θα θέλει ρύθμιση και η γέφυρα, αλλά με γυμνό το μάτι φαίνεται ότι έχει πρόβλημα ο λαιμός.
Ο προβληματισμός μου είναι ότι δεν έχω δει την κιθάρα να δουλεύει σωστά επειδή την πείρα από ένα ξάδερφο που την είχε παρατημένη. Θέλω να ρωτήσω πως θα καταλάβω στον έλεγχο για το relief (καποτάστο στο 1ο τάστο, πάτημα 14ο τάστο και έλεγχος απόστασης 6-7 τάστο από την χορδή) ότι δεν φταίει το truss rod και φταίει το bridge ή ότι δεν φταίει το bridge και φταίει το truss rod (μιλάω για την περίπτωση που έχω αρχίσει να ρυθμίζω).
Πιστεύω πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστεί η γέφυρα αλλά πως να ρυθμιστεί στην κατάσταση που είναι η κιθάρα? Χωρίς χορδές, με πειραγμένη τη γέφυρα και στραβή ταστιέρα. Το πιο λογικό είναι όταν θέλει να σετάρει κάποιος την κιθάρα του να παίξει με την υπάρχουσα ρύθμιση της γέφυρας και να κάνει μια μικρό ρυθμισούλα στο τέλος (αν χρειαστεί) αφού έχει φτιάξει το truss rod.
Λέτε για το setup να την πάω σε κάποιο μάστορα? Επίσης αν πιστεύετε ότι χρειάζεται να ελέγξω ή να κάνω κάποια βελτίωση ακόμα, πέρα από τα παραπάνω θα ήθελα να με ενημερώσετε.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος.