Γεια σου φιλε freemind,
Πρεπει να σου τονισω οτι απο τον τονο του μυνηματος σου φαινεται σαν να παρεξηγηθηκες και επειδη το φορουμ ειναι πολυ απροσωπο, ισως κανω πολυ μεγαλο λαθος. Το αντιστοιχο ισως εγινε και στο τελευταιο μου μηνυμα...μαλλον παρεξηγηθηκα χωρις να το θελω...σε παρακαλω εχε υπ οψιν σου οτι αυτα που γραφω τα γραφω οπως θα τα ελεγα σε ενα καφε με φιλους με χαμογελα κτλπ...ειναι απλα αποψεις.
Ετσι λοιπον παλι με το καφεδακι μου και πριν αρχισω να μαστεραρω ενα κομματι που μιξαριστηκε απο τον Ryan Greene (Σημερα ειναι μια απο τις καλες μερες) θα απαντησω και ελπιζω να μην παρεξηγηθω.
πειδη εισαι σε ενα μουσικο φορουμ που στα 10 χρονια του συγκεντρωσε και συγκεντρωνει πολλους μουσικους, αυτοδημιουργητους με ορεξη για δουλεια και πειραματισμο, θα σου προτεινα, πριν αναφερθεις με τοσο ευκολια σε ενα τοσο μεγαλο ποσοστο για το myspace ( αληθεια...ακουσες πραγματικα τις χιλιαδες μπαντες που υπαρχουν στο myspace για να βγαλεις αυτο το ποσοστο; ), να κοιταξεις το τομεα "Δικες μας συνθεσεις" για να δεις πως τελικα υπαρχουν καλες μπαντες, καλοι μουσικοι και καλες ηχογραφησεις/μιξεις/παραγωγες. Κριμα ειναι να μη ψαχουλεψεις λιγο το site που μας φιλοξενει!
Εδω φαινεται οτι δεν με καταλαβες ,κατα την ταπεινη μου γνωμη. Εχει χιλιαδες καλες μουσικες το myspace, αλλα αυτες οι χιλιαδες αντιστοιχουν στο 5% των εκατομμυριων (τα μεγεθη ειναι φυσικα δικες μου ιδεες και εννοειται οτι δεν ειναι ακριβη).Οσο για το χωρο σας εδω, μακαρι αδερφε μου να προλαβαινα...ειμαι μουσικος με σπουδες στην συνθεση..ολη μου την ζωη τρεχω με μπαντες ως μουσικος(One Drop και αλλες) και ως ηχοληπτης, ειμαι 16 ωρες την ημερα με μουσικη. ΔΥΣΤΥΧΩΣ πλεον δεν προλαβαινω να κανω το γουστο μου και επιπλεον οταν εχω χρονο τον "τρωω" στο ψαρεμα ή κατι αναλογα ησυχο. Αν μου στειλεις καποια λινκ που σου αρεσουν (και ειδικα με σπιτικες παραγωγες για να καταλαβω και την ποιοτητα που εννοεις, θα ακουσω με χαρα και αν θες θα σου δωσω και την ταπεινη μου γνωμη).
Καταλαβαινω πως εισαι επαγγελματιας στο χωρο και σαν επαγγελματιας, ακομα και σαν εμμεση διαφημιση, δεν μπορεις να αποδεχτεις ή να αναφερθεις σε ορισμενα πραγματα τα οποια μπορουν να πληξουν τη δουλεια σου.
Εχω αλλο επιπεδο και σαν ανθρωπος ειμαι εντελως ειλικρινης (σε βαθμο ηλιθιοτητας). Σου εγγυωμαι οτι δεν εχω αναγκη να αποδεχτω ή να αναφερθω σε πραγματα που θα πληξουν την δουλεια μου ουτε σαν εμμεση διαφημιση ουτε τιποτα. Οπως σου ειπα τα πραγματα ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ αλλαξει...
Οι γνωστοι μου και εγω δουλευουμε καθε μερα με καλα μεροκαματα και εγω χτες πχ εστειλα δουλεια αλλου γιατι απλα δεν υπαρχει χρονος (ασε που ηταν χαλια μιξη απο μαλακα μηχανικο).
Ομως στο εξωτερικο ( κοιταζοντας απο απλα μεχρι επαγγελματικα forums ) θα διαπιστωσεις πως η ιδεα project studio οχι μονο υπαρχει, αλλα διαδιδεται! Η τεχνολογια γινεται απλη, φτηνη και προσβασιμη για τους περισσοτερους μουσικους. Οι ερωτησεις των μελων ( στα forum που αναφερομαι ) γινονται ολο και πιο πολυπλοκες και η διαδικασια αυτη φερνει πιο κοντα επαγγελματιες μηχανικους με απλους μουσικους που κανουν το κεφι τους.
