βεβαια εχει parallel effect loop που αν καταλαβαινω σωστα δεν δινει ικανοποιητικο ηχο αν συνδεσεις πεταλια και χρησιμοποιησεις τα εφε του ενισχυτη.....βεβαια μπορει να κανω και λαθος....οποτε μπορει καποιος να εξηγισει τι ακριβως σημαινει αυτο?
Λάθος έχεις καταλάβει. Αν κάνεις ένα search "parallel or serial effects loop" θα βρεις τι διαφορές έχουν. Πάντως το parallel fx loop (αν υπάρχει και mix knob) δίνει περισσότερες επιλογές από το serial fx loop. Όχι ότι θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα αν έχει serial...
Το parallel εχει μειονεκτηματα, οπως και το serial. Συγκεκριμενα το serial δινει "ολον τον ηχο σου εξω απο τον ενισχυτη". Σαν ενα ποταμι νερου το οποιο κυλαει ολο εξω...Αυτο σημαινει οτι η μιξη γινεται πανω στο πεταλι/εφε και μπορει να μη γινει παντα κατα το δοκουν οπως κανεις δεν εγγυαται το αποτελεσμα. Ωστοσο ειναι ο σωστοτερος τροπος για να εκμεταλλευτεις εφε τα οποια απαιτουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σημα για να το τροποποιησουν οπως ενας compressor αλλα κυριως, εκουαλαιζερ.
To parallel εχει το καλο οτι κανει τη μιξη πανω στον ενισχυτη και ετσι παντα ενα καλο μερος του ηχου σου διατηρειται σωστα. Ομως υπαρχει η περιπτωση, να μπει ψηφιακο πραγμα εκει. Delay chorus reverb ειναι πραγματα τα οποια φυσικα και γινονται αναλογικα, αλλα και ψηφιακα. Επειδη το ψηφιακο σημα δεχεται μια μικροκαθυστερηση σε σχεση με το αναλογικο (το οποιο δεν μετατρεπεται ουτε επεξεργαζεται αλλα οπως ειπαμε ενα μερος του παραμενει στον ενισχυτη στο parallel loop). Οταν λοιπον εσυ ο νεος και ωραιος χρηστης βαζεις αυτα τα σηματακια το ενα πανω στο αλλο πριν τον τελικο προκυπτουν προβληματα φασης αλλες συχνοτητες χανονται αλλες ενισχυονται οχι δραματικα αλλα τελικα σου χαλανε λιγακι τον ηχο (comb filter effect δηλαδη αν δεις την κυματομορφη μοιαζει με τσατσαρα πανω κατω πανω κατω στρογγυλεμενα βεβαια) σε βαθμο που να τον λες θολο η οτι προτιμας τον ενισχυτη σκετο κτλ. Η λυση ειναι και παλι το mix control στο 100% (αν εχει 100% αλλα κατα βαση καμια παραλληλη λουπα δεν ειναι 100% full σα μια σειριακη) για τα ψηφιακα εφφε η καποια αναλογικα που να δουλευουν σιγουρα.
Ολα αυτα πριν καν εξετασεις το θεμα των αντιστασεων κτλ σε μια loop. Τα ρευματα ειναι και παλι σαν ενα σωληνα για να εχεις σιγουρη ροη θελεις, το ενα στομιο στενο και το αλλο φαρδυ ωστε να προκαλειται ροη απο το ενα στο αλλο (απλοϊκα μιλωντας). Ετσι και οι loop εχουν αντισταση και το σημα βγαινοντας θελει να βλεπει πολυ μεγαλη αντισταση σε σχεση με το δικο του (δλδ απο τον ενισχυτη προς το εφε) και αντιστοιχα βγαινοντας απο το εφε θελει να βλεπει πολυ μεγαλη αντισταση μπαινοντας στον ενισχυτη. Συνδυασε το γεγονος οτι πρεπει να πετυχεις σωστα τη διαφορα των αντιστασεων και των εντασεων και για αυτο πολλοι λενε οτι "α αυτος δουλευει καλα με rack εφε η ο αλλος μονο με πεταλ εφε"...Βαλε και το γεγονος οτι καποιοι...περιεργοι διασημοι ενισχυτες!!! οπως ο Soldano SLO και ο marshall silver jubille εχουν κοτσαρει τη loop πριν απο το κυκλωμα eq (bass mid treble) και τοτε καταλαβαινεις οτι υπαρχει και το προβλημα οτι εχεις φτιαξει μεσα στα εφε να μη ταιριαζει μπαινοντας να τροποποιηθει στο bass mid treble τμημα του ενισχυτη.
