Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το προφίλ του μαγαζιού. Γιατί η ταβέρνα στη γειτονιά μου που δεν έχει ζωντανή μουσική έχει κόσμο; Και πας στο τάδε μαγαζί-μουσική σκηνή και σου λέει "φέρε κόσμο για να σε πληρώσω".
Όταν ο μαγαζάτορας αλλάζει κάθε μία μέρα συγκρότημα και βασίζεται μόνο στον κόσμο που θα φέρει, λογικό είναι να πλακώνουν ένα σωρό συγκροτήματα που βαράνε στο γάμο του καραγκιόζη και το μαγαζί να χάνει το προφίλ του.
Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που σκάμε. Στο καπιταλιστικό σύστημα, ο μόνος τρόπος να σου δείξει ο μαγαζάτορας ότι
σε υπολογίζει, είναι
με τα χρήματα που θα σου δώσει. Δεν πα να λέει "σ' εκτιμάω, θέλω να συνεργαστούμε, είσαι το στυλ μου" κι άλλα τέτοια που 'χω ακούσει. Αν δεν πέσει το ρευστό, γι αυτόν ο μουσικός, είναι ένα τίποτα! Και μη μου πείτε "δε μ' αρέσει ο καπιταλισμός, δε λειτουργώ με καπιταλιστικές μεθόδους" γιατί αυτό είναι αδύνανο να συμβεί σε μία χώρα που υπάρχει μόνο αυτό το σύστημα. Δε γίνεται να εργαστείς πάνω στην Ευκλείδεια γεωμετρία με τα αξιώματα της γεωμετρίας του Ρίμαν!
Αν θέλει ποσοστά, η πρότασή μου είναι να υπάρχει ένα πλαφόν σε όποια λεφτά θέλει ο μουσικός για να τα 'χει καλά με τον εαυτό του [θα 'ναι 60€; θα 'ναι 80€; θα 'ναι 250€ (μην το γελάτε, μερικοί θέλουν να ξεπλύνουν, ειδικά δήμοι);] κι από κει κι έπειτα, για παραπάνω κόσμο, παίρνει και το ποσοστό. Γιατί, είτε έρθουν 30 άτομα, είτε 300, ο μουσικός θα παίξει το πρόγραμμά του, μα αυτό είναι 3 ώρες, μα 4, μα ώσπου να βγει ο ήλιος. Ο μουσικός θα φάει απ' τη ζή του χρόνο, που θα μπορούσε να μελετάει το όργανό του ή θεωρία ή αγγλικά ή να είναι σ' ένα ερημικό νησί με τη γκόμενά του και την κιθάρα του κάτω απ' τον έναστρο ουρανό με τα τριζόνια να τρίζουν

.
Στο κάτω κάτω, μελετάμε μουσική, σύνθεση, διάφορα άλλα τέτοια ανώμαλα κι όχι μάρκετιγκ. Αυτό, έρχεται από μόνο του μέσα απ' τη μουσική και σίγουρα όχι με το να πω στην παρέα μου ελάτε στο Γυάλινο να με ακούσετε και να πληρώσετε για να πληρωθώ. Μου 'χει τύχει να παίξω σε μαγαζί, πρόγραμμα 3,5ωρο, κιθάρα-φωνή, να 'χουμε κλείσει συμφωνία 100€ κι επειδή οι μαγαζάτορες (ήταν δύο), δεν ήθελαν να εκτεθούν και τους άρεσε το πρόγραμμα, παρ' όλο που 10 άτομα είχε όλο το μαγαζί, μου έδωσαν 100€, όπως τα συμφωνήσαμε. Μάλιστα, όταν ρώτησα τον μπάρμαν πόσο καιρό ήταν σ' αυτό το μαγαζί, μου 'πε 5 χρόνια. Τυχαίο; δε νομίζω!