Ειμαι εντελως υπερ. Θεωρω οτι τα home/project studios ειναι το κλειδι για να ακουσουμε καλυτερη μουσικη και καινουριες ιδεες. Ισως λιγο με χaλαει το γεγονος οτι καποιες μπαντες δεν βρισκονται τοσο συχνα οσο παλια αλλα εδω και ενα χρονο τουλαχιστον στην θεσσαλονικη εχει απειρες μπαντες και τα προβαδικα δεν εχουν ωρες κενες.
Το να κανεις ενα pre-production στο σπιτι ειναι δωρο και για τον μουσικο αλλα και για τον μηχανικο του.(αλλα τελικα πιο πολυ για το ακροατη που θελει να απολαυσει)
Συνεχιζω απο κατω....
Αυτος ο ερασιτεχνισμος που αφορα τον Ελληνα δεν ειναι μονο σε επιπεδο studio, αλλα και στο πρσωπικο επιπεδο αξιολογησης του ηχου. Εαν ειχαμε τον επαγγελματισμο των ερασιτεχνων μουσικων του εξωτερικου, θα μπορουσαμε να παρεμβουμε οχι μονο στον ηχο που βγαινει σε ενα album, αλλα και στον ηχο που δημιουργουμε στο χωρο μας.
Αν δεις λιγο το σαιτ μου (δεν χρειαζεται ..αλλα κανω εμμεση διαφημιση

) εχω δουλεψει 6 χρονια στην αγγλια οποτε εχω ΑΜΕΣΗ πειρα με ξενους μουσικους απο τον πιο ασημο μεχρι πχ τους Arctic Monkeys ή The Kooks ή Razorlight(τους αναφερω γιατι γιναμε φιλοι και εμαθα οτι γενικα ΜΕΧΡΙ να κανουν συμβολαιο σε δικα τους στουντιο δουλεψαν).
Αλλα η αληθεια παραμενει. Οταν εκαναν συμβολαιο, πηραν τα "σκετσακια" (ή πιο ελληνικα ντεμο) τους πηγαν σε κανονικα στουντιο και γραψαν με ΠΟΛΥ καλους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.
Φανταζομαι, βεβαια, οτι ακομα συνθετουν και ενορχηστρωνουν (ακομα-ακομα ισως γραφουν και καποια parts) σε δικα τους project studio.
Ομως δεν πρεπει να ισοπεδωνουμε τα project studio με τη σκεψη πως ενδεχομενως "παιρνουν" δουλεια. Εχουν συγκεκριμενη δομη, συγκεκριμενη λειτουργια και ο σκοπος τους ειναι καθαρα προσωπικος. Κι εφοσον λειτουργουν περισσοτερο με βαση samples, ειναι πιο ευκολο να διαχειριστουν τον ηχο τους.
Ελπιζω να ξεκαθαρισα οτι δεν ισοπεδωνω τους μικρους χωρους....on the contrary. Και οπως ειπα και πριν αντιθετως εγω παιρνω δουλεια απο αυτους. Ειναι οι πελατες μου. Με πολλους ανθρωπους βρισκομαι στους χωρους τους και συζηταμε τα project. Ερχονται αυτοι εδω για να τσεεκαρουν ενα μιξ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ δεν μου εχουν παρει δουλεια...το αντιθετο.
ακομα και αυτοι οιχωροι που προσφερουν αμφιλεγομενες υπηρεσιες μιξης και μαστερινγκ μου κανουν καλο. Σε αυτους οφειλω το οτι καποιοι ερχονται απεγνωσμενοι εδω, συγκρινουν ηχο και βεβαια το αποτελεσμα ειναι να φερνουν εδω τις υπολοιπες δουλειες τους. Κανουν την καλη δουλεια να λαμπει περισσοτερο.
Με 5000€ σε ενα ημιυπογειο μπορεις να πετυχεις ενα χωρο μικρων αντηχησεων, ελεγχομενης ακουστικης κ μιας μετριας αλυσιδας μηχανηματων που θα σου επιτρεψουν να ηχογραφησεις ακ.κιθαρες, φωνη και ενισχυμενα οργανα ( μπασο, κιθαρα, κλπ )
Οπως ειπες κι εσυ μετρια αλυσσιδα
Και αν κατι ειναι μετριο τοτε ειναι απλα μετριο (πολυ μακρια απο αυτο που ονομασαμε πριν, και οι 2 μας, καλο).
