ΕΠΙΛΟΓΗ - ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣΤο ζητούμενο για μένα ήταν ένας σχετικά οικονομικός ενισχυτής, που να έχει 2 κανάλια με ξεχωριστά ρυθμιστικά BMT και αρκετή ένταση για πρόβες και κάποια μικρά live.
Ένα όμως ήταν πολύ σημαντικό για μένα: Το Clean κανάλι να έχει ρύθμιση Gain, ώστε να μπορεί να βρωμίζει. Ελάχιστοι ενισχυτές έχουν αυτή την επιλογή. Έτσι μετά από πολύ έρευνα κατάληξα στον Laney LH50.
Έχει 4 λάμπες προενίσχυσης και δύο τελικές και βγάζει 50w σε τάξη Α/Β. Ας μην επαναλάβουμε εδώ όλα τα λοιπά χαρακτηριστικά του ενισχυτή, για λεπτομέρειες όποιος θέλει ας τις δει στο DV από όπου και τον πήρα, σε εξαιρετικά καλά λεφτά:
http://www.dv247.com/guitars/laney-lh50--64356Περίμενα να έχω αρκετή hands on εμπειρία από την κεφαλή πριν γράψω τις πρώτες εντυπώσεις μου. Πέρα από τα αρχικά tests στο σπίτι, χρησιμοποίησα τον ενισχυτή σε μία πολύωρη πρόβα, όπου επεδίωξα να τον χρησιμοποιήσω με την κιθάρα καρφί, χωρίς πετάλια και effects για να καταλάβω την χροιά του, την δομή του και τις επιδράσεις των ρυθμιστικών του στον ήχο μου.
Καθαρό κανάλι: Κρυστάλλινο British κανάλι καταπληκτικό για Strat και που κάνει και τους humbuckers λαμπερούς και διαυγείς. Ιδιαίτερα με το «Bright» πατημένο, έχει clarity και μία αίσθηση HiFi, που σίγουρα ταίριαξε πολύ καλά με το V30 στην καμπίνα μου. Βρωμίζει πολύ ωραία, μέχρι όμως ένα σημείο. Όταν έσπρωξα το σήμα με περισσότερο Gain (από καθαρό booster) μετά από το Gain στο 7 άρχισε να κλωτσάει και να μου λέει: άλλαξε κανάλι φίλε, εγώ δεν είμαι για παραπάνω. Και πράγματι..
Βρώμικο κανάλι:.. το βρώμικο κανάλι αναλαμβάνει εξαιρετικά εκεί που μένει το καθαρό. Πολύ ωραία, γεμάτη χροιά με εξαιρετικές δυναμικές και πολύ ισορροπημένο EQ, που ανταποκρίνεται πολύ καλά, καθαρίζοντας με το volume της κιθάρας, όπως κάθε καλός λαμπάτος ενισχυτής πρέπει να κάνει. Με το κουμπάκι «Modern» πατημένο, τα μπάσα γεμίζουν ακόμα περισσότερο, αυξάνεται το compression και περνάμε σε πιο hard και metal περιοχές, με καλή και σφιχτή απόκριση στα palm mutes, επιπέδου καλύτερα από Engl Screamer, αλλά όχι και Mesa Triple Rec.. αναμενόμενο. Εδώ τα 4 στάδια προενίσχυσης σύν τον PI κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Για τα λεφτά του ενισχυτή, πολύ καλό πραγματικά.
Ρυθμιστικά: Κάθε κανάλι έχει το δικό του volume, που το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο, άλλωστε ήταν και ένα από τα ζητούμενα της αγοράς. Υπάρχει ένα γενικό «Tone» που κάνει την δουλειά του «Presence» στο τελικό στάδιο ενίσχυσης και συμπληρώνει καλά τα «Treble» των καναλιών, σε πιο ψηλές συχνοτικά περιοχές.
Reverb: Το reverb που έχει είναι ψηφιακό, πολύ απαλό και χωρίς να βρωμίζει τον ήχο, πρέπει να το βάλεις ψηλά για να γίνει αντιληπτό. Έχει σχεδιαστικά κρατηθεί σε επίπεδα τελείως επικουρικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ σωστό, και καθόλου παρεμβατικό.
Λάμπες: Όλες ήταν TAD, η V1 Selected, οι V2, v3 και V4 standard, και οι τελικές TAD EL34 STR. ΔΕΝ εντυπωσιάστηκα, μπορώ να πω, καθόλου. Σκέφτηκα ότι με καλές λάμπες, ο ενισχυτής αυτός θα απογειωθεί, και όπως θα περιγράψω σε επόμενο ποστ, θα δείτε ότι έτσι έγινε. Οι TAD είναι επιλεγμένες/μετρημένες λάμπες EH, το οποίο σημαίνει ότι ακριβώς λέει: ένα καλό επιλεγμένο καβούρι, παραμένει ένα καλό καβούρι που δεν θα γίνει ποτέ αστακός.
Αντιρρήσεις: Δεν μου άρεσε που το καθαρό κανάλι λασπώνει μετά το 7, ήθελα με 3 στάδια που έχει, να παίρνει περισσότερο Gain. Αυτό το θέμα θα το προσεγγίσουμε με αλλαγές λυχνιών όμως. Επίσης δεν μου άρεσε το ότι το FSw δεν έχει LED, το μεν κανάλι ξέρεις που είναι από την αλλαγή της χροιάς αλλά και ένα LED τουλάχιστον πάνω στον ενισχυτή, το Reverb όμως τίποτα!.. και είναι τόσο διακριτικό, που σε περίσταση πρόβας, δεν ξέρεις αν είναι On ή Off.. Απαράδεκτο. Θα το λύσουμε όμως και αυτό με DIY!..
Στο επόμενο ποστ: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