tech21man, ενδιαφέρον το post σου. Έχω όμως κάποιες ενστάσεις σε αυτά που αναφέρεις.
Κατ' αρχήν κάνεις λόγο για συνθήκες live, χειρισμό midi, relay switching και γενικά πράγματα και καταστάσεις που μάλλον δεν έχουν καμία σημασία για έναν αρχάριο όπως ο Giannis1995. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα, δεν ξέρει καν τι ενισχυτή να πάρει και θέλει να αποκτήσει το πρώτο του πολυεφφέ, η "πετσοκομμένη" όπως τη χαρακτηρίζεις ευκολία της Τonelab ίσως να είναι ό,τι χρειάζεται. Το όλο μήνυμά σου επομένως φαίνεται λίγο (αν μού επιτρέπεις την έκφραση) εκτός επαφής με αυτά που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα.
Πέρα από αυτό, ηχητικά δεν την ανέλυσες ιδιαίτερα την Boss. Αναλώθηκες μάλλον στις πραγματικά εκπληκτικές δυνατότητες που έχει, και ενώ παραδέχεσαι ότι είναι δύσκολη στο σετάρισμα, δεν εξηγείς σε ποιές παραμέτρους είναι ο ήχος της καλύτερος από οποιοδήποτε άλλο πολυεφφέ και επομένως αποζημιώνει για αυτή τη δυσκολία.
Δεν θα επιχειρήσω σύγκριση Boss GT-10 και Roland VG99. Θα αρκεστώ να πω ότι παρά τα κοινά τους σημεία, μιλάμε για πολύ διαφορετικά μηχανήματα. Και μόνο η διαφορά στην τιμή τους (το πρώτο κοστίζει 450 Ευρώ ενώ το δεύτερο πάνω από 1000) κατά τη γνώμη μου αντικατοπτρίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις διαφορές στις δυνατότητές τους. Επομένως το ότι το VG99 είναι κατά γενική ομολογία ένα τρομερό εργαλείο (και πάλι όμως κυρίως για live χρήση) δεν νομίζω ότι στοιχειοθετεί αυτόματα απόδειξη ποιότητας για την σειρά GT.
Προσωπικά θα έλεγα ότι γενικότερα η Τonelab ST είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την ευκολία χρήσης. Έχει 33 διαφορετικές προσομοιώσεις, όλες πολύ καλής ποιότητας χωρίς την έντονη ψηφιακή χροιά που χαρακτηρίζει παρόμοιες πεταλιέρες σε αυτή την κατηγορία (και όχι μόνο). Βάζεις την tonelab σε ένα καθαρό/ουδέτερο ενισχυτή και ακούς ήχο ζεστό και αυθεντικό, όχι τζιτζίκια. Επίσης έχει και κάποια (μάλλον λίγα ομολογουμένως) βασικά εφφέ με στοιχειώδεις δυνατότητες παραμετροποίησης. Aυτό όμως σημαίνει ότι η πεταλιέρα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από κάποιον εντελώς άσχετο με ελάχιστη εξοικείωση. Μια πεταλιέρα όπως η GT-8 και ακόμα περισσότερο η GT-10 απαιτεί πολύ χρόνο και ψάξιμο για να ανακαλύψεις και να εξοικειωθείς με ένα μικρό μέρος των πραγματικά τεράστιων δυνατοτήτων της, τις οποίες όμως τελικά μάλλον δεν θα φτάσεις να κατέχεις ούτε να χρησιμοποιήσεις ποτέ, ειδικά αν δεν κάνεις live.
Στα πολυεφφέ μέχρι 200 Ευρώ θεωρώ ότι η Τοnelab ST (δεν ξέρω τι ισχύει με παλιότερα μοντέλα όπως SE, LE κλπ) έχει τους καλύτερους ποιοτικά και λιγότερο ψηφιακούς ήχους, και σε αυτό περιλαμβάνω και την Boss ME-25, μια αντικειμενικά πολύ καλή πεταλιέρα και πολύ πιο ευέλικτη από την Tonelab. Σίγουρα η Tonelab δεν έχει τα διάφορα άλλα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρουν άλλα φτηνά πολυεφφέ σήμερα, όπως drums, looper, κλπ, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για εξάσκηση στο σπίτι. Από πλευράς καθαρά ποιότητας των προσομοιώσεων όμως δύσκολα θα βρεις κάτι καλύτερο χωρίς να ανέβεις σε διαφορετικά επίπεδα τιμής. Εν κατακλείδι, και αν ληφθεί υπόψη και η διαφορά τιμής, μια Tonelab είναι για μένα (έναν ερασιτέχνη κιθαρίστα χωρίς καμία άμεση προοπτική για live) σαφώς προτιμότερη από μια Boss GT.