Καθε μερα τα επαγγελματικα studio εχουν πελατες, αλλα οχι στο συνολο πλεον του μουσικου κοσμου. Ο Ελληνας ξυπναει, αντιλαμβανεται πως πολλες φορες πληρωνει χρυσο ακομα και το πιο απλο πραγμα και στρεφεται προς τον ηχο που θελει εκεινος...
Βρες πιο ειλικρινεις και τιμιους συνεργατες. Οι τιμες που εχεις δει δεν ανταποκρινονται σε αυτο που γινεται εδω θεσσαλονικη και αναρωτιεμαι αν απλα ειναι θεμα πολης και για αυτο δυσκολευομαι να καταλαβω και εσυ συνεχιζεις να το λες. Αληθεια ποσο παει η ωρα σε ενα καλο στουντιο στην Αθηνα?
....και βεβαια..αλιμονο εαν ελεγε ενας τεχνικος ηχου πως μια σπιτικη μιξη ειναι καλυτερη..απο τη δικη του Wink Βεβαια, ακομα και μιξη στουντιο να πας σε ενα τεχνικο ενος αλλου στουντιο, θα σου πει πως ειναι αθλια Grin Ενας Ευαγγελατος χρειαζεται κι εδω!
Δεν μπορει να με πεισει κανεις για τον ηχο που ακουω...τα πραγματα ειναι απλα το αυτι νιωθει πιο χαρουμενο στον καλο ηχο. Το προηγουμενο σαββατο ειχα πελατισσα καμμενη απο στουντιο ηχογραφησεων (πολυ κακη δουλεια της κανανε και ζηταν και λεφτα). Τα αυτια της οταν ακουγε εδω της ελεγαν οτι ελεγα κι εγω ως σχολια. Οι αποψεις μας συνεπιπταν 100%. Απλα, γιατι εχω αποκαλυπτικο συστημα ηχου και επειδη ειμαι ειλικρινης. Τα ιδιο δεν ειναι αληθεια για αυτο το κακο στουντιο που περιμενω να κλεισει σε κανα χρονο αν δεν αλλαξει συμπεριφορα ο βασικος μετοχος του.
Ουτε ευαγγελατος ουτε τιποτα αδερφε μου (πεσ μου και το ονομα σου ρε φιλε...καφεδακι πινουμε και δεν σε ξερω)....

.....
ΑΠΛΑ ακουμε και αν μας αρεσει κατι αν κανει τα αυτια μας να χαμογελουν καθαρισε η μπουγαδα.
Οσο για το mp3....ειναι συμπιεσμενος ηχος..Οτιδηποτε συμπιεσμενο ειναι και "κατακρεουργημενο". Κι ενας κατοχος καλου hifi μπορει να αντιληφθει τα χαμενα μεσαια και πριμα, τα οποια μετατρεπονται σε "γδαρισμο".
Οκ, ειναι. Το ιδιο ηταν και η κασσετα. Αν και οι οροι που χρησιμοποιεις ειναι καπως αδοκιμοι αλλα σε γενικες γραμμες συμφωνω απολυτα.
Μου κανει εντυπωση πως ενας τεχνικος ηχου που θελει να σεβεται τον εαυτο του και διατεινεται για την κακη ποιοτητα ηχου των μιξεων, υποστηριζει το mp3 και μαλιστα σε επιπεδο συμπιεσης ( κι οχι βεβαια κακης μιξης ή mastering που ακομα και το wave θα ειναι χαλια )
Εδω ακουγεσαι επιθετικος (αλλα θα κατηγορησω το δικτυο και θα θεωρησω οτι το λες με χαμογελο).
Αν διαβαζες προσεκτικα αυτο που ειπα ισως καταλαβαινες οτι εγω μιλαω για κακη ηχογραφηση, μιξη και μαστερινγκ...τα οποια ειναι φανερα ακομα και σε mp3.
Μια καλη ηχογραφηση, μιξη και μαστερινγκ θα ακουστει αποδεκτα καλα και σε mp3 (με το γδαρσιμο ομως, που μου σπαει τα νευρα κι εμενα ,ειδικα σε δουλειες που κανω και κωδικοποιω στο τελος σε mp3, για τον πελατη) αλλα και σε κασσετα.
λολ αλλα δεν ακουω καθολου mp3, δεν εχω ουτε ενα. Ειδικα με τα lipinski, δυσκολευομαι πολυ να τα αντεξω, παρ' ολα αυτα, μπορω να καταλαβω μια καλη παραγωgη.