Ωραια ως εδω ειμαστε στο στουντιο!!! Βγαινοντας να παιξεις live θα τσιτωσεις ομορφα και ωραια ενα μικρο ενισχυτη, παιρνωντας θρυλικο γλυκο γεματο ηχο, προφανως επειδη πλεον συμμετεχουν και οι τελικες λυχνιες με τον τροπο τους...Πως? Παραμορφωση και απο αυτες!!! Ναι, μα καποια εφε ομως ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ πριν απο την παραμορφωση και αυτο ως ενα βαθμο ισχυει και για την παραμορφωση απο τις τελικες. Αρα τι ειχαμε τι χασαμε σε ενισχυτες λυχνιας με λιγα watt σε συνθηκες που τους πιεζεις αρκετα...Ως ενα σημειο το εχω διαπιστωσει προσπαθωντας να καταλαβω που στο καλο πηγε το delay σολο patch που ειχα ετοιμασει στο στουντιο οταν παιζαμε live...
Με αυτα και με αυτα δεν εχει αδικο ο φιλος να ζηταει εναν ολοκληρωμενο ενισχυτη με σχετικα ικανα watt και ενσωματωμενα τα εφφε και να ξερεις οτι το συστημα δουλευει!!! Δεν ειναι μονο τροπος να γλυτωσεις χρηματα, αγορες που δεν κανουν αυτο που υπεθεσες (αυτο ποναει!) και σπασιμο νευρων!!!
Τελικα, ενα modelling κομπο με καλη καμπινα και με λαμπες δεν ειναι κακη ιδεα, με ολα μεσα και ευκαιρια να το χρησιμοποιησεις σαν πλατφορμα για αλλη πεταλιερα στο μελλον αρκει να υπαρχει κατι τετοιο.
Κατα βαση σε καλα λεφτα αν θελεις και λαμπες στο νου μου ερχεται ο peavey vypyr tube 60 και ο line6 spider valve mk II. Θα προτιμουσα το δευτερο λογω των celestion vintage 30 τα οποια περα απο στανταρτ καλου μεγαφωνου (με υποστηρικτες και πολεμιους αλλα ελα που για καποιο λογο τοσοι τοπ κατασκευαστες τα προτιμουν) δουλευουν καλα live. Αλλος λογος ειναι η καμπινα απο plywood και οχι MDF (MDF ειναι η μπαφλα των μεγαφωνων) για την οποια ελαχιστοι εχουν παραπονεθει για τριγμους. Το peavey ειναι απολυτα ενδιαφερον αλλα με ενα ερωτηματικο για ολα αυτα τα παραπονα ηλεκτρονικης κυριως αξιοπιστιας στο εξωτερικο. Και τα δυο θελουν κατι σε οριτζιναλ ποδοδιακοπτη με εξτρα φραγκα δυστυχως για live η wah. Υποψην οτι ζυγιζουν για συνεχες κουβαλημα.
Αν βρεις switchblade κομπο μεταχειρισμενο απο εξωτερικο μεγεια!!! Εχει και σχεδον κλειστη ολη την πισω πλευρα της καμπινας. Δε θα σου πει ιδου η εξομειωση ενος υπερσπανιου marshall η fender με την οριτζιναλ καμπινα του και μετασχηματιστη εξοδου και των μεγαφωνων του, αλλα αμα ακουγεται σπεσιαλ...