Παιδες, αυτα δεν τα λεω εγω, αλλα μεγαλοι κατασκευαστες, luthiers και ειδικοι στα ξυλα.
Οταν πας να αγορασεις ξυλεια, ειδικα για τετοιες δουλειες, σου αναφερουν και ποσο καιρο εχει στεγνωσει το ξυλο και ποσο υγρασια (κατα προσεγγιση) παραμενει στο ξυλο.
Προσωπικα ειμαι της αποψης οτι ολα αυτα ειναι ψιλα γραμματα, αλλα δεν διαθετω και τα καταλληλα αυτια ισως για να κρινω.
Οσο για το ποσο ξεραινεται ενα ξυλο; Δεν ξερω ακριβως, φανταζομαι εξαρταται απο το ξυλο, απο το που και ποτε κοπηκε, πιθανως πως κοπηκε, πως και που αποθηκευτηκε κτλ.
Για παραδειγμα:
http://cgi.ebay.co.uk/Quilted-Maple-5A-Luthier-Lumber-23x-16x-1-2-/370453504848?pt=Guitar_Accessories&hash=item5640bfe350Δειτε την περιγραφη οπου αναφερεται το ποσοστο υγρασιας του ξυλου... Σε αλλους προμηθευτες μπορει να βρειτε να αναφερουν και ποσα χρονια εχει στεγνωσει καθε ξυλο. Εχω πετυχει ξυλα που στεγνωσαν 10 χρονια, αλλα 5 κοκ.
Στους κυκλους οσων ασχολουνται με ξυλεια, οργανα, επιπλα κτλ, ειναι γνωστο οτι τα ξυλα πρεπει να εχουν στεγνωσει σωστα πριν την επεξεργασια τους για να αποφευγονται μετα ευτραπελα. Συνηθως πλεον τα περισσοτερα ξυλα τα φουρνιζουν, αλλα υπαρχουν φυσικα και αυτοι που τα αφηνουν να στεγνωσουν με φυσικο τροπο...
Τελος, μπορει να εχεις μια κιθαρα φτηνη με παχυ βερνικι για 50 χρονια και να ακουγεται η ιδια μιας και οντας σφραγισμενη η οποια υγρασια μεσα στο ξυλο δεν μπορει να διαφυγει (θα ελεγε καποιος που οντως ακουει διαφορες σε τετοιες περιπτωσεις).
Και βεβαια μην ξεχνας οτι στα vintage οργανα δεν ειναι μονο τα ξυλα που παιζουν σημασια στον ηχο, αλλα και οι μαγνητες και τα ηλεκτρικα...
Αλλα υλικα τοτε για πηνια, αλλου τυπου και τροπος περιτυλιξης των πηνιων κοκ, χωρια που με τα χρονια η μαγνητικη δυναμη ενος μαγνητη εξασθενει και κανει τον μαγνητη πιο "γλυκο" φαινομενικα στα αυτια, αν και αν το δεις τελειως "επιστημονικα", αυτη η γλυκητητα εχει να κανει με το αδυνατισμενο μαγνητικο πεδιο που ισως κανει ενα ψιλο-attenuate στα πριμα πχ...
Με λιγα λογια, τα vintage οργανα, δεν ειναι πασπαλισμενα με καμια μαγικη σκονη που τα κανει να ακουγονται καλυτερα και να τα προτιμουν αρκετοι παικτες... Υπαρχουν λογοι που εχουν τετοια ζητηση (περα του συλλεκτικου), και μερικοι απο αυτους τους ανεφερα πιο πανω, αφου βεβαια κι εγω με την σειρα μου τα εμαθα απο ειδικους μιας και ουδεμια προσωπικη σχεση εχω με το αθλημα κατασκευης μουσικων οργανων (αν και πολυ θα ηθελα).
Τωρα αν θες να πιστευεις εσυ ή οποιοσδηποτε αλλος οτι ολα αυτα ειναι π**αριες, καλα κανεις και τα πιστευεις... Υπαρχουν και ανθρωποι που πιστευουν οτι και σε εναν τσιμεντολιθο να φορεσεις εναν μαγνητη, αν το scale των χορδων ειναι σωστο κτλ, θα παρεις πανω κατω τον ιδιο ηχο με μια κανονικη ξυλινη κιθαρα με τον ιδιο μαγνητη...
Οπότε περι ορεξεως και αποψεων...
Α και οσο για την παρατηρηση οτι αν ισχυε αυτο για τα βερνικια, σημερα δεν θα βαζαμε καθολου βερνικι, θα πω οτι ειναι τουλαχιστον αστοχη, για ν αμην πω αφελης, μιας και οπως καταλαβαινεις κι απο μονος σου, τα βερνικια δεν τα βαζουν για να βελτιωσουν τον ηχο μιας κιθαρας, αλλα ειτε για να προσδωσουν καποιον χρωματισμο ή/και για να προστατεψουν το οργανο απο την φθορα του χρονου και της χρησης.