Θα απαντησω με την εμπειρια που εχω απο στησιμο PA live τα τελευταια χρονια, αν και βλεπω πως πολλα θεματα εχουν απαντηθει κι αναλυθει πληρως. Οποτε θα ειμαι καπως συγκεντρωτικος ( σωθηκατε

):
1) Τα περισσοτερα live γινονται σε μικρες σκηνες που η τοποθετηση πολλων monitor ειναι απογορευτικη τοσο για λογους χωρου, οσο και για λογους dB και Watt επι σκηνης.
Ενα κλασσικο λαθος πολλων ηχοληπτων ειναι η απουσια σχεδιου του stage και η οργανωση του στο χαρτι πριν ακομα ξεκινησει το στησιμο. Αυτο το λαθος ( αρκετα παλιο ) εχει μεταφερθει και στη νοοτροπια πολλων μουσικων που στηριζονται στα Watt, στην εγωκεντρικη προσεγγιση της σκηνης και βεβαια...στο χαος των εντασεων και του προβληματικου stage ηχου.
Αρα, πριν ακομα παμε στη τοποθετηση, πρεπει να μαθουμε το σεβασμο. Ο σεβασμος θα φερει ισορροπια στη σκηνη, τοσο ηχητικα, οσο και παικτικα!
2) Η κιθαρα ειναι ενα οργανο που οπως και να το κανουμε θελει....τον ενισχυτη της!
Ακομα και 40W ενισχυτη να μου φερουν, θα το προτιμησω απο το να χρησιμοποιω καποιο DI ή πεταλιερα και να παρω κατευθειαν το σημα!
Αφενος μεν γιατι προσωπικα θα με γλυτωσει απο τον κοπο της καλυτερευσης του ηχου, αφετερου δε ο κιθαριστας θα εχει τον ηχο του! Κι αυτο θα του δωσει ενα boost επι σκηνης να παιξει πιο ανετα, αφου ο ηχος αποτελει το 50% της αισθησης του.
3) Ο ενισχυτης, εαν ειναι κλασσικος combo, καλο ειναι να εχει τη βασουλα του, σε ημικλινη σταση με γωνια τετοια που να επιτρεπει στο ηχειο να βλεπει το μετωπο του κιθαριστα.
Αυτο επιτρεπει στον κιθαριστα να ακουει σωστα τον ηχο του.
Σε περιπτωση που δεν εχουμε την ημικλινη βασουλα, ας ανεβασουμε τον ενισχυτη σε καποιο παταρι, ομως το αποτελεσμα ειναι αρκετα διαφορετικο γι'αυτο προτιμω τη βασουλα. Ειναι ενα αναγκαιο εξοδο!
Καλο ειναι ο ενισχυτης με τον κιθαριστα, ειτε ειναι σε βαση, ειτε σε παταρι, να εχουν μια ευλογη αποσταση μεταξυ τους ωστε ο ηχος να "σκαει" ολοκληρωμενος πανω στον κιθαριστα.Προφανως σε μικρες σκηνες, αυτο ειναι δυσκολο, οποτε εκει παμε σε λυσεις της στιγμης.
Ομως για μενα ειναι σημαντικο να υπαρχει μια αποσταση, ωστε ο ηχος να απλωνεται οπως πρεπει, χωρις να συμπιεζεται μεταξυ ελαχιστων μετρων μεταξυ κιθαριστα ενισχυτη! ( το ιδιο και σε μεγαλυτερη κλιμακα προτεινω και για τους μπασιστες ).
4) Το μικροφωνο ειναι το δευτερο σταδιο της καλης καλυψης.
Το SM57 ειναι ενα κλασσικο μικροφωνο που σιγουρα θα καλυψει τις περισσοτερες συνθηκες ενισχυτων.
Ομως το να το...κρεμαμε απο τον ενισχυτη ειναι ο,τι πιο ερασιτεχνικο, τσαπατσουλικο κι αντιεπαγγελματικο εχω δει!
Μια απλη βαση δαπεδου κανει ολη τη δουλεια και το μικροφωνο εχει σωστα τη καψα του στραμενη προς τον κωνο ( αναλογα με τη θεση βεβαια και τον ηχο που θελει ο κιθαριστας ).
Επισης...οχι αλλα πατημενα καλωδια!
Δοξα τον Θεο, τα XLR που αντιστοιχουν σε τετοια μικροφωνα μπορουν να "γκαφερωθουν" με μαυρη ταινια, ή να "εξαφανιστουν" προς το multi box ( ή το κταποδι αναλογα ) χωρις να περασει η μιση μπαντα απο πανω...Λιγο σκυψιμο και μια ταινια ειναι ολη η ιστορια!
Ετσι παρατεινεται η ζωη του καλωδιου, ενω η εξαφανιση του εξασφαλιζει και την ακεραιοτητα του κατα τη διαρκεια του live!
5) Ενα μακρυ καλωδιο καρφι-καρφι για τον κιθαριστα ειναι ο,τι καλυτερο για να ακουσει τον ηχο που βγαζει εξω! Κατα την ταπεινη αποψη μου αποφυγετε τα ασυρματα, εκτος εαν εχετε τα λεφτα να παρετε τα super μοντελα...
Αφου γινουν οι βασικες τοποθετησεις, ο κιθαριστας "σουλατσαρει" με το καλωδιο του μεσα στο μαγαζι
υπολογιζοντας πως γεμιζοντας το μαγαζι καποιες συχνοτητες θα "στεγνωσουν" και θα κρινει εαν πρεπει το μικροφωνο να αλλαξει θεση.
Ολα αυτα με ουδετερο EQ για αρχη, ωστε η παρεμβαση του ηχοληπτη να ειναι οσο το δυνατον πιο μικρη στο τελικο αποτελεσμα πριν τη μιξη!
Κι αν κατα τη διαρκεια της μιξης βρεθειτε με κανα τρελο EQ στη κονσολα...να ξερετε πως καποια βλακεια εχετε κανει

6) Τo PA γενικα ειναι πιο δυσκολο απο το studio.
Εαν πατε οργανωμενοι με δικη σας βαση, ενισχυτη, καλωδιο και βαση μικροφωνου και...μικροφωνο, θα απαλλακτειτε απο τις χαζοειδεστατες κλασσικες κινησεις του βαριεστημενου μεσου Ελληνα ηχοληπτη!

Και πριν φτασετε στον ηχο σας εξω....φροντιστε ο ηχος επι σκηνης να ειναι τελειος! Μουσικος που δεν εχει καλο ηχο monitoring επι σκηνη, δε θα παιξει καλα. Καλυτερα ο ηχος επι σκηνης να ειναι τρομερος ( κι αφου τα περισσοτερα μικρομαγαζα δεν εχουν stage ηχοληπτη ), παρα ο ηχος των PA.