Αφου ο αγαπητος φιλος συνεργατης και σπουδαιος καλλιτεχνης πιθανος απηντησε για το θεμα του μαστερινγκ και αναφερθηκε στην ταπεινοτητα μου, μπορω να συμπληρωσω τα εξης.( και αυτο, μονο γιατι ο υπευθυνος που μας φιλοξενει αναφερθηκε, οχι αδικα, στο οτι εχει γεμισει ο χωρος ειδικους, δασκαλους και ενα σωρο αλλες περιεργες αυτοκαταταξεις, σκεφθητε οτι εγιναν οι δασκαλοι περισσοτεροι απο τους μαθητες ).
Με λιγα λογια μπορω να πω, (συμφωνα παντα με τη μεθοδολογια της Επιστημης της Μουσικης και του Ηχου, εχοντας κανει την πρωτη μου ηχογραφηση σε πολυ μικρη ηλικια στο πρωτο στουντιο ερα, σε καποια τραγουδια του Μανου Χατζιδακη,ουτε θυμαμαι ποια ηταν, απλως ηταν η πρωτη επαφη μου με την σπουδαια, απλη, ανθρωπινη αναλογικη τεχνολογια. ), μπορω λοιπον να πω, οτι ως Μαστερινγκ οριζεται περιληπτικα η στερεοσκοπικη αποδοση( τρισδιαστατη ηχητικη εικονα ) των μουσικων οργανων, με τροπο που να προσεγγιζει, με σαφηνεια, καθαροτητα, ογκο την ζωντανη εκτελεση και ερμηνεια του προηχογραφημενου μουσικου εργου. Οι παραγοντες μιας τετοιας προσεγγισης καθοριζονται, απο την Μουσικη Παιδεια του Ηχοληπτη ( και την ικανοτητα του να διακρινει μεχρι ενα σεντ στο υψος του τονου), την Εμπειρια του, την γενικοτερη καλλιεργεια του σαν ανθρωπο και την γνωση των Εργαλειων που Διαθετει. Τιθεται και ενα αλλο θεμα, πως θελει ο δημιουργος να ακουστει το εργο του, ειτε προκειται για μια μονο Κιθαρα η για πληρη συμφωνικη ορχηστρα. Αφου το στεκι μας αφορα στην Κιθαρα, θα αναφερθω στο εξης που πολυ σωστα ενας αλλος φιλος απο την παρεα μας προανεφερε, αν δεν εχει γραφτει σωστα ενα εργο απο την αρχη δεν το σωζει ουτε ο βασιλιας του μαστερινγκ.Με αλλη τεχνικη θα γραψω τη Ραμιρεζ μου, με αλλη τη Χιραντε, τη Φλετα, κ.ο.κ., με διαφορετικο μικροφωνο, αποσταση, γωνια κ.λ.π.. Αφου εχω διανυσει πολυετη πορεια ασταματητης μελετης και ερευνας, παραμενω παντα Μαθητης και ποτε δεν θα δηλωσω ειδικος...αυθεντια, παντογνωστης! Παντα στη διαθεση σας.