Κυριως καποιοι μπερδευουν το punchy mix με το overcompressed ηχο!
+1000
Τα οποια, οχι απλα ειναι διαφορετικα, αλλα ειναι 2 αντιθετα (μαλλον αντιστροφα...1/χ) πραγματα...
Ενα punchy master γινεται με την χρηση πολυ πολυ προσεκτικου και ελαφρου compression (καμια φορα καθολου)...
για το προηγουμενο σχολιο
H ακροαση σε ιδια ενταση, ειναι ο μοναδικος τροπος ελεγχου ενος master και για αυτο οι πιο πολλοι συναδελφοι, εχουμε ειδικους monitor controllers που επιτρεπουν ακροαση απο διαφορες πηγες, με offset στην ενταση.
Αυτο σημαινει οτι δεν επεμβαινουμε στο σημα ψηφιακα αλλα μονο στον ενισχυτη (αρα η συγκριση ειναι δικαια).
Το να κατεβασεις την ενταση σε ενα καναλι καποιου daw δεν ειναι 100% σωστο καθως :
1) ειναι πιθανον οι 2 πηγες (mix, final pre-master) να εχουν διαφορετικο sample και bit rate, οποτε εισαγωντας τα στο ιδιο daw, ισως χρειαζεται μια ανεπιθυμητη μετατροπη.
2)κατεβαζοντας το fader σε ενα daw με πολυ απλα λογια κατεβαζουμε το bit rate και αυτο δεν συμβαλλει στο να ειναι η συγκριση εντελως "δικαιη".
Σημειωση στα παραπανω: Οταν συγκρινουμε mix/master, πρεπει να κρινουμε και το πως επηρεαζουν οι μετατροπες (sample, bit rate), καθως αυτο ειναι ενα απο τους σημαντικους λογους για να στειλουμε μια δουλεια για mastering. Δυστυχως κανεις δεν το λεει αυτο στους μουσικους και εχω ακουσει περιεργες μεθοδους με μετατροπες μεσω cubase etc (το οποιο ειναι και σιγουρη λυση για να καταλαβεις καποιον που δεν ειναι επαγγελματιας του χωρου).
3) πρεπει να κοιτας στην οθονη, για να πατας σολο) κι αυτο ειναι πολυ κακο οταν ασχολεισαι με τον ηχο (αυτο ειναι απλα ενα δικο μου κολλημα...αν και πολλοι συνεργατες mixing engineers εχουν αρχισει να καταργουν τις οθονες απο μπροστα τους)
Παρ ολα αυτα για αυτους που δεν βρισκονται στο mastering studio (οπου εχουμε τα μεσα) και αξιολογουν μια δουλεια, ειναι θεμιτο να πραξουν οπως προτεινατε.
Μην αφηνετε την ενταση να σας εντυπωσιαζει...
απο την προσωπικη μου πειρα:
Ειναι απειρες οι φορες που καποιοι μου φερνουν δουλειες για mastering και μαζι φερνουν και ενα "σπιτικο" master (ή ενα master που εκανε ο μηχανικος μιξης), προκειμενου να μου δειξουν την αποψη τους. 99 στις 100 φορες το σπιτικο master ηταν πολυ κακο, σε σχεση με το μιξ.
Οταν τους βαζω στην καρεκλα μου και τους το δειχνω σε Α/Β/χ συγκριση, τα ματια γουρλωνουν συνειδητοποιωντας ποσο κακο καναν στο μιξ τους, αλλα δεν το καταλαβαν, επειδη απλα το ακουγαν σε διαφορετικες εντασεις (και επειδη δουλευαν σε "mixing mode" ...ειναι δυστυχως αδυνατον να αποστασιοποιηθεις...και για αυτο αλλωστε υπαρχουμε εμεις).
Το σχολιο σε ενα καλο master (και οταν ο πελατης ακουει σε ιδιες εντασεις), δεν ειναι σχεδον ποτε, "πολυ δυνατο master", αλλα συνηθως ειναι, "εβαλες τα πραγματα στην θεση τους".
Να 'στε ολοι καλα,
Αποστολης