Προσπαθησα να εξηγησω την τοποθετηση μου (Στο mp3) και ελπιζω τωρα να εγινα κατανοητος (συγγνωμη για πριν που σε μπερδεψα).
Πρεπει παντως να καταλαβεις, μια και καλη, οτι το να χρησιμοποιουνται εξιδικευμενα μερη σε μια παραγωγη (οτιδηποτε, απο οδοντοκρεμα μεχρι μουσικη) ειναι θεμιτο και δυστυχως ή ευτυχως ΟΛΕΣ οι αξιολογες παραγωγες απασχολησαν αρκετους διαφορετικους επαγγελματιες.
Βλεπω με λυπη, οτι δεν εχεις βρει τους καταλληλους . Εχω εμαιλ στο σαιτ μου. Αν πραγματικα ενδιαφερεσε και δεν κανεις απλα αντιπαραθεση, χωρις νοημα, ετσι επειδη ειμαστε το νετ, στειλε μου μηνυμα και θα σου πω μερικα ονοματα και θα σου στειλω δουλειες πριν και μετα μαστερινκ.(απο ελλαδα...σε πραγματικα στουντιο)
Εχω και τηλεφωνο και απανταω παντα.
τωρα το πρωτο σου σχολιο εινα καπως ακυρο

. Ειτε ταβλι ειτε σκακι το ιδιο ειναι εκτος και αν σε καποιον αρεσουν τα παιχνιδια με λεξεις οταν διαβαζουν και αλλοι.
Ασε που το ταβλι ειναι παλιοτερο και παιζεται με φραπε (δειγμα ανωτεροτητας κατ εμε)
Πλακα σου κανω να ελαφρυνω την διαθεση.
Ειναι πολυ κακο το ιντερνετ οταν δεν ξερεις τον αλλο προσωπικα...σε ενα χρονο θα εχω νεο σαιτ οπου ΔΕΝ θα κανω online mastering (δεν με ενδιαφερει πλεον)
Περιμενω mail σου.
Φιλικα, ειλικρινα και τιμια
Αποστολης
Διαβαζοντας ενα παλιοτερο σου μηνυμα ειδα οτι υπονοεις οτι λεω οτι ολοι πρεπει να παν σε στουντιο και να πλερωνουν.
Επισης, εαν οντως ολοι επρεπε να τρεξουν σε ενα studio να ηχογραφησουν, το myspace και οι αντιστοιχες υπηρεσιες του internet δε θα ειχαν γεμισει με τρομερους μουσικους που "πλασαρουν" τη δουλεια τους ( και γινονται αγαπητοι και γ
Ισως εκει παρεξηγηθηκα...συγγνωμη απο μερους μου.
Εψαξα αλλα δεν βρηκα να λεω οτι ΟΛΟΙ πρεπει να κανουν κατι. Εγω απλα οταν καποιος ρωτησε γιατι τα κομματια του δεν ακουγονται ετοιμα ειπα την αποψη μου (ισως σε καποιους δεν αρεσει γιατι σπαει το bubble, αλλα ετσι εχει διαμορφωθει μετα απο 20 χρονια στον χωρο και εχοντας ζησει την αλλαγη απο ταινια σε ADAT, se daw ή απο στουντιο σε δωματιο και παλι πισω). Ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι ειναι απλα μια αποψη.
Εντιτ: Οτι εχω αναφερει μεχρι τωρα αφορα κυριως μουσικες rock n roll (ροκ, μεταλ,ποπ ροκ,jazz, ακουστικα φολκ τυπου κτλπ)
Υπαρχουν ειδη μουσικης οπως elctronica, ambient,Hip Hop και αλλα, τα οποια και βεβαια μπορουν να δουλευτουν σε ενα home studio ελαφρως εξοπλισμενο.
Ισως αυτο επρεπε να ειναι μερος του πρωτου μου ποστ.
Λεγοντας το ομως, δεν μπορω παρα να αναφερθω και στο γεγονος οτι το να βρεθεις με διαφορους ανθρωπους, στο στουντιο, κατα την παραγωγη, συνηθως ειναι καλο, αλλα βεβαια καποιοι λειτουργουν καλυτερα μονοι τους, οποτε δεν το λεω ως σοβαρο επιχειρημα.
Νομιζα οτι ειχα πει κατι κακο αλλα απλα οπως βλεπω υπηρξε λαθος αντιληψη αυτων που ειπα. it s ok really.