Επιλογή Λυχνιών για τον LH50Λοιπόν κάναμε μία πλήρη ανάλυση των ευρέως διαθέσιμων λυχνιών που θα ήταν άμεσα εφικτό να τοποθετήσουμε στον LH50.
Ποιές όμως λυχνίες θα ήταν πιο κατάλληλες?
Με τι μεθοδολογία επιλέγουμε λυχνίες όταν τις αλλάζουμε ώστε να προσεγγίσουμε καλύτερα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε?Το κατωτέρω παράδειγμα εξυπηρετεί να δείξει στην πράξη πως σκεφτόμαστε για την επιλογή.
Θα βασιστούμε στο Εργοστασιακό Διάγραμμα σε block μορφή του ενισχυτή για να κάνουμε την επιλογή μας με τον καλύτερο τρόπο.
Τα μέρη λοιπόν από τα οποία αποτελείται ο ενισχυτής φαίνονται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Οι λάμπες TAD δεν με ικανοποίησαν, θέλω κάτι άλλο, αλλά πρέπει να δω τι θέλω να πετύχω από κάθε στάδιο ξεχωριστά.
Πάμε να δούμε τι ξέρουμε για τον ενισχυτή:
1. Και τα δύο κανάλια του ενισχυτή ξεκινούν με την
V1. Άρα στην πιο σημαντική θέση πρέπει να βάλω μία πολύ ποιοτική λάμπα, που θα μου δώσει καλή ξεκάθαρη χροιά για τα επόμενα στάδια. Εκεί στην V1 θα βάλω λοιπόν την
Tung-Sol 12AX7 / ECC83 Reissue V1.
2. Το κανάλι Clean έχει στάδια που αποτελούνται από το πρώτο μέρος της V1 και ολόκληρη (ευτυχώς, γιατί μπορούμε να την ρυθμίσουμε ξεχωριστά) την
V2. Οπότε αλλάζοντας την V2 μπορώ να κάνω το καθαρό κανάλι λίγο πιο γεμάτο/τραχύ, όπως μου αρέσει όταν παίζω crunch. Για την V2 λοιπόν θα επιλέξω την
JJ ECC803 Selected GOLD.
3. Το βρώμικο κανάλι έχει πολύ καλά γκάζια με ικανοποιητική παραμόρφωση. Στα στάδια
V3 όπου συνεχίζεται το βρώμικο κανάλι μετά την V1, καλό θα ήταν να βάλουμε μία επιλεγμένη καλή λάμπα να βελτιώσει αρκετά τα μεσαία και να κόβει στην μίξη όταν σολάρουμε. Στην V3 λοιπόν θα βάλουμε μία καλή
JJ 12AX7 / ECC83 Selected GOLD.
4. Στην θέση του Phase Inverter (
V4) θέλουμε μία λάμπα Balanced για να οδηγεί ομοιόμορφα το τελικό στάδιο. Ας επιλέξουμε λοιπόν μία ισορροπημένη
JJ 12AX7 / ECC83S Balanced για την θέση V4.
5. Τι τελικές να βάλουμε? Είναι θέμα προσωπικών επιλογών και του τι χροιά επιθυμούμε από τον ενισχυτή μας. Προσωπικά προτιμώ για τον LH50 τις
Tung-Sol EL34B-Reissue που θα μπούν στις θέσεις
V5 και V6.
Και να λοιπόν η σύνοψη των επιλογών που θα έκανα προσωπικά για τον LH50:

Υπενθυμίζω ότι οι επιλογές αυτές είναι καθαρά προσωπικές και αφορούν την χροιά και την συμπεριφορά που θέλω να έχω εγώ από τον ενισχυτή. ΔΕΝ σημαίνει ότι μπορεί απαραίτητα να εκφράζουν και όλους τους άλλους, ή να κάνουν για όλες τις εφαρμογές.
Πχ εάν ήθελα καθαρότερα και πιο διαυγή καθαρά από το Clean κανάλι, θα είχα κάνει άλλη, τελείως διαφορετική επιλογή για την V2.
Συμπέρασμα:Η επιλογή των λυχνιών, τελικών και ιδιαίτερα προενισχυτριών δεν είναι απλά θέμα "τι ταιριάζει, κοπάνα 4 από αυτές που είναι και φθηνές να τελειώνουμε"..
Είναι θέμα στρατηγικής και προσεκτικής επιλογής, και ταιριάσματος επιμέρους συστατικών που πρέπει να εναρμονίζονται κατάλληλα μεταξύ τους για να πετύχουμε το αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε και ονειρευόμαστε να είναι ο ενισχυτής μας.
Οι λαμπάτοι είναι εξαιρετικοί σε αυτό, στο να προσωποποιούνται ως χροιά, ανάλογα με το τι λυχνίες θα τους βάλουμε.
Ας το εκμεταλλευτούμε, τους πληρώσαμε ήδη άλλωστε, ας ακούγονται και ας συμπεριφέρονται όπως επιθυμούμε..